A barna rizs egy olyan összetevőt is tartalmaz, amelyet antitápanyagként is emlegetnek.

Fehér kenyér helyett barna, hagyományos száraztészta helyett teljes kiőrlésű, és így tovább. Ha fogyni szeretnénk, vagy csak szimplán egészségesebben étkezni, a fehér opciók helyett automatikusan a barnákat választjuk, mondván, azok több rostot is tartalmaznak, ezért ideálisabbak. Ezekhez soroltuk eddig a barna rizst is, amelyet nyugodtabb szívvel ettünk köretként, mondván, jobb a szervezetünknek, mint a fehér változata. De tényleg egészségesebb lenne a barna rizs a fehérnél? A válasz meglepő lehet.

A barna rizst alapvetően azért szokás egészségesebb opcióként emlegetni a fehér rizzsel szemben, mert teljes értékű, tehát nem finomított (hiszen csak a legkülső héját távolítják el a feldolgozási folyamat során), így jóval több növényi rostot tartalmaz. A rostok azért olyan fontosak, mert csökkenthetik a koleszterinszintet, kontrollálhatják a vércukorszintet és javíthatják az emésztést. Ám nem mindegy, hogy egy élelmiszer milyen típusú rostot tartalmaz!

Fotó: Getty Images

Kétféle rostot különböztetünk meg: vízben oldhatót és oldhatatlant. Míg az oldható rost – azáltal, hogy vizet szív fel, és géles állagúvá válik – lassítja az élelmiszerek gyors emésztését (vagyis hosszabb ideig érezzük magunkat telítettnek fogyasztása után), addig az oldhatatlan rost fizikailag kiölti a helyet a gyomorban és a belekben, ezáltal okozva teltségérzetet. A barna rizs ez utóbbit tartalmazza, így  megviselheti a bélrendszert. „A barna rizsben nagy mennyiségű irritáló hatású oldhatatlan rost van – magyarázta dr. Liz Carter természetgyógyász-orvos a Woman’s Worldnek. – A fehér rizsben nincs. Azok a pácienseim, akiknek nincs rendben a bélrendszerük, nagyon nehezen tudják megemészteni.” Aki tehát emésztési problémákkal (például hasmenéssel) küzd, annak előnyösebb az oldhatatlan rostot nem tartalmazó fehér rizs fogyasztása – és érdemes az oldható rostokban gazdag ételek (például zab, borsó, alma, árpa) beiktatása az étrendbe.

Két olyan összetevője van még a barna rizsnek, ami miatt megfontolandó a fogyasztása:

ez a népszerű fogyókúrás köret fitinsavat is tartalmaz, amelyet gyakran antitápanyagként is emlegetnek.

Egy, a The International Journal of Food Sciences and Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint a fitinsav gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását (például a vasét, a cinkét és a kalciumét), vagyis ha nagy mennyiségben juttatjuk a szervezetünkbe, vitamin- és ásványianyag-hiányt okozhat. Az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) 2014-es tanulmánya arra mutatott rá, hogy a barna rizsben több arzén is található, mint a fehér rizsben, erről a félfémről pedig évtizedek óta köztudott, hogy rákkeltő hatású. 

Bár a fehérnél mindig egészségesebb opciónak tűnik a barna, a rizs esetében a szemek feldolgozása során megszabadulhatunk a gyulladást okozó rosttól, és csökkenthetjük az élelmiszer fitinsav- és arzéntartalmát. A fehér rizs glikémiás indexe egyébként is alig magasabb a barnáénál, vagyis nem emeli meg jelentősebben a vércukorszintet. Inkább arra érdemes figyelni, mekkora adagot teszünk belőle a tányérunkra.

Kiemelt kép: Getty Images