Édesszájúak és nem édesszájúak, figyelem! A Nők Lapja 2021/16. számának cikke.

Az édes ízhez genetikailag vonzódunk, ami az evolúció során hatalmas előnyt jelentett, ma viszont csak kárát látjuk. Miért imádjuk a cukrot, és miért maradt meg ez az öröklött szimpátia, ha ma már inkább csak betegségek alakulnak ki miatta?

Az ételek édes íze nagy cukortartalmat jelez, a cukor pedig sok kalóriát tartalmazó táplálék. Mivel az állatok zöme – köztük különösen az olyan mindenevők, mint az ember – úgy fejlődött, hogy előnyt jelentett számára az ilyen jellegű táplálék, egyfajta preferencia alakult ki ezek irányában. Emiatt részesítjük előnyben az édes gyümölcsöket és zöldségeket.

– Ez teljesen normális jelenség, abszolút logikus az evolúció szempontjából. A világ ugyanis úgy működik, hogy vannak lehetőségek és vannak korlátok. Magyarul, hiába kerestük az előnyt jelentő édes táplálékot, nem állt rendelkezésre mindig és mindenütt: egyszerűen korlátozottan lehetett a gyümölcsökhöz hozzáférni, mindig kérdés volt, éppen mennyi érett meg a fán. Emiatt a magas cukortartalmú táplálékok előnyei és hátrányai nagyjából egyensúlyban voltak, hiszen csak annyit tudtunk belőlük elfogyasztani, amennyit szervezetünk aktuálisan föl is használt” – mondja Miklósi Ádám, az ELTE Természettudományi Karán működő Biológiai Intézet igazgatója, az egyetem Etológia Tanszékének vezetője.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi fokozza az édes íz iránti vonzalmat?
A kultúra és a cukor kapcsolata.
Hogyan korlátozhatjuk az édességfogyasztásunkat?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .