Megismerni magunkat, nem könnyű, de nem is lehetetlen. Így fejleszthetjük az önismeretünket

„Ismerd meg magad!”, „Élj tudatosan!” – olvassuk manapság mindenütt a hangzatos felszólításokat, amelyek mind arra sarkallnak, hogy szánjunk elegendő időt magunkra. De miért fontos ez ennyire? És hogyan fejleszthetjük az önismeretünket?

A belső világunk, a gondolataink, az érzelmeink és a meggyőződéseink is alapvető részei az önismeretünknek. Ha tisztában vagyunk magunkkal, egyrészt tudatosabban alakíthatjuk az életünket, másrészt könnyebben fejleszthetjük a személyiségünket.

A legegyszerűbb módja az önismeret növelésének, ha folyton megfigyelünk: a viselkedésünket, az egyes helyzetekre adott reakcióinkat, azt az állapotot, amikor boldogok, szomorúak, idegesek, nyugodtak stb. vagyunk. Az önelemzés azonban nem könnyű, főleg akkor, ha egyes tulajdonságainkat nem is ismerjük vagy éppen ha az erősségeink helyett a hiányosságainkat helyezzük előtérbe. Ahhoz, hogy objektíve(bbe)n lássuk magunkat, szükségünk lenne arra, hogy elcsendesítsük az elménket, időnként kiszakadjunk a jól megszokott közegből és ritmusból, és képese legyünk az önelfogadásra. Érdemes mindezekre időt és energiát fordítani, főleg, hogy az analizálással a problémáinkra és elakadásainkra is megoldást találhatunk.

10 módszer, ami segíthet a jobb önismeretben

1. Sétáljatok nagyokat a természetben! A csend és a mozgás mind hasznotokra válhat az önismeret fejlesztésében, mert a hangok, az illatok és a fények segíthetnek befelé összpontosítani.

2. Legyetek tudatosabbak a mindennapok során is: figyeljétek a gondolataitokat, az érzelmeiteket, a hirtelen hangulatváltozásokat vagy éppen az egyhangú periódusokat! Koncentráljatok a jelenre, ha másképp nem megy, jógázzatok, meditáljatok!

3. Hallgassatok meg másokat! Néha egyszerűen csak maradjatok csendben, és figyeljetek arra, amit embertársaitok megosztanak veletek! Időnként nem árt egy kicsit „eltávolodni” önmagunktól és egy kicsit valaki másra fókuszálni – ebből is sokat lehet tanulni.

4. Érdemes nyitottnak lenni, utazni, tréningeken részt venni, új ismereteket szerezni, hiszen ez mind önismereti munka, aminek köszönhetően teljesen más szemszögbe kerülhet a személyiségeteket, sőt a világgal kapcsolatos megfigyeléseiteket is.

5. Helyezzétek középpontba az önbecsüléseteket! Bántás és kritizálás helyett inkább vegyétek észre azokat a külső és belső jellemvonásokat, amelyeket szerettek, és ezeket erősítsétek!

6. Próbáljatok meg objektíven tekinteni a saját személyiségetekre. Ha másképp nem megy, beszélgessetek a családotokkal vagy kérdezzétek ki a barátaitokat arról, hogyan látnak titeket kívülről. Amikor pedig valami olyat mondanak, amivel nem vagytok igazán megelégedve, sértődés helyett kezdjetek el inkább dolgozni magatokon.

7. Írjatok naplót! Higgyétek el, nagyon fontos időnként elvonulni és belemerülni a saját világotokba, gondolataitokba.

8. Legyetek őszinték magatokkal! Ez mindennek az alapja és nem csak az önismeret kapcsán.

9. Vegyétek sorra az erősségeiteket és a gyengeségeiteket! Készítsetek egy vázlatot és szedjétek pontba az egyes tulajdonságokat! Ha tisztában vagytok ezekkel, közelebb kerülhettek a belső világotokhoz.

10. Legyetek határozottak és tűzzetek ki célokat! Ha nincsenek konkrét terveitek, nem biztos, hogy előbbre juttok majd az életben. Fogalmazzátok meg, hogy mi az, amit el akartok érni (például: „Saját vállalkozást szeretnék indítani!” vagy „Elvégezném ezt a képzést!”) és haladjatok ezek szerint előre. A kihívások, feladatok és egy új terület megismerése is segítheti az önismeretet.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)