A hamarosan érkező mozifilmben a hírhedt Disney-karakter körül már nem gomolyog cigarettafüst.

Ha egy dolgot kellene mondanunk, amelyet Szörnyella de Frász szeret, akkor az a kölyökkutyalopás lenne. Ha kettőt kellene, akkor a kölyökkutyalopás mellett a hosszú cigarettaszipkát említenénk, amely szinte hozzánőtt a kezéhez. Legnagyobb meglepetésünkre azonban a hírhedt Disney-karakter ejtette a kedvenc kiegészítőjét: a Szörnyella című mozifilmben már nem dohányzik.

A magyar mozikba június 10-én érkezező filmben Emma Stone alakítja a szőrmemániás antihőst, az eredettörténet pedig a hetvenes évek Londonjába repít minket, ahol a punk rock forradalom forgatagában egy fiatal divattervező próbál érvényesülni.

Laurie Sparham. © 2021 Disney Enterprises Inc. All Rights Reserved.

Baráti és munkakapcsolatai aztán előcsalják a galád oldalát, így válik Estellából Szörnyella. A főszereplő azonban egyetlen alkalommal sem gyújt rá – szándékosan. A Disney 2015-ben ugyanis ígéretett tett arra, hogy a minden korosztály számára ajánlott és a szülői felügyelettel ajánlott filmjeikben nem lesz dohányzás, legfeljebb abban az esetben, ha az a történelmi hitelesség szempontjából elengedhetetlen.

Fotó: Laurie Sparham. © 2021 Disney Enterprises Inc. All Rights Reserved.

Szörnyella karakterére azonban ez az ígéret olyan nagy hatással van, mintha Hook kapitánynak nem lenne többé kampókeze, vagy mintha Jafartól elvették volna a kígyófejes jogarát. Eddig minden produkcióban, amelyben Szörnyella szerepelt – beleértve az 1961-es 101 kiskutya rajzfilmet, az 1996-os élő szereplős változatát, amelyben Glenn Close volt a főgonosz, és az azt követő animációs sorozatot –, állandó kelléke volt a cigaretta és a körülötte gomolygó cigarettafüst.

Glenn Close a 101 kiskutya premierjén Szörnyella de Frászként – természetesen cigarettaszipkával a kezében. Fotó: Richard Corkery/NY Daily News Archive via Getty Images

Az utóbbi években azonban a hollywoodi cégek összehangolt munkájának eredményeképp egyre ritkábban jelenik meg a dohányzás a fiatalokat célzó produkciókban. A Truth Initiative 2020-ban végzett tanulmánya szerint ugyanis egyértelműen a cigarettázás ábrázolása ellen szól, hogy

azok a fiatalok, akiknek a kedvenc szereplőik dohányoznak, háromszor akkora eséllyel kezdenek el cigizni, mint azok, akik nem dohányzó karakterekért rajonganak.

A Truth Initiative elnöke szerint életbe vágóan fontos, hogy a tévéképernyőkön és a mozivásznakon ne menő dologként legyen feltüntetve a dohányzás és az e-cigaretta szívása. „A legfrissebb adatokból tisztán látszik, hogy az ifjúság számára túlságosan vonzó az e-cigarettázás – mondta Robin Koval. – A dohánycégek az elektromos készülékeikkel csábítják dohányzásra a fiatalokat, kialakítva bennük egy egész életre szóló függőséget, de a szórakoztatóiparnak nem szabad bűnrészességet vállalni ebben. Olyan szabályozásokat kell hozniuk, amelyek meggátolják, hogy trendi legyen cigarettázni.” Így már nem is olyan szörnyű a Disney döntése, igaz?

(Kiemelt kép: Laurie Sparham. © 2021 Disney Enterprises Inc. All Rights Reserved)