5 elgondolkodtató film a dohányiparról, amit kár lenne kihagyni

A dohányzás az egyik legelterjedtebb függőség, emberek millióit érinti. A dohányipar azonban továbbra is dübörög – visszásságaira viszont ma már számtalan film felhívja a figyelmet.

Köszönjük, hogy rágyújtott! (Thank You For Smoking)

A film főhőse Nick, a jóképű, kellemes modorú, elvált férfi. Imádja a fiát, de nem mellesleg a karrierjét is, ami a dohányiparhoz köti. Egy korántsem nemes feladatot kénytelen ellátni: vezető szóvivőként az a dolga, hogy az iparágat népszerűsítse. Az idők azonban változnak, és egyre több dohányzás elleni kampány indul, amivel a függőség veszélyeire hívják fel a figyelmet, a tetejében pedig még Malrboro Man is haldoklik, és az a terve, hogy lerántja a leplet a tüdőrákról. Nicknek cselekednie kell, ha meg akarja tartani munkáját.

Ezért szerettük: Azon kevés játékfilmek egyike, ami a dohányipar kritizálásáról is szól. Nem csoda, hogy alig találni ilyen alkotást, hiszen a hollywoodi szuperprodukciók döntő többségének létrejöttéhez a dohányipari szponzorok is nagyban hozzájárulnak.

Kávé és cigaretta (Coffee & Cigarettes)

Első ránézésre nagyjátékfilmnek tűnik, valójában viszont több kisebb rövidfilm összefűzve. Hogy mi a közös bennük? Mindegyik jelenet egy kávézóban játszódik, és az ott ücsörgő, kávézó és dohányzó emberek elmélyült beszélgetéséről szól. Mindenről szó esik a koffein tartalmú nyalókától, az Elvis-féle összeesküvés elméleten keresztül Nikola Tesla tanulmányáig.

Ezért szerettük: Különleges szereplők elevenednek meg a vásznon: neves színészek és zenészek tűnnek fel az egyedi fekete-fehér alkotásban.

A bennfentes (The Insider)


Michael Mann drámája valós eseményeken alapul: az 1990-es évek legnagyobb port kavart bírósági perét állítja a középpontba, amelynek során Missisipi és a hozzá csatlakozó 49 állam nyújtott be 246 milliárdos keresetet a dohányipar ellen. A főszerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Al Pacino és Russel Crow.

Ezért szerettük: Lebilincselő és néhol hátborzongató alkotás az egyik legnagyobb port kavart perről.

Függőséggel vegyítve (Addiction Incorporated)

Az életrajzi ihletésű dokumentumfilm Victor DeNoble történetét meséli el. A fiatal kábítószer-kutatót egy dohányipari cég alkalmazza, munkája alatt pedig váratlan felfedezést tesz: olyan anyagokat talál a gyártás során, amik erős függőséget okoznak. Egy nagyszabású kampányt indít, hogy központilag tegyenek valamit az ügyben.

Ezért szerettük: Sokkoló adatok, és egy eltökélt ember harca – ez mind kirajzolódik az alkotásból.

A nagy dohány-összeesküvés (The Tobacco Conspiracy)

Egyéni felelősség és a vállalati kapzsiság – ez mind közrejátszik a dohányipar terjeszkedésében, ami a dokumentumfilm szerint csaláson és megtévesztésen nyugszik. Éppen ezeket a rejtett visszásságokat igyekszik feltárni az alkotás.

Ezért szerettük: Nemcsak a dohányipar visszásságairól rántja le a leplet, hanem az ahhoz hasonlóan működő iparágak titkaira is ráirányítja a figyelmet.

A Nők Lapja legújabb számában további érdekességeket és sokkoló adatokat olvashattok a dohányzásról. A magazin az előfizetőkhöz január 24-én érkezik meg, a standokon pedig január 25-től érhető el.

Szöveg: F.R.
Fotó: Pinterest