Imádjuk az olyan háztartási trükköket, amik megkönnyítik a takarítást! Legutóbb azt mutattuk meg nektek, mire jó (és mire nem) az ecet, illetve, mennyi mindenre használható a szódabikarbóna, most pedig a sokoldalú citrom felhasználási módjait ismerhetitek meg.

Remek vízkő eltávolító

Makacs vízkőlerakódások vannak a fürdőben? Vágjunk félbe egy citromot és dörzsöljük át vele a csaptelepeket, illetve a lefolyókat – ragyogni fognak.

Kiszedi az izzadtságfoltokat a ruhákból

Mielőtt a ruhákat a mosógépbe tennénk, citromlével dörzsöljük át a hónalj részeket, amiken a makacs izzadtságfoltok vannak. Csodát fog tenni a sárgás elszíneződésekkel, amiket sima mosással nem lehet eltüntetni.

Kiveszi a foltokat a munkalapokról

Legyenek azok kávé-, tea- vagy egyéb foltok, ha sóval szórjuk meg, majd átdörzsöljük őket egy félbe vágott citrommal, máris eltűnnek.

Általános konyhai tisztítószer citromból

Nem kell drága tisztítószereket vásárolni a boltban, hiszen néhány otthon is megtalálható hozzávaló segítségével nagyon hatékony házi elegyet készíthetünk, ami szinte minden konyhai szennyeződést eltávolít. Hámozzunk meg néhány citromot és narancsot és a héjukat dobjuk egy nagy befőttes üvegbe, majd öntsünk rájuk ecetet úgy, hogy ellepje őket. Zárjuk le az üveget és hagyjuk két hétig sötét helyen állni. Ezt követően szűrjük le a folyadékot és töltsük egy szórófejes üvegbe, és már indulhat is a takarítás!

Fényessé teszi a rézedényeket

Nem számít, mennyire elszíneződtek az edényeink, ha egy félbe vágott citromot háztartási sóba nyomunk, majd átdörzsöljük vele az edényeket, azok szinte úgy ragyognak majd, mint új korukban.

A kukának friss illatot kölcsönöz

Hiába vittük le a szemetet, a kukánk így is bűzölög? Ha néhány citromhéjat, egy marék durva szemű sót és jégkockákat dobunk bele, majd egy szivaccsal átdörzsöljük velük, máris megszabadulhatunk a kellemetlen szagoktól.

Viszlát, odaszáradt maradékok

A vágódeszkát különösen nehéz megszabadítani az ételmaradékoktól, valamint a foltoktól ha azok már odaszáradtak. Szerencsére azonban kis maréknyi durva szemű sóval, és egy félbe vágott citrommal átdörzsölve a felületet, ez is könnyen megy.

Szagtalanítja a műanyag edényeket

A citrom remek szagtalanító, ha a műanyag edény belsejét dörzsöljük át vele, nemcsak a foltokat távolíthatjuk el, hanem a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk.

Eltávolítja a rozsdát a késekről

Ha citromlével és egy erősebb dörzsi szivaccsal tisztítjuk meg a késeket, nemcsak a szennyeződéseket távolíthatjuk el, hanem a rozsdát is.

Intsünk búcsút a lerakódott szennyeződéseknek a háztartási kisgépekről

A vízforralót, illetve a turmixgépet sokszor nehéz megtisztítani a felhalmozódott vízkőtől vagy lerakódott szennyeződésektől. Ilyenkor hatékony módszer lehet, ha a feléig forró vízzel töltjük meg az adott eszközt, amihez mosogatószert és citromlevet öntünk. Ezt követően legalább egy percen keresztül járatjuk a gépet, és máris könnyebben megtisztíthatjuk.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(thekitchn.com, goodhousekeeping.com)