farmer

Végre kiderült, hogy milyen gyakran és hogyan kellene kimosni a farmert

A híres farmermárka vezérigazgatója pontot tett a vita végére.

A stílusok és divathóbortok jönnek és mennek, a farmer azonban örökzöld kedvenc marad. Legyen az nadrág, szoknya, kezeslábas vagy táska, a farmer – attól függően, hogy éppen milyen kedvünk van – legalább annyira sportos és laza, mint amennyire elegáns is. Pólóval, inggel, pulcsival, zakóval – szinte bármivel – szuperül kombinálható, ráadásul aligha akad valaki, akinek ne állna jól.

Az akár évtizedekig is kitartó, hűséges alapdarab eredetileg strapabíró munkaruházatként funkcionált a 19. században, ám nem kellett sokat várni ahhoz, hogy az aranyásók és mezőgazdasági munkások egyenruhája mindennapi viseletté váljon. Az 1860-as évek végén Jacob Davis szabómester – akit a modern farmernadrágok feltalálójaként emlegetnek – szegecsekkel erősítette meg a pantallók sarkait (erről itt írtunk bővebben), hogy a zsebek erősebben tartsanak. Az erősített varrás lehetővé tette, hogy ne szakadjanak el egykönnyen a nadrágok, a felfedezés pedig akkora sikert aratott, hogy Davis végül Levi Strauss-szal, a híres Levi Strauss & Co farmergyártó cég tulajdonosával is leszerződött. 

Kimosni vagy nem mosni?

A vita arról, hogy mit milyen gyakran kell, illetve nem kell mosógépbe tenni, számtalanszor szembejöhetett már velünk az interneten. Ami a témát illeti, a legnagyobb viszályt a farmernadrág (és az ágynemű) tisztítása szította. A legtöbb ruhadarab esetében ugyanis egyértelmű, hogy egy-két alkalom után megérett a mosásra, a farmer legnagyobb szerelmesei azonban egészen más véleményen vannak. Míg szerintük a mosógép sokat ronthat szeretett ruhadarabunk állapotán (elveszítheti a formáját, kikophat a színe, szövetszálai pedig könnyebben elhasználódnak), addig a mosáspártiak higiéniátlannak tartják, ha többszöri viselés ellenére sem kerül sor a tisztításra, hiszen ugyanúgy megtapad rajta a kosz és az izzadság, mint bármi máson.

farmer

Fotó: Getty Images

A vitát ráadásul Charles Bergh, a Levi Strauss vezérigazgatója sem könnyítette meg, aki évekkel ezelőtt bevallotta, hogy még a legrégebbi farmereit sem szokta kimosni – mi pedig kinek higgyünk, ha nem neki?

„Soha nem mondtam, hogy ne mossuk ki a farmerünket”

 – zavart össze bennünket újra Bergh a CNBC kérdésére. „Akik viszont igazán szeretik a farmerjukat, azt fogják mondani, hogy soha ne tedd a mosógépbe. Én pedig ezzel értek egyet. Ha egy kis curryt ejtek rá, akkor természetesen kitisztítom, de csak ott, ahol foltos lett. Ha pedig nagyon beleizzadok, kimosom kézzel. Vagyis a zuhany alatt is rajtunk kell lennie, és úgy kell szappanozni, mintha a testünket mosnánk” – tette hozzá. 

Bergh szerint a gyártási folyamat alapjáraton rengeteg vizet fogyaszt, a farmeripar karbonlábnyomához pedig az is hozzáadódik, hogy a fogyasztók milyen gyakran mossák a megvásárolt termékeket, amit a fenntarthatóság és környezetvédelem szempontjából más ruhadarabok esetében is érdemes lenne átgondolnunk.

És vajon mi a helyzet a melltartóval? Ebből a cikkből kiderül, hogy milyen gyakran is kellene mosnunk ezt a fehérneműt.

Kiemelt kép: Getty Images