Úgy gondolod, hogy mindent megteszel a céljaidért, de mégsem jön a változás? Ezekre a hibákra figyelj!

Az életmódváltás nagy kihívást jelent, különösen akkor, ha több rossz szokástól szeretnénk megszabadulni. Az egészségtudatosság sok-sok apró – fizikai, mentális és érzelmi – részletből tevődik össze, viszont sokan hajlamosak vagyunk a „mindent egyszerre” hibájába esni. Szinte azonnal akarjuk a változást, ami sosem jön el, ha nem viseltetünk kellő türelemmel és kitartással a céljaink iránt. Az akaraterő tanult készség, nem pedig velünk született tulajdonság, de jó hír, hogy fejleszteni mindannyian képesek vagyunk. Ehhez elengedhetetlen, hogy az elérhetetlennek tűnő célokat apró részekre bontsuk, hiszen így sikerélményekben is előbb lehet majd részünk.

Amikor az egészség helyett a tökéletesség a cél

Nincs abban semmi rossz, ha megjelenéssel kapcsolatos motivációink is vannak, ám sokan csak és kizárólag a külsőségekre fókuszálnak, ami megnehezíti az egyébként is kihívásokkal teli változás időszakát – innen pedig nyílegyenes út vezet a motiválatlanság irányába.

Ha csak a tökéletes megjelenésre összpontosítasz, kevésbé valószínű, hogy a mérlegre állva elégedett leszel az eredménnyel, és hiába a sok erőfeszítés, még a régi kedvenc farmernadrágodba sem tudsz egykönnyen belebújni.

Ha az alábbiakat tapasztalod az étkezés- és viselkedéskultúrádban, könnyen lehet, hogy rövid időn belül elveszíted a motivációdat:

  • megszállott kalóriaszámlálás
  • az étkezések (többnyire a reggeli) kihagyása a kevesebb kalóriabevitel érdekében
  • túlzott és merev edzési rutin, a „szükséges rossz” szellemében pedig olyan mozgásformákat is elvégzel, amelyek nem okoznak örömet
  • naponta többszöri testsúlyellenőrzés
  • étellel történő önjutalmazás vagy ételmegvonás (attól függően, hogy mit látunk a mérlegen)

Ha fogyni szeretnél, csak egyél kevesebbet és sportolj többet, igaz? A dietetikusok szerint ez az egyik leggyakoribb hiba, amit az életmódváltás során elkövethetünk. Téves beidegződés, hogy kevesebb étkezéssel és több sporttal rövid időn belül álomalakunk lehet. Mindennek kulcsa a mértékletesség, megszállott önsanyargatás helyett pedig érdemesebb inkább az egészséges szokások hatékony beépítésére összpontosítani, ami egészen biztos, hogy mentálisan is jobb hatással lesz rád. A legtöbb ember számára a fogyókúra akkor működik a legjobban, ha életmódváltásként tekintenek rá. A gyorsdiéta csak átmeneti fogyást ígér, míg a szokások és rossz beidegződések megváltoztatása tartós eredményekhez vezethet mentálisan és fizikailag egyaránt.

Ne edd meg azt, ami nem esik jól!

A feljebb írtak ugyanúgy vonatkoznak az étrend megváltoztatására is: ne foszd meg magad attól, amit élvezel! Tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű puffasztott barna rizs például diétabarát, de nassolva mégis inkább olyan, mintha hungarocellt rágcsálnánk – egyesek szeretik, sokak számára viszont nem túl kellemes. De nem kell kényszerítened magad arra, hogy olyanokat egyél, amelyek nem váltanak ki örömöt az étkezéseidből. Szintén

téves beidegződés, hogy az egészséges életmód egyenlő az önsanyargatással.

A súlycsökkenés mint kitűzött cél, tökéletes alkalom arra, hogy kitapasztaljuk, melyek azok az ételek, amelyekre szüksége van a szervezetünknek. Összpontosíts az általad élvezetesnek talált, de az új étrend követelményeinek is megfelelő finomságok kitapasztalására!

Fotó: Getty Images

Tekints az életmódváltásra egy izgalmas tanulási folyamatként, ami tökéletes alkalom lehet arra, hogy jobban megismerd a tested valós szükségleteit. 

Gondoltál már a magnéziumra?

Eszedbe jutott már a diéta során, hogy vajon mennyire lehet megfelelő a magnéziumszinted? És azt tudtad, hogy ha nem viszel be elegendő mennyiséget, az alvászavarok mellett a a cukros és egészségtelen ételek utáni sóvárgás is fokozódhat? A mandula, a leveles zöldek és a tofu nagy mennyiségű magnéziumot tartalmaznak, így az étrend-kiegészítők mellett érdemes ezeket is beilleszteni az étrendünkbe, hiszen az aktív életmódot élők számára a szakemberek szerint is kimondottan javasolt a rendszeres magnéziumpótlás.

Alváshiány

Az egészséges felnőtt szervezet számára napi 8 óra alvás a legideálisabb (bár egy új kutatás szerint nagyjából napi 7 óra alvásidő is elegendő, erről itt írtunk korábban). Ha nem pihensz kellő mennyiséget, nagyobb valószínűséggel leszel éhes, nem lesz kedved egészséges ételeket főzni, edzőterembe járni, emellett az alváshiány az anyagcserét is lelassítja, ami az egészséges testsúlyvesztést is megnehezíti.

Fotó: Getty Images

Hibázni néha szükséges

Ne felejtsd el, nincs olyan ember, aki ne ütközne kudarcokba a megmérettetések során. A hiba egy lehetőség, hogy tisztábban lássuk, mire érdemes nagyobb fókuszt helyeznünk a jövőben. Vonjuk le a konklúziót, és a határainkat szem előtt tartva olyan alternatív megoldáson gondolkodjunk, ami testhezállóbb számunkra mind a mozgás, mind pedig az étkezés terén. Ha túl magasak az elvárásaid, a kudarcnak is sokkal nagyobb a valószínűsége. Reálisan gondold át, hogy mit szeretnél elérni egy adott időkereten belül, és ne legyél dühös magadra, ha nem lógsz minden áldott nap az edzőteremben. Hiszen ne felejtsd el, az életmódváltásnak az is a része, hogy megtanulj pihenni és kikapcsolódni.

Kiemelt kép: Getty Images