Farmertörténelem: az aranyásóktól a Trapper farmerig

Eredetileg munkásnadrágnak gyártották, ma már mindenki szekrényében ott bujkál. A farmer az egyik legkedveltebb ruhadarab, de az idáig vezető út nagyon hosszú volt.

Cozy photo of young woman with cup of tea sitting on the floor in sunlight

Levi Strauss németországi zsidó családba született, 18 éves volt, amikor édesanyjával és két nővérével áthajózott az Egyesült Államokba, ám ekkor valószínűleg még ő maga sem sejtette, hogy ez volt élete egyik legjobb döntése. Először New Yorkban telepedett le a család, de az 1850-es évek aranyláza Nevadába csábította Strausst, aki felismerte, mekkora szükség lenne egy elnyűhetetlen munkaruhára az aranyásóknak, így született meg a farmer elődje. Ezek a nadrágok ugyan még sátorponyvából és vitorlavászonból készültek, de ahogy az üzlet egyre jobban beindult, a farmergyáros az alapanyagot úgynevezett denimre cserélte, mely egy sűrű szövésű szövet volt, amit utólag színeztek barnára, majd később kékre. Ezzel létrejött a Levi Strauss & Co., de a ma ismert farmernadrág története itt még nem ér véget.

A Levi’s 501

A 1860-as évek végén Jacob Davis ­– aki szintén denimből készült munkásnadrágban utazott –, szegecsekkel erősítette meg a pantallók sarkait, hogy a zsebek erősebben tartsanak. A szabómester ezzel azonban olyan nem várt sikerre tett szert, hogy a fogyasztók igényeit már nem tudta kiszolgálni, ezért úgy döntött, társul Strauss-szal: 1873-ban szabadalmaztatták a szegecses zsebeket és megszületett a ma is ikonikus darabnak számító Levi’s 501, a maga narancssárga varrásával és az övtartókkal.

Örökzöld kedvenc

A munkások „egyenruhája” hamar mindennapi viseletté vált, és annak ellenére, hogy főleg férfiaknak gyártották, idővel egyre több nő is elkezdte őket viselni, ami újabb mérföldkövet jelentett az örökzöld kedvenc életében: a cég – sajnos Strauss 1902-ben meghalt – 1934-ben piacra dobta az első nőknek szánt darabot, a Levi’s 701-et, melyeket gomb helyett már cipzárral láttak el. Sőt, az 50-es években már dzsekiket és ingeket is gyártottak – ezzel pedig a farmer elindult máig tartó világhódító útján. Olyan sztárok viselték előszeretettel, mint a férfiideál Marlon Brando, vagy a nők bálványa, Elvis, a 70-es években pedig már a kifutókon is megjelent, innentől pedig nem volt megállás.

Trapper farmer drága kincs…

Magyarországon a 60-as években jelent meg az első „blue jeans”, ami a lázadás jelképe volt, ugyanis megjelenése pont egybeesett a hippimozgalommal, és a rockzene térhódításával, sokáig nem is nézték jó szemmel azokat a fiatalokat, akik ilyet viseltek. Nem véletlen, hogy csak 1978-ban kezdték el itthon is gyártani – ez volt a Trapper farmer, melynek szlogenje még ma is ott cseng a fülekben: „Trapper farmer drága kincs, jó, ha van, de jobb, ha nincs.”

A Nők Lapja 2016/18. számában a farmer minden arcát bemutatjuk.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock