Hollywood egyik legcsodálatosabb tehetségének élete – első pillantásra – olyan volt, akár egy tündérmese. Herceghez ment feleségül, ám az idillt örökre beárnyékolta az, hogy első igaz szerelmét, a filmezést fel kellett adnia.

Nem volt könnyű gyerekkora

Grace Kelly tehetős családba született, ám ettől független nem volt könnyű gyerekkora. Szülei tőle várták a legkevesebbet, apja mindig is a nővérében, Peggyben hitt. Grace-t a családban „rút kiskacsának” vagy egyszerűen csak „kis vakaréknak” szólították.

Követte az álmait

A kis Grace nagyon eltökélten és kitartóan dolgozott azért, hogy beteljesítse álmait: szülei rosszallása és tiltása ellenére választotta a színészi pályát, ami az első igazi szerelmet jelentette számára.

Szinte nem is találkoztak III. Rainier herceggel az esküvő előtt

A filmcsillag és a herceg egy 1955-ös fotózáson találkozott először, amiről a herceg két órát késett, de láthatóan azonnal egymás bűvkörébe kerültek. Miután a színésznő visszatért az Egyesült Államokba, sokáig leveleztek III. Rainier herceggel, akivel csak év vége felé találkoztak újra. A férfi diplomáciai útja során utazott Amerikába, ahol három napot töltött a színésznővel és családjával, majd megkérte Grace Kelly kezét – ő pedig igent mondott.

Sokba került neki a menyegző

A szabályok szerint a menyasszonynak is tetemes összeggel kellett hozzájárulnia az esküvői költségekhez – még szerencse, hogy a színésznő családja tehetős volt. Grace Kelly hozománya 2 millió dollárt tett ki.

Az évszázad ünnepe

A hercegi esküvő egy polgári és egy egyházi részből állt. Előbbi után Monaco háromezer lakosát látták vendégül, a „zártkörű” ceremónián pedig 700 vendég vett részt, köztük Conrad Hilton, Cary Grant és Ava Gardner is.

Mi lett volna, ha…

Grace Kelly befejezte a filmezést azt követően, hogy hozzáment a herceghez. Ezt sosem tudta igazán feldolgozni, gyakran feltette a kérdést magának, mi lett volna, ha másképp dönt, és előző jegyeséhez, a divattervező Oleg Cassinihez megy feleségül. „Hány csodálatos szerepet játszhattam volna el? Hogyan alakulhatott volna az életem? Ez az egy döntés megváltoztatta a teljes jövőmet” – mondta.

Magyar kötődés

A színésznő egyik utolsó filmje az 1956-os A hattyú volt, ami Molnár Ferenc regényéből készült. Grace Kelly Magyarországon is járt, 1972. februárjában az Elizabeth Taylor 40. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségre érkezett Budapestre.

A csillaga még az égen ragyog

1982. szeptember 14-én bekövetkezett halála óta még mindig rengetegen emlékeznek szeretettel az egykori sztárra és uralkodóra. Grace Kellyről 1991-ben kisbolygót is elneveztek, ami 9341 Gracekelly néven ragyog az égen.

Fotó: Archív, theredlist.com

(vogue.com)