Idén március 5-én kezdődött a böjt, és noha a legtöbben nem tarunk olyan megszorító étrendet, mint néhány száz évvel ezelőtt, sokan vagyunk, akik ebben az időszakban legalábbis igyekszünk mérsékelni a húsfogyasztást.
Szerencsére ma már semmiféle lemondást nem jelent húsmentesen étkezni, mert annyi ínycsiklandó vegetáriánus fogás recept érhető el, hogy mindenki megtalálja a foga alá valót. Ma három nemcsak finom, de nagyon könnyen elkészíthetőétel receptjét hozzuk el, amiket nem csak böjt idején érdeme az étrendbe illeszteni.
1. Spenótkrémes spagetti buggyantott tojással

Spenótkrémes spagetti buggyantott tojással (Recept és fotó: Vigh Krisztina)
Hozzávalók 4 személyre:
- 90 dkg (2 doboz) fagyasztott spenótpüré
- só
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl főzőtejszín
- 50 dkg spagetti
- 4 tojás
- 1 teáskanál 10%-os ecet
Elkészítés:
- A spenótpürét lábasban felmelegítjük, sóval és reszelt fokhagymával ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, néhány perc alatt összefőzzük.
- A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük a spenótos mártással.
- A tojásokat egyenként enyhén sós, ecetes, gyöngyöző vízbe ütjük, 4 perc alatt lágyra főzzük.
- Szűrőkanállal kiemeljük, és a tányérokba szedett tésztára helyezzük.
2. Húsmentes muszaka lencsével

Húsmentes muszaka lencsével (Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina)
Hozzávalók 4-6 személyre egy 40x20x10 cm-es tepsihez/tálhoz:
- 1,5 kg padlizsán (3 nagyobb darab)
- 1 dl olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 15 dkg (barna) lencse
- 40 dkg hámozott
- kockázott paradicsom (1 konzerv)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 2 nagy csipet őrölt fahéj
- só
- 25 dkg trappista sajt
A besamelhez:
- 5 dkg vaj
- 1 púpos evőkanál liszt
- 8 dl tej
Elkészítés:
- A padlizsánt 1 cm vastag karikákra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük.
- A tisztított vöröshagymát felaprítjuk, és 1 evőkanál olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a lencsét és a paradicsomot, 1 dl vizet, a lereszelt fokhagymát, a fűszereket. Sózzuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a lencse teljesen megpuhul. (Szükség esetén pótolhatjuk a vizet.)
- Ekkor elkészítjük a besamelt: a vajat a liszttel lábasban felolvasztjuk, habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejet. Csomómentesre keverjük, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
- Összeállítjuk a muszakát: egy réteg padlizsánt helyezünk a tál aljára, erre jön a lencseragu fele és a besamel fele. Újabb réteg padlizsán következik, erre öntjük a maradék ragut, majd ráhelyezzük a maradék padlizsánt. A tetejét leöntjük a maradék besamellel, megszórjuk a reszelt sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
3. Grillzöldséges, juhtúrós pirítós

Grillzöldséges, juhtúrós pirítós (Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina)
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg csiperkegomba
- 10 dkg piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 10 dkg cukkini
- 10 dkg lila hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 5 dkg kapribogyó
- 1 kis csokor petrezselyem
- 8 kisebb szelet kenyér
- 15 dkg juhtúró
Elkészítés:
- A megmosott/megtisztított zöldségeket vágjuk azonos méretű, kisebb kockákra. Egy tapadásmentes serpenyőt forrósítsunk fel, kenjük ki olajjal, és nagy lángon, hirtelen grillezzük ropogósra a felkockázott zöldségeket.
- Sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a lecsöpögtetett kapribogyót és a finomra vágott petrezselymet.
- A kenyérszeleteket pirítsuk meg, vékonyan kenjük meg juhtúróval (ezt nem szükséges ízesíteni). Halmozzunk rá a zöldséges raguból. Tipp: Kipróbálhatjuk úgy is, hogy juhtúró helyett vajkrémet vagy körözöttet kenünk a kenyérre!
Éljen a húsmentesség!
A húsmentes étkezés millió féle egészségügyi előnnyel jár, így a böjttől, vagy épp veganuártól függetlenül is érdemes hosszabb-rövidebb időszakokra lemondanunk a húsról. A húsmentes étkezés jót tesz az emésztésnek, a keringési rendszernek, segíthet a súlyvesztésben, ráadásul a bolygót is védi.
Kapcsolódó: Hétvégi gasztró rovatunkban mindig három, hétvégére is tökéletes, szezonális fogást ajálunk
Kiemelt kép: Getty Images