A svédek évi 17 kiló édességet esznek, mégsem szuvas a foguk

Az édességek világszerte népszerűek; gyakorlatilag alig létezik olyan, aki néha nap ne enne meg szívesen egy tábla csokit vagy egy szelet süteményt, ez alól pedig a svédek sem kivételek. De mint olyan sok mást, ők ezt is kicsit másképp csinálják, mint mi.

Olyannyira nem kivételek, hogy valójában Svédországban a legmagasabb az édességfogyasztás a világon: évente fejenként 17 kilónyit esznek a cukros desszertekből.

Ami viszont még ennél a ténynél is különlegesebb az az, hogy nem akkor teszik, amikor csak akarják, hanem – főleg a gyerekek – a hét egy meghatározott napján. A szombati édességevés fogalmát lördagsgodis-nak, azaz szó szerint szombati édességnek nevezik, és nagyon népszerű a skandináv ország lakóinak körében.

Spórolás cukorkával

A lördagsgodis ötlete az 1950-es évekből származik. A svéd egészségügyi hatóságok elkezdték ajánlani az édességet heti egyszeri élvezetként, hogy megpróbálják csökkenteni a fogszuvasodás növekvő eseteit, ahogy az ország gazdagodott, és több pénzük jutott olyan luxusra, mint az édesség. A svédek alapvetően nagyon bíznak az államban, ezért követték és betartották azt a tanácsot, hogy az édességfogyasztást szombatra korlátozzák, ez a szokás pedig ma napig is létezik, csak egyfajta kedves, családi hagyománnyá átalakulva.

A BBC cikke szerint a szülők lördagsgodis-szal arra is szeretnék nevelni főleg a gyerekeket, hogy tanuljanak meg spórolni, mivel főleg a kisebbek még nem igazán értik a pénz fogalmát. Az édeséget viszont szeretik, így el tudják érni, hogy jobban megbecsüljék a heti egyszeri cukorkaevést – ez a szakértők szerint megtanítja nekik, hogyan tervezzenek előre és takarékoskodjanak.

A fogszuvasodás járványa

Svédországban az 1930-as években a vizsgálatok szerint még a 3 éves gyermekek fogainak 83%-a is lyukas volt. Az ilyen kiterjedt szuvasodás nem volt szokatlan akkorivan, mivel a fogászati ellátás a legtöbb országban nagyon rossz volt. Kezelés gyakorlatilag nem létezett, és a rothadó fogakat általában kihúzták. A fogatlanság annyira elterjedt volt az Egyesült Államokban, hogy a hadsereg az I. és II. világháborúba csak olyan férfiakat toborzott, akiknek hat ép szemközti foguk volt.

A múlt század elején nem ilyen volt az átlagos mosoly (kép: Getty Images)

Etikátlan kísérletekkel az orvostudományért

Ma már furcsán hangozhat, de a 20. század elején a fogorvosok megosztottak voltak a fogszuvasodás okát illetően. Vajon valamilyen alapbetegség okozza? Az általános táplálkozással függ össze? Vagy csak az édességekkel? A jelek az édességek szerepére utaltak: a gyermekotthonokban élő árváknak, akik túl szegények voltak ahhoz, hogy édességet kapjanak, kevesebb szuvas foguk volt, mint az átlagnépességnek; az első világháborúban a cukor kiaadagolásának idején csökkent a fogszuvasodás a sorkatonák körében.

A fogak helyreállításának költsége országos szinten túlságosan magasnak tűnt, ezért a svéd kormány úgy döntött, hogy a megelőzésre összpontosít, és megrendelt egy tanulmányt az étrend és az édességek szerepéről, amit ironikus módon a cukoripar finanszírozott

írja a CNN

Ennek elvégzésére a tökéletes hely a Vipeholmi Elmegyógyintézet tűnt; a svédországi Lund melletti nagy intézmény, amit 1935-ben súlyos értelmi és fejlődési fogyatékkal élők otthonává alakították át. Több száz, 15 és 70 év közötti lakón kisérleteztek, akiknek az IQ-juk sok esetben alig volt 25, és gyakran az ágyat sem volt képes elhagyni. A kisérlet során évekig vizsgálták, hogy mi történik, ha kevés, nagyjából a svédek éves édességfogyasztásának fele mennyiségű cukorkát adnak nekik, majd ha kétszeres mennyiségűt: az eredmény (ma már) nem meglepő módon az lett, hogy a cukorkák, főleg a ragadósak, mint amilyen a karamella, nagyban megnövelik a fogszuvasodás mértékét. Az állam ezután hirdette ki az édességszombatot.

Az itallal is hasonló a viszony

A lördagsgodis fogyasztása nagyon hasonlít a helgalk fogalmához, amikor az egész heti absztinencia után hétvégente több italt is megengednek maguknak a svédek. Ha pedig ezt az édességevéssel is kombinálni lehet, az maga a főnyeremény számukra. Talán emiatt is népszerű „koktél” náluk, amikor vodkásüvegekbe cukorkákat tesznek, hogy azok feloldódjanak, és az italból édes, színes koktélt varázsoljanak.

Furcsa svéd édességek

Naturgodis

Különböző aszalt gyümölcsök vagy magvak vastag (és cukros) csokoládé- vagy joghurtbevonatba mártva. Olyan, mintha egészségesebb lenne a fogyasztásuk, mint a „sima” csokiknak, de ez ne tévesszen meg: a kalóriaértékük ugyanolyan magas, mint bármelyik másik édességnek, csak a marketingesek sikeresen hitetik el veled, hogy valami egészségeset eszel. 

Saltlakrits

Sós medvecukor, avagy szalmiákos medvecukor, amit a legtöbb svéd imád, de a külföldieket gyakran a világból ki lehet kergetni vele. Mindenesetre érdemes megkóstolnod legalább egyszer, hogy eldönthesd, te melyik csoportba tartozol.

Kex

A keksz svéd megfelelője. A kex kategóriába tartozó ételek általában kemények (szemben a puha süteményekkel, amelyeket kaka-nak vagy tårta-nak neveznek), vékonyak és laposak, és lehetnek édesek vagy sósak, ellentétben az angol meghatározással, amely szerint szinte mindig édesek. Az ugyanilyen nevű szelet pedig leginkább a Kit-Kathez hasonlít.

Pingvinstång

Medvecukorrúd töltelékkel.

Forrás: BBC, CNN, hejsweden.com Kiemelt kép: Getty Images