A farmer örök! Kultikus filmes jelenetek, amikkel világhírűvé vált ez a ruhadarab

189 éve ezen a napon született az a személy, aki az emberiség legnépszerűbb ruhadarabját, a farmert gyártotta az Egyesült Államokban. A következő „Oscar-díjas” összeállításunkkal Levi Straussra emlékezünk.

Hátsó ablak (1954)

Grace Kelly

1954-ben a varázslatos Grace Kelly a Hátsó ablak című film utolsó jelenetében egy feltűrt ujjú, vörös férfiinget visel, amelyhez stílusosan egy laza, felhajtott kék farmert választottak. Ez volt az első olyan alkalom a filmtörténelemben, amikor a férfias ruhadarabokat nőiesítették a filmvásznon.

Álom luxuskivitelben (1964)

Audrey Hepburn

Az angol eredetiben Reggeli Tiffanynál című film örökre beírta magát a mozi- és divattörténelembe. Audrey Hepburn alakítása és a bájos sztori azonnal levett mindenkit a lábáról, mégis a mai napig leginkább a film stílusosságát szokás emlegetni. Az ikonikus művésznő gyakorlatilag bármiben elképesztően fest, de a jelenet, amikor Holly Golightlyként az ablakban ül egy turbánnal a fején, kék farmerban, és a világhírű Moon Rivert énekli, mindent elsöpör.

West Side Story (1962)

West Side Story

Az 1950-es években Levi Strauss farmerje örökre meghódította a mozivásznat, a férfiak a szmokingot és a szteppcipőt tornacipőre és farmerre cserélték. A minden idők legtöbb Oscar-díjával kitüntetett musical New York West Side negyedében játszódik, ahol a lázadó amerikai fiatalok életébe csöppenünk. A szereplők egytől egyig színes vászoningben és visszahajtott farmernadrágban tűnnek fel a képkockákon.

Grease (1979)

Grease

Az egyik legsikeresebb filmmusicaljében a fiatal John Travolta a lázadó Danny Zukót alakítja, aki bajtársaival itt gyakorlatilag uniformizálta a farmernadrágot és a bőrdzsekit. A rock and roll aranykorában nem hiányozhatott a tupírozott hajhoz a farzsebből a fésű sem.

Ghost (1991)

Ghost

A két Oscar-díjat is nyert romantikus-misztikus filmben a magára maradt Mollyt játszó Demi Moore tűnik fel farmer kertésznadrágban. A 90-es években ez egészen különlegesnek és mindenképpen iránymutatónak számított. A film érdekessége emellett, hogy Sam szerepére Patrick Swayze helyett először Bruce Willist kérték fel, de a színész nem vállalta el, mert nem gondolta, hogy érdekes lenne egy olyan karaktert játszani, aki szinte a film egészében halott.

Erin Brockovich – Zűrös természet (2001)

Erin Brokovich

A csodálatos mosolyú és utánozhatatlan színésznő, Julia Roberts a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte a 2001-es Oscar-gálán Erin Brockovich megformálásáért. Steven Soderbergh filmjében a színésznő egy olyan fiatal anyukát alakít, aki nemcsak a határozottságával és az erejével inspirál bennünket, hanem a divatos ruhapárosításokkal is. A színésznő a mozidarab plakátján is farmerszoknyában és megkötős blúzban tűnt fel.

 

Szöveg: D. E.

Fotók: IMDb

(levistrauss.com)