böjt
Egészséges böjt – a túlzások veszélyesek
A böjtölésnek évezredes múltja van, már az ókori Egyiptomban és Rómában is gyakorolták. Az ilyenkor követett étrend alapja nem sokat változott az idők során, a lényeg mindig a hús, a belsőségek és a tejtermékek kerülése volt. A böjtölők nem fogyasztottak alkoholt sem, ugyanakkor zöldséget és gyümölcsöt bőségesen ettek. Ilyen alapokon nyugszik a húsvéti nagyböjt és az […]
Szabó Emese4 perc
Nem elvesz, inkább ad – A böjt újrafelfedezése
A böjtnek meglehetősen megosztó a renoméja. Vannak, akik távolról csodálják, mások életük szerves részévé teszik, és akadnak persze olyanok is, akik ördögtől valónak tartják. Akárhogy is, a nem evés gyakorlatilag szinte egyidős az emberiség történetével, de az éhezést már az ókori civilizációkban sem keverték össze a tudatos böjtöléssel. Lami Juli írása a Nők Lapja Tavasz 2022-es számából.
Lami Juli8 perc
Így derítheted ki egyszerűen, vizsgálat nélkül, hogy van-e ételallergiád
Mindnyájunk szervezete eltérő módon reagál különböző élelmiszerekre, ezért érdemes kideríteni, melyek azok a táplálékok, amelyek nekünk egyénileg jót tesznek – és melyek azok, amelyektől érdemes inkább tartózkodnunk. Iván Gyöngyi dietetikust arról kérdeztük, kinek ajánlaná a kereső étrend kipróbálását, hogy mire is jó ez valóban, és hogyan álljunk neki, ha szeretnénk kipróbálni. Milyen tünetek jelezhetik, hogy […]
Galambosi Eszter3 perc
Finom kis böjt
Zöldfűszeres tojássaláta gerslivel és tormás öntettel Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg gersli (árpagyöngy) só 1 evőkanál olívaolaj 6 főtt tojás 1-1 csokor snidling és kapor 3-4 szál újhagyma Az öntethez: 1 tojássárgája 1 dl napraforgóolaj 1 teáskanál mustár 2 evőkanál frissen reszelt torma (ízlés szerint lehet több is) pár csepp citromlé 2 dl natúr joghurt […]
Nők Lapja4 perc