De hogy szokott le Jennifer Aniston, Adele vagy éppen Fülöp herceg?

Ma van a Dohányzásmentes Világnap, ami remek alkalom arra, hogy az ember letegye a cigarettát. A dohányzásról való leszokás nem egyszerű, hiszen a viselkedésünket kell megváltoztatni, meg kell tanulni másként kezelni azokat a helyzeteket, amelyeken korábban egy cigaretta elszívása segített túljutni. A sikeres viselkedésváltozáshoz elengedhetetlen a belső motiváció megtalálása, az önmegfigyelés és az önkontrollstratégiák alkalmazása is. A dohányzásról való leszokás leghíresebb idézete Mark Twain írótól származik: „A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább ezerszer megtettem”. Azt az irodalomtörténet nem tudja biztosan, hogy a Tom Sawyer kalandjai szerzőjének sikerült-e végül füstmentesen élnie, az azonban biztos, hogy nagyon komolyan próbálkozott.

A feladat adott, nehéz, de nem lehetetlen: ha te is azok közé tartozol, akik eddig csak gyűjtötték az erőt az egészségesebb élethez, álljon itt példának néhány híresség a jelenből és a múltból egyaránt, akiknek sikerült dohányfüstmentessé tennie az életét. Annyit mondunk, hogy ha Szörnyella de Frásznak és Keith Richardsnak sikerült, akkor neked is menni fog.

Jennifer Aniston húsz éven át volt láncdohányos 

Noha a Jóbarátokban Chandler volt a dohányos, és az ő leszokása érdekében lépett közbe Rachel, Monica, Joey, Phoebe és Ross, a való életben Jennifer Aniston volt a láncdohányos.

A színésznő több mint húsz éven át cigarettázott, míg végül úgy döntött, megpróbál leszokni. Nem ment neki egyszerűen, végül 2012-ben ért el odáig, hogy azt tudja mondani, nem dohányzik. Neki az volt segítségére, hogy elkezdett jógázni, amivel nemcsak az alakját tudta és tudja azóta is kordában tartani, de az elméjét is, így könnyebb ellenállni az olykor felbukkanó kísértésnek. 2012-ben egyébként egy másik függőségét is „letette”: azóta nem fogyaszt koffeint sem.

Keith Richards, az orvosi csoda

A The Rolling Stones legendás gitárosáról soha nem lehetne mintát venni az egészség szobrához, ma is rengeteg mém szól arról, hogy egykori életmódja után hogyan lehet még életben 77 évesen, illetve egyáltaltán hogyan volt képes túlélni a hetvenes éveket? Az egyik leghíresebb ilyen mém talán az, amelyik így szól: „minden alkalommal, amikor elszívsz egy cigerattát, egy percet veszítesz az életedből – és ezt Keith Richardsnak adod.”

A viccet félretéve: hogy súlyos a helyzet, arra a zenész is rájött, és végül 2019-ben, sok egyéb után utolsónak, örökre letette a cigarettát is. Hogy mennyire nehéz szabadulni a nikotinfüggőség fogságából, arról az is árulkodik, hogy Richards azt mondta, a cigarettáról nehezebb volt leszokni, mint a heroinról. Hogy hogyan csinálta? Ő a folyamatosság elvét követte, napról napra kevesebbet szívott, míg végül sikerült elhagynia a nikotint. Saját bevallása szerint azóta egyetlen gyengéje maradt csak, mégpedig az, hogy néhanapján legurít egy pohár fehérbort.

Catherine Zeta-Jones a lehető legrosszabb példa volt

A színésznő és férje, Michael Douglas is nagy dohányosok voltak (a színész végül torokrákja után leszokott). Zeta-Jones 2003-ban került emiatt reflektorfénybe, amikor egy mexikói nyaralásuk során paparazzók fotózták le, amint meztelenül dohányzik a szálloda erkélyén – csaknem 9 hónapos terhesen. Ezzel nemcsak saját, de születendő gyermeke egészségét is károsította, hiszen a méhen belül fejlődő magzat az anya vérkeringésén keresztül kapcsolatba kerül a cigarettafüstben lévő káros anyagokkal.

Ezek gátolják a magzat megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátottságát, ami lassítja a baba növekedését és fejlődését. Így aztán megnő a koraszülés kockázata, illetve az újszülött nagyobb eséllyel jön világra az átlagosnál jóval alacsonyabb születési súllyal és fejletlenebb szervekkel. Zeta-Jones gyermekeinek szerencséjük volt, egészségesek, de a színésznő végül 2005-ben leszokott, mégpedig a gyermekei miatt. Nem ment neki egyszerűen, utána még sokáig látták itt-ott sunyiban dohányozni. Az utóbbi években azonban már sem ő, sem Douglas nem cigarettáznak.

Lady Gaga megszenvedte

A popsztár tavaly februárban mesélt arról egy interjúban, hogy mennyire nehéz volt leszoknia a napi két doboz cigarettáról. „Teljesen abbahagytam, gyakorlatilag egyik napról a másikra – mondta. – De nagyon nehéz volt. Ha nem dohányzol, soha ne is próbáld ki, mert leszokni iszonyú nehéz. Brutális volt.” Olyannyira, hogy megfogadta, hogy soha, még csak poénból sem gyújt rá többet, mert  nem hajlandó újra kitenni magát a leszokásnak.

Adele a sarkára állt

A varázslatos hangú énekesnő is elszívott vagy 25 szál cigarettát korábban, ő végül azért szokott le, hogy még sokáig a gyereke mellett lehessen. „Imádtam dohányozni, de az nagyon nem lenne jó, hogy valamilyen, a dohányzással összefüggésben kialakuló betegség miatt haldokoljak, miközben a gyerekem ettől szenved – mondta 2015-ben. Adele végül a hipnózis segítségével hagyta abba a káros szokást.

Fülöp herceg az utolsó pillanatig várt

II. Erzsébet a családi viszályokat is vállalta, hogy Fülöp herceggel egy párt alkossanak, azonban a későbbi királynő egy dologban hajthatatlan volt: mielőtt elnyerné a kezét, vőlegényének le kell szoknia a dohányzásról! A nemrégiben, 99 éves korában elhunyt Fülöp az utolsó utáni pillanatig várt, az esküvő reggelén gyújtott rá utoljára. A későbbi királynőnek jó oka volt, hogy haragudjon a dohányra: édesapja, a láncdohányos VI. György tüdőrákban halt meg, fájdalmasan fiatalon.

Eisenhower elnökként már nem füstölt

Az Egyesült Államok 34. elnöke kemény dohányos volt: napi négy doboz (!) saját maga által tekert cigarettát pusztított el, mielőtt az ötvenes években – elnökké választása előtt nem sokkal – orvosi tanácsra úgy döntött, hogy felhagy káros szokásával. Dwight D. Eisenhower magabiztosságát és kitartását jól mutatja, hogy egyik napról a másikra szokott le a dohányról és soha többé nem gyújtott rá.

Bach cukorbetegen szokott le

Johann Sebastian Bach idős korában cukorbetegséggel küzdött, amelynek tünetei megkínozták a zene óriását. Bach józan döntést hozott: diétázni kezdett, lemondott a húsról, legnagyobb szenvedélyéről a kávéról, valamint a dohányzásról is. A döntés alighanem évekkel hosszabbította meg az életét.

Kiemelt kép: Getty Images