Mindenkinek – de főleg a gyomrunknak – jobb a békesség.

Persze ezek a tippek a legjobb nevű éttermekre nem vonatkoznak, léteznek olyan helyek, ahol nyugodt szívvel fogyaszthatunk bármilyen (akár nyers) fogást is. De ha olyan helyre megyünk, amiről nem tudtunk korábban, nem árt megfontolni a következő észrevételeket.

Akciós fogások – különös tekintettel a halételekre és a tenger gyümölcseire

Anthony Bourdain A konyhafőnök vallomásai: Mi zajlik a kulisszák mögött? (Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly) című, 2000-ben megjelent, a kilencvenes évek gasztrokultúrájáról szóló bestsellerében azt tanácsolta, hogy hétfőnként ne rendeljünk halat – kiváltképp, hogy ne dőljünk be a hétfőre időzített, akciós sushi „ajánlatoknak”.

Szintén hasznos tippet adott Gordon Ramsay

A híres séf arra figyelmeztetett, bármilyen étteremben érdemes megkérdeznünk, mi volt a tegnapi „napi leves” – meglehet ugyanis, hogy nem napi, hanem havi levessel van dolgunk.

Mindezt azzal indokolta, hogy a New York-i halpiac hétvégén zárva tart, így a legtöbb ilyesfajta portéka hétfői napokon már legalább négy napja áll a konyhában. (2016-ban már úgy nyilatkozott, sokat változtak a vendéglátási sztenderdek a könyve megjelenése óta – afelől azonban most sincs kétségünk, hogy adott étterem mosdójának higiéniai állapota sokat elárul a hozzá tartozó konyháéról is.) Alapvetően maga az akciós, vagy „heti ajánlat” kínálatban szereplő fogásokról érdemes megfeledkezni, ha valóban jó élményre vágyunk – és olyan ételre, ami annyit ér, amennyit fizettünk érte.

Maradékból készült fogások – pörköltek, darált húsos ételek, jól átsült húsok

Általában azokat a húsokat szolgálják fel „jól átsütve”, amelyeket másképp már nem tennének jó szívvel (rosszabb esetben a Nébih elmarasztalása nélkül) a vendég tányérjára. A nem megfelelő hús lehet inas, túl zsíros, száraz, vagy törmelék – viszont minden egyes kidobásra kerülő darabja így is veszteséget jelent az étterem számára. Ezekből a húsdarabokból készülnek emiatt gyakran azok a fogások, amelyek esetében a hibák könnyebben leplezhetőek.

Előre kikészített, áporodott kenyérszeletek és ropogtatnivalók

Előfordulhat, hogy a kosarak tartalmát csak nagy ritkán cserélik – rosszabb esetben asztalról asztalra helyezik át. Ki akarna olyasmibe beleharapni, amit már előtte többen összeköpködtek és -fogdostak? Inkább várjuk meg a rendelt fogást… 

Könnyen lehet csalódás a vége – Fotó: IamCristian/Unsplash

Az előbbiek mellé helyezett öntetek, olaj és chiliszósz

Baktériumok melegágya lehet, a nem megfelelő tárolás miatt – miért kockáztatnánk hát? Gyakran a már kiürült szószos üvegeket, flakonokat nem kidobják, hanem újratöltik, ennek következtében pedig ki tudja, a palack alján felgyülemlett maradéknak mi a pontos biológiai kora. Hasonlóképp figyeljünk a mézadagoló üveg tisztaságára, ha teát vagy kávét fogyasztunk. Azt is jól gondoljuk át, hol rendelünk hollandi mártást, hiszen ennek a szósznak az elkészítése kitüntetett figyelmet igényel. Ez az étel nyers tojás és vaj keveréke, amelyet épp annyira melegítenek össze, hogy a szószt ne érje komoly hőhatás – a benne található nemkívánatos összetevők, baktériumok viszont így nem tudnak elpusztulni.

Salátabár és szabadszedéses büfé

Mégis mióta ücsöröghetnek a hőlámpa alatt azok a gusztusos, töltött almapaprikák? Hogy a hotelek, rendezvények svédasztalos kínálatáról és bizonyos önkiszolgáló éttermekről ne is beszéljünk… A legtöbb helyen ezeknek a fogásoknak nem biztosítják az általuk kívánt hőmérsékletet – és ki tudja, az is meglehet, hogy egy-egy érintetlen darab visszakerül valaki tányérjáról a közösbe.

Hívogató lehet, de nem mindig éri meg kockáztatni – Fotó: Tim Meyer/Unsplash

„Frissen” facsart gyümölcslé

Csak óvatosan bánjunk vele, ugyanis nem mindig tartósítják megfelelően ezeket az italokat! Ahol nem a szemünk láttára (vagy fülünk hallatára) facsarják, ott jobb mellőzni ezeket.

Csíra

Az enzimdús csíra valóságos vitaminbomba, energiával tölti fel a szervezetet és jól is mutat egy-egy tányéron. Azt otthon és étteremben is tartsuk észben, hogy gyerekeknek, várandós nőknek, időseknek és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek nem ajánlott a nyers csíra fogyasztása. Nagyon fontos, hogy mindig frissen fogyasszuk, ha nem jó az illata, akkor semmiképp se együk meg, hiszen a csírák előállítási technológiája nemcsak a csírák, hanem a kórokozó baktériumok (pl. E.coli, szalmonella) szaporodása számára is ideális (hőmérséklet, páratartalom stb.) Ha az éttermi ételen furcsának tűnik az állaga, inkább toljuk félre…

Bármennyire is odafigyelünk táplálkozásunkra, sajnos nincs garancia arra, hogy életünk végéig kizárólag tökéletes fogásokat fogyasztunk majd – viszont arra is viszonylag kevés esélyünk van, hogy úton-útfélen ételmérgezés fenyeget bennünket. Amennyiben elégedetlenek vagyunk az étel minőségével (esetleg hajszálat találtuk a tányérunkban), a problémát tegyük szóvá a pincérnek, a séfnek, vagy az étterem vezetőjének – a legtöbb étterem célja ugyanis még mindig az, hogy fantasztikus élményt nyújtson vendégeinek.

Forrás: Anthony Bourdain, The Guardtian, Delishably, Gordon Ramsay, Town & Country, Kiemelt kép: Marissa Grootes/Unsplash