Húsvétkor sokan tartanak böjtöt, de a húsmentes vagy hússzegény étkezés az év minden szakaszában, mindenkinek egészséges.

Idén március 5-én kezdődött a böjt, és noha a legtöbben nem tarunk olyan megszorító étrendet, mint néhány száz évvel ezelőtt, sokan vagyunk, akik ebben az időszakban legalábbis igyekszünk mérsékelni a húsfogyasztást. 

Szerencsére ma már semmiféle lemondást nem jelent húsmentesen étkezni, mert annyi ínycsiklandó vegetáriánus fogás recept érhető el, hogy mindenki megtalálja a foga alá valót. Ma három nemcsak finom, de nagyon könnyen elkészíthetőétel receptjét hozzuk el, amiket nem csak böjt idején érdeme az étrendbe illeszteni. 

1. Spenótkrémes spagetti buggyantott tojással

hetvegi-gasztro-husmentes-bojt

Spenótkrémes spagetti buggyantott tojással (Recept és fotó: Vigh Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 90 dkg (2 doboz) fagyasztott spenótpüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 50 dkg spagetti
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál 10%-os ecet

Elkészítés:

  1.  A spenótpürét lábasban felmelegítjük, sóval és reszelt fokhagymával ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, néhány perc alatt összefőzzük.
  2. A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük a spenótos mártással.
  3. A tojásokat egyenként enyhén sós, ecetes, gyöngyöző vízbe ütjük, 4 perc alatt lágyra főzzük.
  4. Szűrőkanállal kiemeljük, és a tányérokba szedett tésztára helyezzük.

2. Húsmentes muszaka lencsével 

hetvegi-gasztro-husmentes-bojt

Húsmentes muszaka lencsével (Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina)

Hozzávalók 4-6 személyre egy 40x20x10 cm-es tepsihez/tálhoz:

  • 1,5 kg padlizsán (3 nagyobb darab)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 15 dkg (barna) lencse
  • 40 dkg hámozott
  • kockázott paradicsom (1 konzerv)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál szárított oregánó
  • 2 nagy csipet őrölt fahéj
  • 25 dkg trappista sajt

A besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 8 dl tej

Elkészítés:

  1. A padlizsánt 1 cm vastag karikákra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük.
  2. A tisztított vöröshagymát felaprítjuk, és 1 evőkanál olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a lencsét és a paradicsomot, 1 dl vizet, a lereszelt fokhagymát, a fűszereket. Sózzuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a lencse teljesen megpuhul. (Szükség esetén pótolhatjuk a vizet.)
  3. Ekkor elkészítjük a besamelt: a vajat a liszttel lábasban felolvasztjuk, habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejet. Csomómentesre keverjük, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
  4. Összeállítjuk a muszakát: egy réteg padlizsánt helyezünk a tál aljára, erre jön a lencseragu fele és a besamel fele. Újabb réteg padlizsán következik, erre öntjük a maradék ragut, majd ráhelyezzük a maradék padlizsánt. A tetejét leöntjük a maradék besamellel, megszórjuk a reszelt sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

3. Grillzöldséges, juhtúrós pirítós 

hetvegi-gasztro-husmentes-bojt

Grillzöldséges, juhtúrós pirítós (Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg piros kaliforniai vagy kápia paprika
  • 10 dkg cukkini
  • 10 dkg lila hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg kapribogyó
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 8 kisebb szelet kenyér
  • 15 dkg juhtúró

Elkészítés:

  1. A megmosott/megtisztított zöldségeket vágjuk azonos méretű, kisebb kockákra. Egy tapadásmentes serpenyőt forrósítsunk fel, kenjük ki olajjal, és nagy lángon, hirtelen grillezzük ropogósra a felkockázott zöldségeket.
  2. Sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a lecsöpögtetett kapribogyót és a finomra vágott petrezselymet.
  3. A kenyérszeleteket pirítsuk meg, vékonyan kenjük meg juhtúróval (ezt nem szükséges ízesíteni). Halmozzunk rá a zöldséges raguból. Tipp: Kipróbálhatjuk úgy is, hogy juhtúró helyett vajkrémet vagy körözöttet kenünk a kenyérre!

Éljen a húsmentesség!

A húsmentes étkezés millió féle egészségügyi előnnyel jár, így a böjttől, vagy épp veganuártól függetlenül is érdemes hosszabb-rövidebb időszakokra lemondanunk a húsról. A húsmentes étkezés jót tesz az emésztésnek, a keringési rendszernek, segíthet a súlyvesztésben, ráadásul a bolygót is védi. 

Kapcsolódó: Hétvégi gasztró rovatunkban mindig három, hétvégére is tökéletes, szezonális fogást ajálunk

Kiemelt kép: Getty Images