10 érdekesség az 56 éves David Schwimmerről.

Az amerikai színész-komikus, rendező és producer nevét a Jóbarátok című szitkom-sorozatból ismerhettük meg, tehetségét azonban számos más területen is kamatoztatta – amiről azonban jóval kevesebbet tudunk. Már gyerekként is szerepelt számtalan iskolai színdarabban, így nem is csoda tehát, hogy felvételt nyert a Northwestern Egyetem színházi színész- és beszédtudomány szakára. 1988-ban, a diploma megszerzése után társalapítója lett a Looking Glass Theatre Company társulatának, bár ekkor még nem figyelt fel rá a filmipar, így a Los Angelesben töltött éveket leginkább munkakereséssel töltötte. A kilencvenes években azonban már érezni lehetett a közelgő siker szelét: számos televíziós produkcióban és sorozatban tűnt fel, mígnem 1994-ben dr. Ross Geller szerepére is felkérték. 2004-től, a világszerte óriási népszerűségnek örvendő Jóbarátok befejeztével újra visszatért a színpadra, majd szinkronszínészként is kipróbálta magát, és ő kölcsönözte Melman, a hipochonder zsiráf hangját a Madagaszkár című animációs mesében. A vígjátékok után a thriller világában is szerencsét próbált, majd rendezőként is feltűnt a Broadway-en, 2016-ban pedig az O. J. Simpsont védő Robert Kardashian (igen, ő a Kardashian lányok édesapja volt) ügyvédet alakította az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy című filmben – a kiemelkedő mellékszerepért pedig második Emmy-jelölését is megkapta. David Schwimmer tehát – akit szinte mindenki Ross karakterével azonosít – jóval sokrétűbb színész annál, mint amit elsőre feltételeznénk róla. Élete és pályafutása számtalan érdekességet rejt – 56. születésnapja alkalmából pedig ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Egy gimibe járt a legnagyobbakkal

Schwimmer az egyetlen a Jóbarátok szereplőgárdájából, aki tényleg ízig-vérig New York-i, hiszen 1966. november 2-án született a Nagy Almában (egy napon édesanyjával). Amikor tízéves volt, a család úgy döntött, hogy Los Angelesbe költöznek (ahol első szerepét is játszhatta a Hamupipőke zsidó változatában), David pedig később a nívós Beverly Hills High School-ban kezdte meg gimis éveit, ahová Lenny Kravitz, Carrie Fisher, Nicolas Cage, Angelina Jolie és Jamie Lee Curtis is jártak – csak hogy néhány sztárnevet említsünk a sokból.

Eleinte orvos szeretett volna lenni

Ugyan kifejezetten élvezte az iskolai drámaórákat, eleinte mégsem gondolt a színészetre esetleges karrierlehetőségként. Schwimmer kiemelkedően teljesített a természettudományok területén is, kedvenc tantárgyának pedig a sokunk által rettegett matematikát tartotta (kitöltötted már matek kvízünket?) – emiatt szeretett volna később tudományos pályára lépni, (előrelátó) drámatanára bátorítására azonban mégis a színészet mellett döntött.
(A képen testvére, Ellie társaságában látható gyerekként.)

Majdnem főszerepet kapott a Jóbarátok elődjében is

Schwimmer az egyik középiskolai barátjával, Jonathan Silvermannel versengett egy szerepért, amit végül Silvermann kapott meg, később az ABC azonban úgy döntött, hogy mégsem rendelik meg a Couples (Párok) című sorozatot. A producerek ezután újragondolták a koncepciót, és úgy találták, hogy a sorozat sikeresebb lehetne, ha párok helyett inkább szinglikről szólna a történet. Az ötlet bevált, a jogokat pedig azonnal megvásárolta az NBC, akik a sorozatot átkeresztelték a ma már általunk is jól ismert és közkedvelt Friends (azaz Jóbarátok) névre, melyben végül Silvermann helyett Schwimmer kapott főszerepet. Ő volt az első színész, akit beválogattak a szereplőgárdából, Ross karakterét pedig  kifejezetten miatta alkották meg a forgatókönyvírók.  

A képen Matthew Perry, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Matt LeBlanc és David Schwimmer (Fotó: NBCU Photo Bank / NBCUniversal, Getty Images)

Elutasította Will Smith szerepét a Men in Blackben

A rendezők eredetileg Chris O’Donnellnek, majd Schwimmernek ajánlották fel Jay, a sötét zsaru szerepét, amit végül mindkét színész elutasított. Ezután kérték fel Will Smith-t, akinél keresve sem lehetett volna jobb embert találni a szerepre. Mindenesetre Schwimmert szívesen megnéztük volna a vagány és nagyszájú ufóvadász szerepében – pláne az esetlen (de szerethető) Ross Geller karaktere után.

