A jó szájhigiénia túlmutat a fogmosáson, fogselymezésen és a rendszeres fogorvoslátogatáson.

Azt már tudjuk, hogy a fogszuvasodás melegágya a cukor, a dohányzás pedig az elszíneződések mellett a daganatos megbetegedések kockázatát is növeli. Vannak azonban olyan mindennapi szokásaink, amelyekről nem is feltételeznénk, hogy szintén ártalmasak lehetnek. A rendszeres fogmosás és fogorvoslátogatás mellett érdemes tehát ezeket is szem előtt tartani. Íme, néhány káros és kevésbé ismert szokás, amelyeket jobb, ha mihamarabb kiiktatsz a mindennapjaidból! A cikk végén pedig mutatunk néhány szájápoló eszközt, amelyeket szeretni fog az ínyed és a fogaid is!

A fogpiszkálók használata

A legtöbben úgy gondoljuk, helyesen cselekszünk, ha az étkezések után fogpiszkálóval távolítjuk el az ételmaradékot, hiszen miért is lehetne ártalmas az, ami kifejezetten erre való, nem igaz? Ez azonban téves beidegződés, ugyanis az éles végű fapálcika az ínyünket felsértve fogínygyulladáshoz is vezethet. Ehelyett érdemesebb inkább fogselymet vagy speciális fogköztisztító kefét használni.

Olló helyett fogak?

Bizonyos élethelyzetekben jól jönne, ha nyolckarú polipok lehetnénk, és persze gyakran az olló is akkor válik kámforrá, amikor éppenséggel szükségünk lenne rá. Ilyenkor foggal-körömmel, de leginkább foggal szokás megoldani a helyzetet: jobb ötlet híján így tépjük fel a csomagolást, szabad kéz hiányában kisebb tárgyakat cipelünk, és a körömvágó olló helyett is inkább a fogainkra támaszkodunk. A fogak eszközként történő használata azonban károsítja a fogzománcot, ami idővel a fogak repedéséhez és töréshez is vezethet. Érdemes tehát tovább keresgélni azt a fránya ollót.

Fotó: Getty Images

Erőteljes vagy túlzásba vitt fogmosás

A rendszeres fogmosás természetesen létfontosságú az egészséges fogak és fogíny megőrzésében. Az agresszív vagy a túlzásba vitt fogmosás azonban elhasználhatja a fogzománcot, ami visszahúzódó ínyt (láthatóvá váló foggyökeret) és érzékeny fogakat is eredményezhet, növelve a fogszuvasodás, és legrosszabb esetben a fogvesztés kockázatát. Korai szakaszában különböző terápiás módszerekkel visszafordítható a folyamat, azonban ezt semmiképp sem érdemes megvárni. A szorgalmas szájápolás szükséges, de ügyeljünk a mértékletességre, és ha szükséges, változtassunk a fogmosási szokásainkon is. Kezdjük például azzal, hogy lecseréljük a kemény sörtés fogkefét medium, fogínybetegség esetén pedig soft változatokra. Ha egészséges fogsorral rendelkezünk, elég reggel és este fogat mosnunk. A nyál semlegesíti a savakat, így az esti alkalom a legfontosabb, hiszen éjszaka jóval kevesebb nyálat termel a szervezetünk, mint nappal.

Túlzásba vitt savas ételek és italok

A savas ételek fogszuvasodást és a fogak elszíneződését is okozhatják, az előrehaladott savas erózió pedig durva textúrát építhet a fogak felületén, így azok idővel elszíneződhetnek, és érzékenységet is okozhatnak a fog mélyebb rétegeiben. Íme, néhány savas étel és ital, amelyekkel csínján kell bánni:

 • Citrusfélék, például lime, citrom, mandarin, grapefruit és narancs
 • Szőlő, alma, őszibarack, ananász, áfonya és gránátalma
 • Szódák és gyümölcslevek – ezek helyett válasszunk inkább sima vizet vagy zöld teát (utóbbinak baktériumölő hatása is van)
 • Paradicsom és paradicsomlé
 • Lekvárok
 • Zselés ételek
 • Ecet

Fontos, hogy az étkezések után nem ajánlott azonnal fogkeféért nyúlni.

Savas ételek esetében legalább 30 percnek el kell telnie a következő fogmosásig, amennyiben nem szeretnénk a sav fogzománcot károsító hatásait fokozni.

Az azonnali fogmosás helyett érdemesebb inkább vízzel öblögetni.  

