Fogadjuk meg ezeket a tanácsokat, ha szeretnénk tartósan kevesebb cukrot fogyasztani a mindennapok során!

Cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémákra erősíthet rá, de még a bőrben lévő természetes kollagént is roncsolhatja a túlzott cukorfogyasztás. Hogy pontosan mi nevezhető túlzónak, arról egyelőre viták folynak – általánosan nagy az egyetértés azonban azt illetően, hogy a hozzáadott cukrokat minél inkább nélkülöző táplálkozással alapvetően csak jót tehetünk szervezetünkkel.

A WHO direktíva továbbra is a napi kalóriabevitel legfeljebb 10%-ában (50 gramm, azaz 12 teáskanál) állapítja meg a felnőttek és gyermekek számára ajánlott hozzáadott cukorbevitelt – ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel járna az egészséges életmód megvalósításában.

Az alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyeket könnyedén beépíthetünk napi rutinunkba.

1. Napkezdés cukor nélkül 

Szokatlan élményt nyújtat a mézes, cukros, édesített kávé fogyasztói számára az első pohár fekete (vagy csak tejes) kávé. Tapasztalat alapján nagyjából két hét után kezdjük élvezni a cukrozatlan kávé vagy tea ízét, az eltökéltség azonban kifizetődik, hiszen rengeteg feleslegesen bevitt cukrot spórolhatunk meg testünknek ezzel a módszerrel.

Akik reggelire gyakran kifejezetten édes ízeket kívánnak, a korai cukorbombát helyettesíthetik cukrozatlan, natúr gabonapehellyel és szintén ízesítetlen, zsíros joghurttal – kis idő elteltével ezeket a fogásokat is egyre édesebbnek fogja érezni.

2. Üdítők helyett víz és „hamis limonádé”

Észrevétlenül vihetünk be szervezetünkbe a napi ajánlásnál több cukrot egyetlen palack üdítőital, gyümölcslé, vagy más cukros frissítő fogyasztásával – hiszen ezek nem telítenek el bennünket, vércukorszintünket viszont hullámvasútra ültetik. Egyébként is, a legjobb szomjoltó és hatalmas kincs a tiszta víz – amennyiben azonban unalmasnak érezzük, felturbózhatjuk narancs-, lime-, grapefruit- és citromkarikákkal, jéggel, mentalevéllel.

Fotó: Margaret Johnson/EyeEm / Getty Images

3. Ünnepekkor cukormentes sütemény

A komoly sóvárgást manapság nem lehetetlen elkerülni, hiszen a legtöbb helyen elérhetők cukormentes édességek. Amennyiben az idei nagyböjt idején cukorböjtöt tartunk, arra is használhatjuk ezt az időszakot, hogy esélyt adunk az eddig esetleg messziről elkerült paleo süteményeknek.

4. Alkoholmentes (vagy -csökkentett) életmód 

Magyarázatot sem igényel, egész testünk megköszöni.

5. Kiürített édességes polc 

Úgy a legegyszerűbb ellenállni a kísértésnek, ha szimplán elkerüljük azt. Dobjuk ki, ajándékozzuk el, vigyük át barátainkhoz a bonbont, söpörjük ki az édességes fiókot! Szükség esetén kezdhetjük azzal az ennél szelídebb lépéssel, hogy a töltött, agyoncukrozott, XXL méretű táblás tejcsokikat magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládéra cseréljük.

6. Sós, egészséges nassolnivalók  

Olajos magvak, puffasztott rizs, zellerszár, tepertő – ahány ember, annyiféle preferált sós ropogtatnivaló. Az egészséges nassolás, a cukorbevitel csökkenése, ezzel együtt a fehérje-, zsír- és rostbevitel növekvése étvágycsökkenést okoz, mivel ezek által kevésbé terheljük vércukorszintünket – ennek következtében pedig ritkábban és kevésbé intenzíven epekedünk majszolnivaló után. A siker titka ismét a kitartásban, a türelemben – no meg a mértékletességben rejlik.

Fotó: Anastasiia Krivenok/Getty Images

7. Gyümölcs helyett alacsony cukortartalmú zöldség 

Érdemes a magas cukortartalmú gyümölcsöket (banán, körte, szőlő, cseresznye) alacsonyabb cukortartalmúakkal (málna, eper, görögdinnye, citrusfélék, áfonya) vagy zöldségekkel helyettesíteni! Főétkezésekkor is legyünk résen, például grill sajtokat lekvár helyett salátával együnk, húsok mellé meggybefőtt vagy almaszósz helyett válasszunk savanyúságot!

8. Az öntetek, szószok elhagyása 

Igyekezzünk kerülni az előre elkészített spagettiszószokat, majonézt, barbecue, édes-savanyú mártásokat és a ketchupot! Amennyiben teljesen kihagyni nem sikerül: válasszunk mustárt, vagy kísérletezzünk saját receptötletekkel – így módon meglepetés sem érhet minket az öntet tartalmát illetően. 

Ezeket a tippeket, vagy közülük néhányat az étrendünkbe iktatva olyan változásokat érhetünk el, amelyek mellett még inkább beleférhet, hogy családi összejövetelek alkalmával egy szelettel többet kérjünk a végtelen szeretettel és odafigyeléssel készített, isteni házi süteményekből. Egészségesnek mondhatjuk étrendünket akkor is, ha nem szabadulunk meg teljesen a hozzáadott cukortól – ami minden rossz tulajdonsága ellenére bizony gyakran az étkezés élvezeti értékét növeli, és ezért hálásak lehetünk érte.

Bár a cikk apró étrendbeli módosításokról szól, fontos megjegyezni, hogy amennyiben drasztikus változtatásokat fontolgatunk, azokról előbb mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal.

Kiemelt kép: Getty Images