cigi dohányzásról leszokás

Hipnózis, könyv, házastársi ráhatás – így próbálnak leszokni a cigiről a hírességek

Ismét bebizonyosodott, hogy a sztárok is csak emberek, és nekik sem egyszerű a leszokás.

Hivatalos statisztikák szerint 2019-ben Magyarországon a férfiak 27,3%-a, a nőknek pedig 22%-a gyújtott rá minden nap – így jó eséllyel, ha mi magunk nem is, legalább egy ismerősünk vagy rokonunk rendszeresen dohányzik. És sajnos, mint minden függőségnek, a dohányzásnak is nehéz megálljt parancsolni, ha egyszer már megszokássá vált az életünkben – ezt a hírességek is jól tudják, és bár ők többféle, leszokást segítő taktikához hozzáférnek, a sóvárgást azért ők sem ússzák meg. Vannak közöttük, akik köztudottan évtizedek óta dohányfüst-mentesen élnek – ők már legalább egy nagy lépést tettek egy egészségesebb élet felé azáltal, hogy felhagytak a dohányzással. (Azokról nem beszélve, akik rá sem szoktak – természetesen ők a „verseny” abszolút nyertesei.)

Nézzük, ki milyen taktikát vetett be függősége leküzdésére! 

Christy Turlington

2017-ben árulta el, hogy sokakhoz hasonlóan ő is tizenéves kora óta dohányzott. Már kiskorúként olyannyira rabja volt káros szokásának, hogy annak az egészségére tett negatív hatásait tizennyolc éves korában észlelni kezdte. „Tizennyolc évesen kifulladsz, ha fel kell sétálni a lépcsőn – ez azért elég gáz” – mondta.

Többször is próbált megszabadulni függőségétől, amiben végül akarata és az önmaga iránt érzett tisztelet segítette leginkább. Elmondása szerint elege lett abból, hogy képtelen a saját magának tett ígéreteit betartani. Azóta is az általa valaha elért legnagyobb eredménynek tartja, hogy felhagyott a dohányzással.  

Harry herceg

Tiniként szokott rá a dohányzásra, majd évekig függő maradt – annak ellenére is, hogy 2016-ban megtiltották a dohányzást a Buckingham-palotában.

Harry állítólag a Meghan hercegnével kötött esküvőjét megelőzően kezdett el a leszokással próbálkozni, és ezzel jövendőbelije kedvére tenni – Meghan ugyanis az egészséges életmód nagy elkötelezettje. Felesége a kezdetek óta kétségkívül nagy hatást gyakorol a hercegre; mióta együtt vannak, Harry nem csak a cigarettázásnak intett búcsút, hanem Gabriela Peacock táplálkozási szakértő segítségével étrendjén és életrendjén is sokat változtatott, több zöldséget, turmixokat fogyaszt, valamint csaknem hét, felesleges kilótól is megszabadult. 

Barack Obama

Nem csoda, hogy a világ egyik legstresszesebb munkáját végző személy, az Amerikai Egyesült Államok egykori elnöke is nagy bagós volt annak idején.

Csak a gyerekek meg ne lássák!

Obama a családja előtt állítólag sosem gyújtott rá.

Obama szintén tinédzseréveiben szokott rá a pöfékelésre, és az első nyertes kampánya idején kezdett el dolgozni rajta, hogy letegye a cigit – több-kevesebb sikerrel. 2009-ben, a dohányzásellenes törvény aláírásakor úgy fogalmazott, „életeket ment” a rendelkezés, melynek alapvető célja, hogy a következő generációkat megmentse a függőségtől. Második ciklusa alatt Obama állítólag már nem dohányzott, és mikor arról kérdezték, mi segítette abban, hogy végre megszabaduljon régi démonától, annyit mondott: „Félek a feleségemtől”.

A korábbi USA-államfő tehát szintén felesége biztatására tett le káros szenvedélyéről – ugyanakkor jól jött mindehhez a nikotinos rágógumi is, amivel az időnként rá törő sóvárgásait enyhítette.