Jégrágás

Miután elfogyasztottunk egy hűs, frissítő nyári italt, bizonyosan jól eső érzés elrágcsálni a pohár alján megfeneklett maradék jeget is. Azonban ha nem szeretnénk kockáztatni a törött fogakat és töméseket, hagyjunk fel ezzel az igencsak kellemes, de hosszútávon sajnos káros szokással.

Keményítőtartalmú finomságok

A magas cukor- és keményítőtartalmú finomságok gyakori fogyasztása növeli a szuvasság kialakulásának kockázatát. Ha napközben rágcsálnivalóra van szükséged, de nincs lehetőséged fogtisztításra, öblögess egy pohár vízzel, így elkerülheted, hogy az ételmaradékok a fogaidra tapadjanak.

Fogcsikorgatás

A bruxizmus (fogcsikorgatás, fogak erős összeszorítása) rengeteg embert érint, és igencsak nehéz észrevenni, tekintve, hogy legtöbbször éjszaka, alvás közben jelentkezik. Okai között szerepelhet a stressz, a fogpótlások, a túlságosan magas fogtömések, koronák és hidak. Folyamatos terhelés mellett a rágófelület csiszolódik, ami extrém esetben akár fogvesztéshez is vezethet.

A jelek és tünetek eltérőek lehetnek:

 • kopott fogak
 • fogrepedések
 • arcízületi fájdalmak
 • a fogak érzékenysége
 • fejfájás
 • az állkapocs elmozdulása
 • a fogzománc kopása
 • az állkapocsízület gyakori kattogása
 • bemélyedések a nyelven, 
 • az arc belső sérülései

Rutinszerű fogászati vizsgálatokkal kiszűrhetők a bruxizmus jelei, a pontos diagnózis és célirányos kezelés érdekében mindenképp szükségszerű fogorvosi, adott esetben pedig pszichológusi segítséget is kérni. Kutatások alátámasztották, hogy egyes embereknél a bruxizmust az agyi neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) egyensúlyhiánya is kiválthatja. Ezenkívül egyes gyógyszerek, például a fluoxetin és a paroxetin tartalmú antidepresszánsok mellékhatásaként is jelentkezhet.

A szájüreg állapota nemcsak a testi, de az általános lelki egészséggel is szoros összefüggésben áll.

Tudjuk, az életmódváltás és a negatív (meg)szokások kiiktatása nem egyik pillanatról a másikra történik, sokan emiatt inkább el sem kezdik. Viszont minimális odafigyeléssel is érhetünk el sikereket, amivel nemcsak a fogazati, de az általános egészségi állapotunkon is javíthatunk. Apránként haladva tehát mindenképp érdemes megpróbálni.

Szájápolás helyesen

Annak ellenére, hogy a fogszuvasodás és a fogágybetegségek gyakorlatilag megszüntethetők lennének rendszeres és hatékony fogápolással, a amgyarok fogazata elég rossz állapotban van. Egy néhány évvel ezelőtti felmérés azt hozta ki eredményül, hogy

a magyar embereknek átlag tíz ép foguk van és ugyanennyi hiányzik, a felnőttek 30 százaléka pedig közepes vagy súlyos fogágybetegséggel küzd.

Ami pedig még aggasztóbb, hogy az Európai Unióban a magyar gyermekek fogazata a legrosszabb – szájhigiénés edukációban tehát igencsak el vagyunk maradva.

De megfelelő termékekkel (és persze azok megfelelő használatával) viszont igencsak jót tehetünk fogainknak. Ha kérdésünk van, bátran kérdezzünk a fogorvostól, vagy menjünk el dentálhigiéniai tanácsadásra. Meglepő, hogy felnőttként is mennyi mindent tanulhatunk a helyes fogmosásról!

1. TePe, Angle fogköztisztító kefék, 1750 Ft (DM) 2. Apagard fogkefe Swarovski kristállyal, közepes erősségű sörtékkel, 1890 Ft (Profimed.hu) 3. GUM SensiVital+ szájvíz érzékeny fogakra, 2090 FT (Szajpatika.hu) 4. Foreo, Issa™ 3 szilikonos szónikus fogkefe, 54 990 Ft (Notino) 5. Signal, Long Active fogkrém aktív szénnel, kb. 500 Ft (drogériák) 6. Curaprox fogselyem 35 m, 2790 Ft (Fogpatika)

Kiemelt kép: Getty Images