Miért maga csinálja a veszélyes jeleneteket Tom Cruise?

Tom Cruise híres arról, hogy a legveszélyesebb akciójeleneteket sem adja át a kaszkadőröknek, sőt sokszor ő maga találja ki azokat. Száguldás motorral, függőleges sziklafal mászás védőháló, ernyő nélküli ugrás repülőből, hat percig szabad levegővel a víz alatt... Úgy tűnik, mintha a színész minden filmjében emelni akarná a tétet: legújabban vadászrepülőgépet vezet.

A Cannes-i filmfesztiválon egy francia újságíró kerek perec rákérdezett, miért nem használ kaszkadőrt a sztár az akciójelenetek forgatása közben. „Ön egy családos ember, akinek gyerekei vannak. Miért csinálja ezt?” – pirított rá a színészre az egyébként óriási rajongójának számító Didier Allouch. „Gene Kellytől is megkérdezné, hogy miért ő táncolt az összes filmjében?” – vágott vissza Cruise a Guardian értesülései szerint.

De hogy jön ide Gene Kelly?

Tom Cruise saját maga által kivitelezett akciójelenetei legalább annyira elhíresültek, mint Gene Kelly filmekben bemutatott kunsztjai. Bár a filmstúdiók igyekeztek lebeszélni róla, Kelly is ragaszkodott hozzá, hogy a tánckoreográfiák mellett maga csinálja meg a veszélyes jeleneteket is. Kelly a törékenyebb, vékony Fred Astairhez képest izmos, atletikus táncos volt, így a magasban játszódó jelenetekben könnyűszerrel lendült át egy létra tetején vagy egy függönybe kapaszkodva egyik épülettől a másikig. Szándékosan vágás nélül vették fel ezeket a jeleneteket, hogy megmutathassa a közönségnek: ő bizony nem használt kaszkadőrt.

Cruise imádja a magasságot

Tavaly Cruise-t a Mission: Impossible 8. részének forgatása közben kapták lencsevégre, amint éppen egy repülőgép pilótafülkéjéből mászott ki, át a gép szárnyára, 600 méter magasban. Legújabban pedig a Top Gun: Maverick című film forgatása közben nem bírt magával az adrenalinfüggő sztár, aki idén júliusban lesz 60 éves. A film a kultikus 1986-os Top Gun folytatása, amely egy vadászpilóta-elitképző versengő mindennapjait mutatta be Cruise és Val Kilmer főszereplésével. A mozi forgatása alapvetően sokat csúszott, aztán a koronavírus-járvány is tovább halasztotta a produkciót, ami viszont május 26-ától végre valóban nézhető lesz a magyar mozikban is. Harminc év után tehát Cruise újra a Maverick becenevű pilóta bőrébe bújt – és sok cikk szólt írról, hogy a színész a forgatáson maga vezette az F-18-as vadászrepülőt.

De ez nem így történt: noha Cruise (aki tapasztalt pilóta, és vadászgépet is vezetett már, sőt állítólag van is neki egy II. világháborús darab) kérelmet nyújtott be, hogy vezethesse a Super Hornetet, a haditengerészet megtagadta tőle az engedélyt – feltehetően azzal az indokkal, hogy ez a 70 millió dolláros gép egyszerűen túl drága ahhoz, hogy olyasvalakire bízzák, aki valójában nem vadászpilóta.

Így, ugyan a filmben úgy tűnik, ő vezeti a gépet, a botkormányt valójában tapasztalt haditengerészeti pilóták tartják a kezükben.

Természetesen ez is nagy teljesítmény, hiszen ahhoz is hónapok tréningje kellett, hogy a színész szervezete egyáltalán elviselje a hatalmas terhelést, ami egy ilyen járműben az ember testét éri.

A filmet egyébként máris kikiáltották az év legjobb mozijának, amiben Cruise immár a zöldfülű újoncok kiképzőjeként tér vissza, Val Kilmer oldalán. 

Kiemelt kép: Tom Cruise a Top Gun: Maverick című film brit premierjén 2022. május 19-én Londonban (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)