Gisele Bündchen

2018-ban vallott arról, hogy karrierje kezdetén napi egy doboz cigit szívott, minden este egy üveg bort és naponta több pohár kávét fogyasztott. 2003-ban azonban arra az elhatározásra jutott, hogy „az életet választja”, és elkezdett több figyelmet fordítani az egészségére. Ennek eredményeképp nem csak a füstölésről, hanem a húsról is lemondott – férjével, Tom Brady-vel évtizedek óta növényi alapú étrendet követnek.

A szupermodell elárulta, a leszokásban a jóga, a meditáció és a rendszeres futás segítette, a sport ugyanis enyhítette nála a rágyújtás ingerét. Érdekes módon, ekkor a sok sportolás ellenére mintegy öt kilót hízott, de saját bevallása szerint sokkal jobban érezte magát „új bőrében”.

Whoopi Goldberg

Régóta dohányzott már, mire eldöntötte, ideje véget vetni káros szenvedélyének. Mindennek hátterében egészségmegőrzési okok is álltak, de az utolsó lökést számára egy internetes videó adta.

Akkor hagyott fel végleg a dohányzással, amikor megnézett az alábbi videót cisztás fibrózisban szenvedő gyermekekről. Ez a genetikai betegség bizonyos esetekben szörnyű légzőrendszeri tüneteket okoz, a beteg gyerekek története pedig arra inspirálta Goldberget, hogy ne bántsa tovább saját tüdejét.

Anthony Hopkins

Köztudottan nagy bagós volt egykor a színészlegenda is, és a leszokás rögös útján bizony időnként meg-megbotlott. „Gyakran elcsábultam egy alkalmankénti, ártalmatlan szálacska szivarra vagy cigarettára” – mesélte.

Végül Allen Carr Leszokni a dohányzásról? Így könnyű! című könyvének segítségével szabadult meg függőségétől – saját bevallása szerint ráadásul egycsapásra! Hopkins szerint a könyvben szereplő metódus nemcsak, hogy egyszerű, de hihetetlenül élvezetes is.

Matt Damon

Barátjával, Ben Affleck-kel úgy szoktak rá még középiskolásként a cigarettázásra, hogy dohányzó filmsztárokat tekintettek példaképüknek. Tizenhét éven keresztül napi másfél dobozt szívott el, de tisztán emlékszik a napra, amikor felhagyott káros szokásával.

2004-ben a testvére mesélte neki, hogy letette a cigit annak érdekében, hogy minél könnyebben születhessen gyermeke – ez az egy mondat pedig állítólag elég is volt Damonnak ahhoz, hogy soha többé ne akarjon rágyújtani.

Paul Rudd

A színész örökifjú megjelenését annak is köszönheti, hogy évek óta nem dohányzik már.

Sok pályatársához hasonlóan ő is Kerry Gaynor módszerére esküszik. A hipnoterápia sokak mellett például a kilenc és fél éves kora óta dohányzó Drew Barrymore-nak, Charlize Theronnak, Heather Locklear-nek és Martin Sheennek is segített már a leszokásban.

Anthony Bourdain

A néhai sztárséf 38 éve dohányzott már mire abbahagyta.

Elmesélése alapján akkor akasztotta szögre az öngyújtót, amikor 2007-ben megszületett kislánya. Onnantól kezdve ugyanis nem füstölhetett a lakásban, hanem tizenegy emeletet kellett volna megmásznia oda-vissza egy szálért cserébe – idővel pedig belátta, hogy számára immáron dohányozni nagyobb erőfeszítéssel jár, mint leszokni arról.

Amennyiben nem dohányzunk, úgy csökkenthetjük a rák, a szívbetegségek, a sztrók, a tüdő betegségei, cukorbetegség, tuberkulózis és a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának esélyét – nem utolsó sorban pedig a dohányzás egyre kevésbé menő, és bár sokan azt gondolják, jó alternatíva helyette e-cigarettát szívni, ma már azt is tudjuk, hogy ez sem teljesen veszélytelen, sőt!

Kiemelt kép: Getty Images