Az egészséges alvásmennyiség kevesebb lehet, mint eddig gondoltuk

Az optimális mennyiségű alvás nem túl kevés és nem túl sok. Na de mennyi az annyi? Egy új kutatás szerint nem biztos, hogy az eddig kőbe vésett 8 óra az ideális.

„Bár nem tudjuk kijelenteni, hogy a túl kevés vagy túl sok alvás kognitív problémákhoz vezet, az egyéneken hosszabb időn át végzett vizsgálatunk erre enged következtetni” – nyilatkozta Jianfeng Feng, a kínai Fudan Egyetem professzora és a Nature Aging című tudományos szaklapban publikált tanulmány egyik szerzője. Kínai és brit kutatók közel 500 ezer, 38 és 73 év közötti felnőtt adatait elemezték egy hosszútávú, kormányzatilag támogatott egészségügyi kutatásban. A résztvevőket az alvási szokásaikról, mentális egészségükről és jóllétükről kérdezték, és egy sor kognitív tesztnek is alávetették őket. 

A kevés alvás és a kognitív (szellemi) hanyatlás közötti kapcsolat egyik oka lehet, ha megszakad a mély alvás – vagyis az az alvásszakasz, amikor az agy regenerálná a testet a napi használódás után, és megszilárdítaná az emlékeket.

A túl kevés alvással összefüggésbe hozzák az amiloid nevű fehérje képződését is, amely a demencia egyes típusainak kialakulásában játszhat szerepet. A tanulmány szerint lehetséges, hogy a hosszú alvásidőt a rossz minőségű, zaklatott alvás okozza. 

Mennyi az annyi?

Az új kutatás szerint nagyjából hét óra éjszakai alvás az ideális. A túl kevés vagy a túl sok alvás következtében ugyanis egyaránt tapasztalhatjuk, hogy kevésbé tudunk figyelni, emlékezni vagy új dolgokat tanulni, problémákat megoldani és döntéseket hozni.

Úgy találták, hogy a szorongással vagy depresszióval küzdők mentális egészsége hét óra alvással javulhat, ennél kevesebb vagy több alvás esetén viszont rosszabbodik az általános közérzetük.

A kutatás egyébként csak azt vette figyelembe, hogy a résztvevők mennyit aludtak összességében, de figyelmen kívül hagyta az alvás minőségére vonatkozó egyéb tényezőket, például az éjszakai ébredéseket. Az alvás hosszát továbbá a résztvevők válaszai alapján állapították meg, objektív mérés nélkül. Mindezek ellenére a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a résztvevők nagy száma biztosíték arra, hogy a következtetéseik helytállóak. Arra jutottak továbbá, hogy fontos, hogy a hétórás alvás következetes legyen.

Fotó: Getty Images

Mindenkinek más az ideális?

A tanulmány kapcsolatot mutatott ki a túl kevés vagy túl sok alvás és a kognitív problémák között, de nem ok-okozati összefüggést – figyelmeztet Russel Foster, az Oxford Egyetem professzora és a Sir Jules Thorn Alvás és Cirkadián Idegtudományi Intézet igazgatója, aki nem vett részt a szóban forgó kutatásban. Elmondása szerint a tanulmány nem vette figyelembe az egyének egészségi állapotát, és hogy a rövid vagy hosszú alvás kognitív problémákkal terhelt egészségügyi állapotot jelezhet.

A professzor szerint, ha az átlag hétórás alvást kikiáltjuk ideálisnak, akkor figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy az alvás hosszában és minőségében jelentős egyéni különbségek vannak. Az ennél kevesebb vagy több alvás egyesek számára tökéletesen egészséges lehet.

„Az alvás olyan, mint a cipőméret. Ugyanaz a méret nem jó mindenkinek. Ha ekként határozzuk meg a jó alvás definícióját, az sokakban zavart és szorongást kelthet – mondja Foster. – Az, hogy milyen hosszan alszunk, mikor fekszünk le, és hányszor ébredünk fel éjszaka, nagyon különböző az egyes embereknél, és életkoronként is változó. Az alvás dinamikus, mindannyiunknak más alvási szokásai vannak. A kulcs az egészhez, hogy rájöjjünk, mik a saját szükségleteink”.

Kiemelt kép: Getty Images