Johnny Depp az egész világ által online követhető rágalmazási pere exfeleségével, Amber Hearddel új szintre emeli a valóságshow fogalmát, és, túlmutatva önmagán, arról is látleletet ad, hol tart éppen társadalmunk, mi alapján ítélkezünk, illetve milyen fokig látunk bele és szabadna belelátnunk idegenek magánéletébe.

Hetek óta zajlik, és vélhetően még néhány hétig eltart Johnny Depp és volt felesége, Amber Heard rágalmazási pere. A felperes a színész, aki évekkel a válás, illetve egy elvesztett sajtóper után így próbálja visszanyerni becsületét, tisztázni a nevét.

Exfelesége ugyanis szintén még évekkel ezelőtt a The Washington Post napilapban vallott arról, hogy családon belüli erőszak áldozata. Bár nem nevezte meg Deppet, a napnál is világosabb volt az utalásokból, hogy volt férje az állítólagos bántalmazó. Ráadásul 2016-ban, amikor a színésznő a válópert kezdeményezte, távoltartási kérelmet is benyújtott Depp ellen.

Az idén ötvennyolc éves férfi ezután színészként gyakorlatilag lehúzhatta a rolót, hiszen nincs olyan hollywoodi filmcég, amelyik kockáztatna és szerepet bízna rá. A tárgyalás egyik célja is az, hogy rávilágítson, érte-e, illetve igaztalanul érte-e anyagi kár a vádak miatt.

Tizenöt hónap házasság

Természetesen ez a kálvária is parázsló szerelemmel vette kezdetét. Amber Heard még csak a húszas évei elején járt, amikor először találkozott Depp-pel, és úgy idézi fel, hogy már akkor szikrázott körülöttük a levegő. Akkoriban egyébként még mindketten párkapcsolatban éltek, a színésznek Vanessa Paradis francia énekes-színésznő, a most harminchat éves színésznőnek pedig Tasya Van Ree fotográfus volt a partnere.

Aztán Heard és Depp leforgatták együtt a Rumnapló (2011) című filmet, amiben egyébként a szerepet a férfi osztotta a leendő arára, 2012-ben pedig mindketten szakítottak akkori partnerükkel.

Johnny Depp tizennégy év után hagyta el Vanessa Paradis-t és két gyereküket, mert úgy érezte, Amber a tökéletes számára.

2014-ben aztán el is jegyezte egymást a páros, egy évre rá pedig Depp saját szigetén összeházasodtak. Most már megverhetem, mondta nevetve az újdonsült férj a ceremónia helyszínéről elsétálva a tanújának – derült ki az előző tárgyalás során.    

A válópert Heard mindössze tizenöt hónapnyi házasság után kezdeményezte, mindkét fél közleményben ismerte el, hogy kapcsolatuk mindvégig labilis volt, ám szenvedélyes, szeretettel teli. Depp hétmillió dollárt fizetett exfeleségének.

2018-ban pedig, két évvel a válóper után, megjelent az ominózus véleménycikk. A bulvársajtó felkapta a témát, foglalkoztak az üggyel, így történt, hogy Depp beperelte a brit The Sun magazint rágalmazásért, ugyanis feleségverőként hivatkoztak rá.

A színész elvesztette a pert, de ez nem szegte kedvét, beperelte volt feleségét is, szintén becsületsértés miatt, ötvenmillió dollárra. Állítása szerint ugyanis addig mintegy negyvenmillió dollártól esett el, mert nem adnak neki szerepet a filmstúdiók.

Mellesleg Amber Heard is kilátásba helyezett egy másik, százmillió dolláros pert az őt ért bántalmazások miatt.

A szakítás óta egyébként Amber nem tétlenkedett, először is összejött Elon Muskkal, a világ egyik leggazdagabb emberével – bár Depp szerint már akkor viszonyuk volt, amikor Heard és ő még házasok voltak. A liezon viszonylag rövid ideig tartott, állítólag a színésznő búfelejtőnek tekintette Muskot. Később még egyszer összemelegedtek, de a kapcsolat ismételten rövid életűnek bizonyult. Viszont a jó viszony megmaradt, és Hollywoodban azt suttogják, hogy a színésznő béranya által kihordott gyermekének apja is Musk.

Egy éve tette közhírré ugyanis Amber az Instagramján, hogy világra jött Oonagh Paige, akinek egy személyben ő az anyukája és az apukája. Mint írta, már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy gyereket szeretne, mégpedig a saját feltételei szerint, bármilyen radikálisak is azok. A kislány születésekor egyébként Heard Bianca Butti operatőrrel élt együtt.

Rózsák háborúja

Most pedig zajlik a per, amelynek során olyan részletek derülnek ki a páros múltjáról, hogy az ember azt sem tudja, hova nézzen szégyenében. A jogi eljárás során Amber Heard és Johnny Depp is kénytelen kínosan részletesen ismertetni, fotókkal, hang- és videófelvételekkel bizonyítani, mi minden történt. Egyértelmű, hogy a színész valóban komoly alkohol- és drogproblémákkal küzd vagy küzdött, és amikor felmerül a kérdés, miért érezte szükségét Amber, hogy mindezt már évekkel ezelőtt dokumentálja, a válasz az, hogy mert Johnny, ha magához tért, nem emlékezett semmire, vagy mindent letagadott. A saját csapata által biztosított pszichológus tanúsította, hogy Amber pánikbeteg lett és poszt traumás stressz gyötri volt férjének köszönhetően.

Az internet népe egyelőre Depp-pel szimpatizál

Depp csapata is gondoskodott szakemberről, az ő pszichológusuk szerint Amber hisztrionikus és borderline személyiségzavarban szenved. És ami köztudott: 2009-ben letartóztatták családon belüli erőszak miatt, miután állítólag megütötte akkori párját, Tasya van Ree fotográfust. Vádat végül nem emeltek ellene.

