Miért szakadt félbe Chris O’Donnell karrierje?

Chris O'Donnell lehetett volna Hollywood egyik örökös húzóneve, de ő másként döntött.

Ha volt Brendan Fraser és Brad Pitt, na meg persze Tom Cruise, Johnny Depp, Will Smith és Leonardo DiCaprio mellett nagy férfifavoritja Hollywoodnak, akkor az bizony az ifjú titán Chris O’Donnell volt. De mi történt a sztárral, aki előtt nyitva állt az út, hogy az álomgyár örökös kedvence maradjon? 

A napokban ritka eseménynek lehettek szemtanúi a filmek rajongói: az 52 éves Chris O’Donnell tűnt fel a 74. Emmy-díjátadó vörös szőnyegén, méghozzá lánya, a 14 éves Maeve oldalán. O’Donnell ritka jelenség ilyesféle eseményeken, nem cikkeznek róla a pletykalapok, nem beszél a családjáról, sőt azt is kevesen tudják, hogy Maeve csak az egyik a Caroline Fentressszel közös öt gyermeke közül. Az apropó az volt, hogy a kislány apja oldalán szerepelt az NCIS: Los Angeles című sorozatban, amelyben egyébként már három másik testvér is kapott egy-egy epizódszerepet.

Maeve O’Donnell és apja, Chris O’Donnell a 74. Emmy díjátadón 2022. szeptember 12-én (Fotó: by Trae Patton/NBC via Getty Images)

Chris O’Donnell jött, majd ment

Chris O’Donnell tinédzserként kóstolt bele a színészetbe, számos reklámban szerepelt, majd jött egy vendégszerep a Jack és Mike című sorozatban 1986-ban. Aztán az 1990-es évek elején érkeztek a jobbnál jobb filmszerepek: első filmjében, az 1990-es A nő nem felejtben rögtön Jessica Lange mellett kapott főszerepet, az 1991-es Sült zöld paradicsom a Kis Megálló kávéházban című alkotásban Kathy Bates, Jessica Tandy, Mary Stuart Masterson és Mary-Louise Parker voltak partnerei. Az Egy asszony illatában Al Pacino tanította az élet nagy dolgaira – azért a szerepért 22 évesen már Golden Globe-díjra is jelölték. A három muskétásban ő volt D’Artagnan, 1995-ben pedig két kasszasikerben is szerepelt: az Eszelős szerelemben Drew Barrymore volt a partnere, a Mindörökké Batmanben pedig a Val Kilmer által megformált szuperhős társát, Robint játszotta. Játszott Gene Hackman oldalán a Siralomház című thrillerben, majd 1996-ban az Ernest Hemingway és Agnes von Kurowsky nővér igaz történetén alapuló film, a Szerelemben, háborúban következett, amit egy újabb Batman-mozi követett. Az 1997-es Batman és Robin nem ért el nagy kritikai sikereket, de a nézők imádták, és O’Donnell ekkorra már első számú kedvencnek számított. 

Val Kilmer, Chris O’Donnell és Nicole Kidman egy filmes eseményen 1995-ben. (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc/Getty Images)

A következő években aztán ritkultak a szerepek, a kasszasikerek elmaradtak, Chris O’Donnell pedig mintha eltűnt volna a süllyesztőben. Évek teltek el film nélkül, 2009-től pedig szinte csak tévés szerepei voltak, legtöbbet az NCIS: Los Angeles című sorozatban láthattuk, amelynek ő a főszereplője.

Esetében azonban nem a drogok vagy az alkohol okozta a távolmaradást, hanem a saját döntése. Három év járás után 1997-ben, alig 27 évesen, sikerei csúcsán házasodott össze a nála három évvel fiatalabb általános iskolai tanítóval, Caroline Fentress-szel, akivel aztán öt gyermekük született: Lily Anne 23, Christopher Jr. 21, Charles 19, Finley 16, Maeve pedig 14 éves. A színész elárulta egy interjúban, hogy a Caroline-nal való megismerkedés az egész életét megváltoztatta – azóta is nagy szeretetben nevelik gyermekeiket, sosem alkalmaztak dadákat, mint oly sok tehetős híresség, és nem is hanyagolták el őket karrierjük kedvéért.

Caroline Fentress, Maeve, Chris, Finley, Charles, Christopher Jr. és Lily O’Donnell Chris csillagának avatójának a hollywoodi Hírességek Sétányán 2015-ben. (Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

A családot választotta

Chris O’ Donnell tehát a gyerekeit tette a világa középpontjává, de alakulhatott volna ez másként is. Tudatos döntés volt, hogy nem hagyta magát eltéríteni erről az útról: egy 2010-es interjúban mesélt róla először, hogy amikor berobbant a szakmába, tudta, hogy ugyanolyan playboy életmódot élhet, mint sok más kollégája, és az is megfordult a fejében, hogy ez bizony vonzó lehetőség. A másik lehetősége azonban az volt, hogy megállapodjon, és hagyományos családot alapítson, ami azért is volt fontos számára, mert ő maga is így nőtt fel.

„Hatalmas filmeket ajánlottak nekem, amelyek teljesen más szintre emelték volna a karrieremet, és én mégis úgy döntöttem, hogy behúzom a féket. Tudtam, ha ezen a nyomvonalon folytatom, valószínűleg nem házasodtam volna meg soha” – mesélte.

És hogy szerinte mi a titka a hosszú, boldog párkapcsolatnak? Egyrészt az, hogy „a megfelelő emberrel kössük össze életünket”, illetve az, hogy következetesen dolgozni kell a házasságért. Illetve mindketten egyetértenek abban, hogy hasonló értékrendjük is egyfajta biztosíték arra, hogy mindent meg tudnak oldani. Jól kiegészítik egymást, Caroline például sosem hagyta, hogy Chris a családján vezesse le frusztrációját egy-egy keményebb forgatási nap után.

Ha pedig mégis összevesznek, arra mindig ügyelnek, hogy soha ne térjenek úgy nyugovóra, hogy haragszanak egymásra. És persze az is fontos, hogy mindig találjanak időt arra, hogy kettesben legyenek – ez öt gyermek nevelése mellett pedig általában nem volt olyan egyszerű. A közös idejük általában este 8 után kezdődött, amikor a gyerkőcöket már ágyba dugták.

Kiemelt kép: Chris O’Donnell és Diana, walesi hercegné a Szerelemben, háborúban című film londoni bemutatója utáni partin 1997. február 12-én. (Fotó: Dave Benett/Getty Images)