Kedvenc jeleneteink a Szombat esti láz című filmből

A korszakalkotó zenés-táncos film idén ünnepli bemutatásának 40. évfordulóját. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a szerintünk legemlékezetesebb jeleneteket.

Trapéznadrág, kockasarok

Az 1977-es kultuszfilm történetének alapját egy 1976-ban, a New York Times-ban publikált riport adta, amely az akkori brit dolgozó ifjúság életét mutatta be. A film főszerepét eljátszó John Travolta akkor még nem tudta, hogy ezzel az alakítással megalapozza színészi karrierjét. Már az első képkockákban megismerhetjük a vagány és elképesztően divatos Tony szerepében, aki jellegzetes járásával és frizurájával mindent elmond a hetvenes és a nyolcvanas évekről.

Az igazi olasz család

Az egyik legviccesebb jelenet rögtön a film első felében az, amikor Tony a szombat esti buli előtt a családdal leül vacsorázni. Míg Tony bátyját, a papnak készülő Franket az egekig magasztalják a szülők, addig a szombat estéknek élő Tony a helyi festékbolt alkalmazottjaként folyamatosan megfelelési kényszerrel küzd. Végül egy tipikusan olasz családi csetepaté kerekedik, aminek a nagymama asztalra csapása vet véget.

Azok a frenetikus Bee Gees-slágerek

Talán sokan egyetértünk abban, hogy ezt a filmet nemcsak John Travolta fergeteges alakítása, hanem a felcsendülő zenék is naggyá tették. Az ebben a korszakban berobbanó Bee Gees fergeteges slágereiért azóta is odáig vagyunk, és miközben nézzük a videót, az asztal alatt már doboljuk is a lábunkkal az ütemet.

Tony szólótánca

A forgatással többször is le kellett állni New York utcáin, mert ahányszor csak meglátták a tizenéves lányok Travoltát, sikításban törtek ki. Ezt a jelenetet látva, nem is csodáljuk. A stílusos Tony szólótánca alatt még most sem tudjuk egy pillanatra sem levenni a szemünket róla, hiába láttuk a jelenetet vagy ezerszer…

Tony és Stephanie találkozása

A Bay Ridge-i fiatalok kedvelt szórakozóhelye a „2001 Odyssey” – ami egyébként a kutlfilm 40. évfordulója alkalmából idén egy napra újra megnyit –, itt pillantja meg először Tony a nála idősebb, fantasztikus ritmusérzékű Stephanie-t. A vonzalom már az első pillanatban kialakul, ennek ellenére csak egy következő alkalommal, a közeli táncteremben elegyednek beszédbe egymással. Az első táncuk mindent elárul, ez az önfeledt forgásban végződő jelenet az egyik nagy kedvencünk.

A táncverseny pillanatai

És végre elérkezett a híres táncverseny napja, eljött az idő, hogy Tony bebizonyítsa, ebben a műfajban ő a legjobb. Kétség nem fér hozzá, a diszkó táncparkettjén elképesztően mutat a páros.  Visszatérve a Bee Gees-zenékre: a How Deep Is Your Love című sláger mellett, a More Than a Woman című – a filmben egyébként többször is visszatérő –  dallam varázsolt el minket a legjobban.

Összeállította: D. E.

Fotó: IMDb