Heard a tanúvallomásában órákon át ecsetelte, mennyire fáj neki, hogy mindezt végig kell csinálnia, ráaadásul a világ szeme láttára, és azt is, mennyi bántalmazást szenvedett el volt férje által. Amit egyébként Depp tagad, viszont állítja, hogy Amber volt erőszakos vele. Ugyanakkor elismeri, ő maga egy „öreg drogos”, és a kapcsolatuk exfeleségével valóban ingatag volt.    

Amber Heard visszaemlékezései alapján az első pofon Depp fiatalkori szerelme, Winona Ryder nevéhez köthető. A színész annak idején a felkarjára tetováltatta a Winona nevet, és amikor szakítottak, Wino lett belőle. Amber viszont nem ismerte a történetet, és még el is nevette magát, amikor efelől érdeklődött egy nyugodt estén, férjével a kanapén heverészve, nem számítva arra, hogy mindezzel váratlanul kihozza a sodrából Johnnyt.

Ryder és Paradis egyébként kiállt a színész mellett. Heard mellett végül nem tanúskodik Elon Musk. Házvezetőnők állnak a bíróság előtt, orvosok, pszichológusok szakértenek, beszélnek a férfi szerhasználatáról, a nő labilitásáról.

Amber a legkínosabb dolgokat is elmeséli

A tárgyalás, amelyen még a rajongók is ott ülnek, mindenki számára elérhető – élőben is közvetítik a médiatársaságok, a YouTube-on számtalan felület kínál többórás tartalmat. A milliónyi online cikken, a Johnny Depp lelki támogatására létrejött Instagram-oldalakon és termékeken, a rögtönzött fogadóirodák megalakulásán, vagyis a leleményességen pedig nevethetnénk is, ha nem idézné valahol a sötét középkort az egész.

A bulvár legmélyén botorkálunk, olyasmit is tudunk az egykori sztárpárról, amit talán a saját családtagjainkról sem akarunk, mert egész egyszerűen tiszteljük annyira a privát szférát.

Kenyeret a színésznek, cirkuszt a népnek

A mostani per során hollywoodi sztárbarátokra is ráhúzzák a vizes lepedőt. Ki tudja, mennyire lehet most fagyos a családi légkör A Da Vinci-kód sztárjának otthonában, Paul Bettanynél, akiről most már azt is tudjuk, hogy Johnny Depp-pel együtt iszik és kábítószerezik. De talán még Marilyn Mansont is zavarja, hogy nem eszement sminkjéről beszélnek, hanem arról, milyen szívesen kapkod be mindenféle szorongáscsökkentő vagy kedélyjavító pirulát.

És Johnny Depp is vállalja, hogy felolvas saját maga által írt bizarr, kompromittáló, kínos üzeneteket, hogy beszél az általa elfogyasztott extasytabletták mennyiségéről, kutyái bélműködéséről, vodkásüveggel levágott ujjvégéről, vagy éppen az anyjához fűződő viszonyáról. Hogy tulajdonképpen Heard tehet mindenről, az asszony, aki kegyetlen és erőszakos volt vele, aki nem jól szerette őt. Lapzártánkkor itt tartunk, vallomást tett mindkét fél, és még hetek állnak előttük. 

Sok kérdést felvet még az alap tisztáznivalókon felül is a tárgyalássorozat, azon kívül is, vajon az ötvenmillió dollár kártérítés kifizetése mennyire reális, mennyire lenne megterhelő Heard anyagi helyzetére nézve, vagy éppen arányban Depp bevételeivel. Vagy hogy lett volna-e lehetőségük peren kívül megegyezni, de mindketten vagy akár csak egyikük igényelte ezt a cirkuszt – amit tulajdonképpen a népnek nyújtanak. Hogy egyáltalán miért van szükség arra, hogy a tárgyalóteremben elhangzottakat az egész világon figyelemmel kísérhessék. Hogy miért érzi úgy egy sminkmárka, hogy mindenféleképpen meg kell nyilvánulnia, és el kell mondania, nem létezett még az a sminkeszköz abban az időpontban, amiről Amber Heard állítja, akkoriban azzal tüntette el a verések nyomát. Vagy hogy az abúzusról szóló társadalmi párbeszédet hogyan árnyalja az – ha egyáltalán igaz -, hogy itt mindkét fél bántalmazó volt. Hogy miért lehet a végkifejlet szempontjából nagyon fontos mindkét félnek az, milyen kép alakul ki róluk a közösségi médiában.

És társadalmunkról ad az is látképet, ahogyan ítélkezünk. Mennyire tud megvezetni minket egy jó vagy egy rossz színész az aktuális színpadán – most éppen egy tárgyalóteremben. Vagy hogy mennyire felületesen, mennyire csekély és szubjektív információ alapján ítélünk. Mennyire döntő az abban, kivel rokonszenvezünk, hogy például hogy van felöltözve, mennyire sír, mosolyog-e a bíróságon.

És végül, de nem utolsósorban: mennyire nem mindegy, ki melyik filmben milyen szerepet játszott, főhős volt-e, vagy főgonosz. Mit láttunk tőlük, ismerjük-e Amber művészetét, hogyan emlékszünk Depp filmjeire fiatalkorából.

Mert ez alapján nincs könnyű helyzetben Heard. Hiszen ki tudná elítélni a sármos Roux-t a Csokoládéból, és ki ne figyelné bizalmatlanul az Aquaman csábító szirénnek tűnő királynőjét?

Fotó: profimedia.hu, Reuterspictures