A színész önéletrajzi könyvében vall az átélt traumáról.

A mindig jó kedélyűnek tűnő színész sokak kedvence. Ő az, aki megnevettet, aki nem riad vissza semmilyen mókától. Sokan emlékezhetnek arra, amikor hazánkban forgatott, akkor a Lánchíd tetején ejtett táncot, az arról készült videó pedig bejárta a világhálót. Azonban A legenda és a Kaliforniába jöttem sztárja élete nem volt olyan vidám és gondtalan, mint ahogy azt hihetnénk a nyilvános szereplései miatt.

A People magazin exkluzív részleteket közölt a színész Amerikában november 9-én megjelenő, Will című memoárjából. Ebben Smith részletesen beszámol az életének sötétebb oldaláról is, a házasságáról, gyerekeivel való kapcsolatáról, és egy traumatikus gyermekkori élményről, amely éveken át hatással volt rá.

„Apám erőszakos volt, de ott volt minden meccsemen és fellépésemen – írja az 53 éves színész, akinek apja, William Carroll Smith és anyja, Caroline Bright Philadelphiában nevelték őt és három testvérét. – Alkoholista volt, de minden egyes filmem premierjén józan volt. Minden lemezemet meghallgatta. Az összes stúdióban meglátogatott. Ugyanaz az intenzív maximalizmusa, amivel a családját terrorizálta, tett minden este ételt az asztalra.” A könyvben Smith leírja, hogy gyermekként szemtanúja volt, amint apja szörnyű, erőszakos tettet követett el az édesanyja ellen.

„Kilencéves koromban végignéztem, ahogy apám olyan erősen fejbe vágta anyámat, hogy összeesett – írta. – Láttam, ahogy vért köpött. Az a pillanat abban a hálószobában meghatározta, hogy ki vagyok, valószínűleg jobban, mint bármely más pillanat az életemben.”

„Mindenben, amit azóta tettem – a díjakban és elismerésekben, a reflektorfényben és a figyelemben, a karakterekben és a nevetésekben – ott volt az anyámtól való bocsánatkérések finom sora az akkori tétlenségemért, amiért abban a pillanatban cserbenhagytam őt.

Will Smith (j) és apja apját (b), közöttük a színész fia, Jaden Smith. (Kép: SGranitz/WireImage)

Amiért nem álltam ki apámmal szemben. Amiért gyáva voltam. Amit meg kell értenetek, hogy »Will Smith«, a földönkívüliket megsemmisítő rapper, a filmsztár, az nagyrészt egy konstrukció – egy gondosan megalkotott és csiszolt karakter –, amit azért hoztam létre, hogy megvédjem magam. Hogy elrejtsem magam a világ elől. Hogy elrejtsem a gyávaságomat.”

Smith szülei végül a színész tizenéves korában szakítottak, de csak 2000-ben váltak el hivatalosan. Bár a sztár szoros kapcsolatot ápolt az apjával, a harag, amit a gyerekkorában elszenvedett traumák miatt érzett iránta, hamarosan újra felszínre tört. A könyvében leírta, hogy hogyan érezte ezt a dühöt, amikor apját ápolta, akinél rákot diagnosztizáltak. „Egy este, amikor óvatosan kitoltam őt a hálószobából a fürdőszoba felé, sötétség támadt bennem – írja a színész. – A két szoba közötti út a lépcső teteje mellett vezet el. Gyerekkoromban mindig azt mondogattam magamnak, hogy egy nap majd megbosszulom az anyámat. Hogy amikor elég nagy leszek, amikor elég erős leszek, amikor már nem leszek gyáva, akkor megölöm őt.” Ez volt az a pillanat, amikor elmondása szerint fontolgatta, hogy véget vet nagybeteg szülője életének.

„Megálltam a lépcső tetején – áll a könyvben a vallomás. – Lelökhettem volna, és könnyen megúszhattam volna. Will Smith vagyok. Soha senki nem gondolta volna, hogy direkt öltem meg az apámat.

A világ egyik legjobb színésze vagyok. A segélyhívásom Oscar-szintű lett volna. Ahogy a több évtizedes fájdalom, harag és neheztelés átfutott, majd visszahúzódott bennem, megráztam a fejem, és tovább gurítottam apát a fürdőszobába.”

Smith édesapja végül 2016-ban elhunyt, de a háromgyermekes apa számára a kapcsolatukból levont tanulságok örökérvényűek. „Semmit sem kaphatsz az anyagi világból, ami belső békét vagy beteljesülést teremtene – írja a könyvben. – A végén egy cseppet sem számít, hogy az emberek mennyire szerettek téged – csak egy »mosolyt« fogsz elnyerni az alapján, hogy te mennyire szeretted őket.”

Forrás: foxnews.com, People, Kiemelt kép: Will Smith és édesanyja egy 2008-s filmpremieren. Fotó: Jim Spellman/WireImage/Getty Images