Egyszer összetévesztették egy bolti tolvajjal

2018 októberében az angliai Blackpool városában sörlopás közben kaptak lencsevégre egy férfit – aki egyébként feltűnően hasonlított Schwimmerre. Szerencsére a nyomozás során kiderült, hogy nem Schwimmer volt a tettes, a színészt azonban oly annyira szórakoztatta a furcsa egybeesés, hogy még egy vicces videót is készített az esetről, melyben egy tálca sörrel „távozik” a szupermarketből. 

„Biztos urak, esküszöm, hogy nem én voltam! Mint láthatják, éppen New Yorkban tartózkodtam. A szorgalmas blackpooli rendőrségnek pedig további sok sikert a nyomozáshoz”

 – írta a posztban.

Nemcsak jóbarát, de jó szomszéd is

2015-ben sokkolta a környéket, amikor betörtek Schwimmer szomszédjának otthonába. A beszámolók szerint a lakástulajdonos egy prostituált nővel tartózkodott, amikor az elkövető bejutott a lakásba, majd arcon szúrta a nőt. Az erőszakos eset a színészt is ledöbbentette, aki ezután felajánlotta, hogy mindenben segíti a nyomozók munkáját. Schwimmer biztonsági kamerarendszere szerencsére rögzítette a betörést, így a rendőrség rablás, fegyver birtoklásának bűntette és testi sértés miatt emelt vádat a gyanúsított ellen – hála a színész közreműködésének.

44 évesen lett édesapa

Schwimmer az évek során számos sztárral került közeli kapcsolatba, köztük Natalie Imbruglia ausztrál popénekesnővel, Rochelle Ovitt amerikai színésznővel és az izraeli Mili Avitallal a 2000-es években. A színész 2007-ben találkozott először Zoë Buckman brit fotóssal a Run (Fuss) című film forgatásán (melyet egyébként maga Schwimmer rendezett). A pár 2010-ben jelentette be az eljegyzést, és alig három hónappal később az esküvőt is megtartották egy titkos ceremónia keretében. Közös kislányuk, Cloe 2011-ben született, a boldogság azonban nem tartott sokáig, a pár hat évnyi házasság után különvált – bár a hírek szerint azóta is baráti kapcsolatot ápolnak egymással, gyakran járnak együtt tüntetésekre, és nem egyszer látták azóta hármasban sétálni a családot. 

Ross és Rachel között a valóságban is erős volt a kémia

Mindezt pedig maga a színész és Jennifer Aniston osztották meg velünk a Jóbarátok: Újra együtt című 2021-es különleges kiadásban. Karaktereikkel párhuzamosan maguk a színészek is vonzódtak egymáshoz, azonban soha nem került sor randira, hiszen rendszeresen „elkerülték” egymást, mivel hol az egyik, hol a másik fél élt éppen akkor párkapcsolatban – vonzalmuk azóta pedig barátsággá szelídült. (ITT korábban részletesen is írtunk arról, hogy Ross és Rachel szerelme nem véletlenül látszott feltűnően hitelesnek.)

Aktivizmussal a gyermekbántalmazás, a nemi erőszak és a rasszizmus ellen

Schwimmer 2001-ben csatlakozott a Santa Monica-i Erőszakkezelő Központ igazgatótanácsához, miután személyesen is tudomására jutott egy 13 éves kislány megrendítő története: „Abban a pillanatban rájöttem, mennyire lényeges ez a kérdés. Soha semmi más nem hozott még ilyen közel a valósághoz. 

Kötelességemnek érzem, hogy fontos ügyekre használjam a hírnevet, a szexuális bántalmazás témáját pedig úgy szeretném megközelíteni, hogy a férfiak is képesek legyenek érdemben reagálni rá”

– nyilatkozta erről korábban a színész. 

Schwimmer az iHeartRadio Z100 Jingle Ball rendezvényén 2021. december 10-én New Yorkban. (Fotó: Bryan Bedder/Getty Images)

Megszenvedte a hírnevet

Bár a színész mindig is hálás volt Ross szerepéért – hiszen legjobb barátait részben a szériának is köszönheti –, azonban ez nem volt mindig így, főleg a kezdetek kezdetén. Schwimmer 2016-ban a hirtelen jött népszerűség árnyoldalait is megosztotta egy interjúban: „Eléggé megrázó élmény volt. A népszerűség kezdetben negatívan befolyásolta az emberekhez fűződő viszonyomat, és hosszú évek munkájába tellett, hogy ez megváltozzon bennem. A sorozat hatására másképp kezdtek bánni velem az emberek, ami néha hízelgő volt ugyan, de általában eléggé zavart.

Folyamatosan el akartam bújni egy baseball sapka alá, hogy senki ne ismerhessen fel.”

Kiemelt kép: NBCU Photo Bank/NBCUniversal, Getty Images