„Akkoriban nevetni sem tudtam” – Drámai okból szüneteltette karrierjét öt évig Matt LeBlanc

A rivaldafény nagyon addiktív dolog, azok pedig, akik hosszú évekig éltek kamerák közt, nehezen szállnak ki a forgatások nyüzsgő és izgalmas világából. 

Matt LeBlanc azonban pontosan így tett 2006 és 2011 között: ebben az időszakban egyáltalán nem forgatott, és nem is igen vállalt egyéb szereplést, hogy egy számára sokkal fontosabb dolognak szentelje az idejét. 

Jóbarátok, Joey, majd a szünet

Az egyébként producerként is dolgozó Matt LeBlanc-t leginkább Joey Tribbiani, a Jóbarátok bolondos, egyszerű, de szeretetre méltó karakterének kapcsán ismerjük. LeBlanc 1994 és 2004 között tíz évadon keresztül alakította ezt az ikonikussá vált szerepet, melynek megformálásáért három alkalommal jelölték Primetime Emmy Award-ra. A karakter önálló életre is kelt: a Jóbarátok végével a Joey című spinoffot írták rá, igaz, ezt aztán két évad után levettek a műsorról. 

A kétezer tízes évek eleje óta újra rendszeresen hallunk a ma már 55 éves színészről, aki ma elsősorban tévés produkciókban vállal szerepet, de karrierjében 2006 és 2011 között jókora hiátus volt, ebben a néhány évben a színész egyáltalán nem forgatott: a Joey után Le Blanc bejelentette, hogy egy év szünetet tart. A kihagyás végül ötévesre nyúlt és hátterében családi ok állt.

Egy ijesztő betegség

LeBlanc még 2003-ban kötötte össze az életét Melissa McKnight amerikai színésznővel, 2004-ben pedig megszületett kislányuk, Marina Pearl. A pár útjai viszonylag hamar, 2006-ban végleg elváltak: kibékíthetetlen ellentétekre hivatkoztak – igaz, már akkor tudni lehetett, hogy a válás oka Andrea Anders, LeBlanc Joey-béli partnere.

Azt, hogy LeBlanc és McKnight kislánya, Marina Pearl nem teljesen egészséges, a szülők már a kislány első életévében észrevették, mert Marinának több alkalommal volt ijesztő, epilepsziás rohamra hasonlító rosszulléte, és nagyon bizonytalan volt a mozgásfejlődése is. Mindezt  egy agykérgi diszplázia nevű veleszületett rendellenesség okozta nála, ami az első években rengeteg nehéz percet okozott a családnak.

Le Blanc karrierstoppjának fő oka is ez volt, a színész azért maradt távol a filmezéstől, hogy minél többet tudjon kislányával lenni, és segítse annak gyógyulását:

2006 és 2011 között egy kaliforniai farmon élt lányával, és a lehető legtöbb időt töltötte vele. Ez az időszak alapvetően változtatta meg értékrendjét és a világról alkotott képét. Egy a Mirrornak adott interjúban „sötét időszakról” beszélt, és így mesélt a nehézségekről: „Évekig alig hagytam el a házat. Kiégtem. Azt akartam, hogy ne legyenek kötelezettségeim, ne kelljen ott lennem sehol. Folyamatosan aggódtam. A legtöbb színész ajánlatokért hívogatja az ügynökét, én felhívtam az enyémet, és azt mondtam neki, hogy néhány évre veszítse el a számomat.” Egy másik interjújában arról is beszámolt a színész, hogy azért is választotta a főállású apa szerepét, mert ezidőtájt egyszerűen nem volt kedve a tőle elvárt nyilvános vicceskedéshez:

„Sok minden történt a magánéletemben, ami miatt egyszerűen nem tudtam volna vicces lenni, emiatt is döntöttem úgy, hogy inkább nem forgatok egy ideig. Nem is hiányzott. Korábban belekóstoltam a hírességek életébe, buliztam is eleget, de mindez olyasmi volt, amiről könnyen le tudtam mondani. Elvégre sör az otthoni hűtőben is van.” LeBlanc egyébként ma is féltőn óvja a magánéletét.

Bár lánya betegségéről több alkalommal nyilatkozott, közösségi oldalait nem árasztják el lányával közös képei. Pedig lenne miből válogatni. 

Ami nem öl meg, az erősebbé tesz – tartja a mondás, és ez tökéletesen igaz LeBlanc sztorijára is. Mariana ugyanis szerencsére még kisgyerekkorában kinőtte a betegséget, ma pedig már 18 éves, egészséges fiatal felnőtt, akinek elképesztően szoros és mély a kapcsolata az édesapjával, nem kis részben a korai nehézségek közös átvészelése és a rengeteg együtt töltött idő miatt.

Mint Le Blanc elmondja, ma is sokszor csinálnak közös programokat és még ma is a képernyő előtt ragadnak, ha valahol a Jóbarátok vagy a Joey egy-egy epizódja tűnik fel, mert bár lánya „kicsit már unja”, de azért szívesen nézi édesapjával a sorozatrészeket olyan kommentárok mellett, mint: „Hű, na ez azért elég gusztustalan.” vagy „Azért olyan vicces vagy apa.”

Nem csak ők

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hírességek életében nemcsak a mindennapi nehézségek, de a tragédiák és kihívások is ritkábbak, mint a miénkben, noha ez egyáltalán nincs így. Nemcsak a gyereknevelés okoz fejtörést nekik (arról, hogy Amal és George Clooney-nek mi okoz nehézséget, nemrég írtunk), de ők is éppúgy aggódnak gyerekeik egészségéért és boldogulásáért, mint mások. Míg azonban hosszú évekig tabu volt, hogy ezekről az egészen emberi nehézségekről nyíltan beszéljenek, ma már egyre többen vállalják fel, hogy bizony náluk sem minden csupa játék és mese, sőt, az élet őket is megoldhatatlannak tűnő kihívásokkal találja meg. Az, hogy híres emberek is őszintén beszélnek ezekről a kihívásokról példát és erőt adhat más szülők mindennapi helytállásához is. 

Colin Farell például többször nyilatkozott arról, hogy elsőszülött fia, James Angelman-szindrómában, egy ritka neurológiai rendellenességben szenved, ami mozgásfejlődési nehézségekkel és beszédzavarokkal jár együtt, és hosszan ecsetelte, mennyire megváltoztatta életszemléletét az, hogy azért kellett aggódnia, akit a világon a legjobban szeret. James tavaly töltötte be 18. életévét, mivel azonban csak korlátozottan képes az önellátásra, szülei gyámsága alá került, akik továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legteljesebb életet élhesse.

Michael Bublé kisfiánál hároméves korában diagnosztizáltak májrákot – az énekes és családjának története erőt adhat más családoknak is, ugyanis a gondos kezelésnek, orvosai és szülei elhivatottságának hála Noah ma már jól van, úgy tűnik, a családnak sikerült túllépnie a nehézségeken és megerősödve kerültek ki életük legmegterhelőbb időszakából. 

Kiemelt kép: Getty Images