2816 szál cigarettát szív egy átlagos dohányos évente – a többségük leszokna

Ma van a Dohányzásmentes Világnap, de nemcsak emiatt érdemes ma letenni a cigarettát, hanem azért is, mert Magyarországon még mindig a dohányzás felelős a halálozások 21 százalékáért.

A magyar lakosság 45 százaléka vallja, hogy egészségesen vagy nagyon egészségesen él, és mindössze 16 százalék mondja azt, hogy életmódját nem tartja egészségesnek – derül ki a Korányi Intézet 2019 végén készített felméréséből, amely a hazai 18 év feletti lakosság dohányzási szokásait vizsgálta. Ez azért is érdekes, mert 2019-ben a felnőtt lakosság 29,6 százaléka (férfiak 34 és a nők 25 százaléka) dohányzott vagy használt valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt. A fenti számok azt mutatják, hogy olyan emberek is dohányoznak, akik egyébként az élet más területén próbálnak egészségesen élni, figyelnek a táplálkozásukra, vagy akár rendszeresen mozognak.

A dohányzók többsége már 18. életévének betöltése előtt rászokik a cigarettára. A rászokók átlagéletkora 17,5 év – nők esetében ez valamivel magasabb, míg a férfiaknál alacsonyabb.

A dohányosok közel negyede maximum fél doboz (10 szál), több mint fele 10-20 szál, egyötöde pedig akár egy doboznál (20 szál) is több cigarettát szív el naponta.

Ezzel nem csak egészségüknek ártanak, hanem pénztárcájukat is jelentősen megterhelik – a rendszeres dohányzók akár havi több tízezer forintot költenek dohánytermékekre. 

Vezető halálok

Hazánkban a dohányzás felelős a halálozások 21 százalékáért, éves szinten pedig 25 500 ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható szövődmények miatt. A tüdőrák rendkívül agresszíven pusztít, a daganatos betegségek körében ez a vezető halálok, itthon száz emberből kevesebb, mint húszan élnek még legalább öt évig az első diagnózis után. A tapasztalatok szerint a szűrőprogramok kiterjesztésével és a modern kezelésekkel kiugró mértékben javulnak a betegek esélyei a hosszabb, teljesebb életre. A legeredményesebb megoldás azonban még mindig a dohányzás abbahagyása – hívja fel a figyelmet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója.

A dohányzás következtében több mint 7000 mérgező és legalább 70 ismert rákkeltő vegyület jut a szervezetbe, amelyek szinte minden szervrendszerben károsodást idézhetnek elő. A dohányzás következtében a szervezetben gyulladás alakulhat ki, amely az érrendszeren és a tüdőszöveten keresztül számos belszervi működést károsíthat, különböző biológiai mechanizmusok révén pedig daganatképződéshez vezethet. A dohányfüst a dohányzó környezetére is káros. Gyermekekben és serdülőkben akadályozza a tüdő egészséges fejlődését, amelynek következtében emelkedik az idült légzőszervi betegségek, így az asztma és a korai COPD kialakulásának kockázata. A Covid-19 járvánnyal küzdő világunkban különös fontosságot kap a dohányzás abbahagyása és a dohányfüstmentes környezet kialakítása.

A sikeres leszokás titka

Ahogy a felmérés is bizonyítja, a dohányzók tisztában vannak azzal, hogy szenvedélyük káros az egészségükre, ezért egyre többen próbálkoznak meg a leszokással.

A jelenleg dohányzók több mint egynegyede (26,4 százalék) már tett kísérletet a dohányzás abbahagyására.

Jó eredménynek számít, hogy több mint kétharmaduk (68,5 százalék) sikeresnek minősítette a leszokási próbálkozást, a válaszolók 31,5 százaléka viszont jelenleg is dohányzik.  A felmérésben részt vevők döntő többsége nem vett igénybe külső segítséget (78,7 százalék) a leszokáshoz, pedig a viselkedésváltozást célzó tanácsadás és a megvonási tüneteket enyhítő gyógyszeres segítség nagy segítség lehet a dohányzásról való leszokás folyamatában. A leszokás ugyanis akkor tud sikeres lenni, ha a nikotinfüggőség gyógyszeres kezelése mellett más tényezőkkel is foglalkozunk. A viselkedésváltozás célja az, hogy a dohányzó megtanulja a dohányos helyzeteket máshogy kezelni, és új stratégiákat alakítson ki a dohányzáshoz kapcsolódó érzések átalakítására. A sikeres viselkedésváltozáshoz elengedhetetlen a belső motiváció megtalálása, az önmegfigyelés és az önkontrollstratégiák alkalmazása.

Fotó: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

Élj tiszta tüdővel!

Nyár elején az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elindítja az Élj tiszta tüdővel! című, dohányzóknak szóló kampányát, melynek célja nemcsak azt megmutatni, hogy egészséges tüdővel mennyivel jobb és könnyebb minden, hanem biztosítani a leszokáshoz elengedhetetlen támogatást is.

Céljuk, hogy a már csak megszokásból dohányzó embereket ráébressze, mekkora szabadságot hozhat számukra a dohányzás elhagyása.

A kezdeményezéssel, valamint a leszokással kapcsolatos további információ a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon található. A honlapról letölthető a Korányi Intézet Gond Egy szál se! alkalmazása is, amely segít elhatározni, megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, továbbá hozzájárul a szükséges motiváció és önbizalom fenntartásához. Sőt, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ ingyenes telefonos leszokástámogató tanácsadási programja (06-80-44-20-44), illetve a tüdőgondozók és az egészségfejlesztési irodák egyéni és csoportos tanácsadási programja is segítséget nyújt azoknak, akik meg szeretnének szabadulni káros szenvedélyüktől.

Forrás: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója, Kiemelt kép: Getty Images