Olykor előfordul, hogy túl kemények vagyunk magunkhoz, alábecsüljük a saját képességeinket és nem vesszük észre az erősségeinket, pedig az önismeret és a személyiség kihangsúlyozása nagyon is fontos része az életnek. Most hat olyan okot sorolunk fel, ami bárkit hátráltathat abban, hogy pozitívan lássa önmagát.

Nem úgy látjuk magunkat, ahogyan mások

A külvilág mindent egyértelműbben lát: az eredményeinket, a viselkedésünket, még talán a tetteink mögött meghúzódó érzelmeinket is, mi viszont sokszor másképp gondolkodunk magunkról. Ha például belekezdtünk valamibe, de azt nem fejezzük be, akkor negatív érzéseink lesznek. Érdekes dolog végiggondolni, hogy mások ezt nem tudják, így ők csak azt látják, hogy bele mertünk vágni valamibe, a számunkra kudarcot jelentő törekvéseket viszont nem.

Tipp: Ha valamiről úgy tartjátok, hogy a gyengeségetek, gondoljátok végig, hogy mások szemében ez lehet, hogy éppen egy nagyszerű erősség. Minden nézőpont kérdése.

Az erősségeink sok esetben olyan dolgok, amiket túl egyszerűnek találunk

Mivel mindig mindent a saját álláspontunkból nézünk, ha valami számunkra könnyű vagy egyszerű, akkor már eleve azt feltételezzük, hogy az nem is nagy dolog. Emiatt sokszor érezzük azt, hogy nem egyedi és különleges, amit csinálunk. A legtöbb ember számára ez a természetes, és el sem tudják képzelni, hogy egy külső szem számára különös teljesítmény lehet az ő hétköznapi tettük.

Tipp: Ha dicséretet kaptok, érdemes elgondolkodni azon, hogy valószínűleg tényleg nagy tettet hajtottatok végre. Ha pedig másban valamilyen erősséget véltek felfedezni, akkor mondjátok el az illetőnek, hogy milyen remek dolog ez! Ezzel magatoknak is segíthettek abban, hogy értékelni tudjátok a saját eredményeiteket.

A nehéz és küzdelmes pillanatokat okozó tettek is lehetnek erősségek

Sőt! Sok munkával és küzdelemmel általában képesek vagyunk elérni, amit elterveztünk, és bár ez a folyamat nehéz, mégis benne van a személyes erőnk. Ugyanakkor ha valaki minden nap úgy érzi, hogy csatába indul, az nem biztos, hogy hosszú távon jó, de szerencsére van mód a változtatásra.

Tipp: Tegyétek fel magatoknak a kérdést: „Mit tehetek a sikereim érdekében, úgy, hogy az állandó nehézségeket elkerüljem?” Vegyétek fontolóra, hogy mi lehet az, ami erőssé teheti a viselkedéseteket és a hozzáállásotokat! Például a szociális kapcsolataitok erősítése, esetleg a technikai kihívások leküzdése, a döntések meghozatala, az egyensúly megőrzése az életetekben, a helyes kommunikáció vagy bármi egyéb, amitől általában nyugtalanok vagytok, ha a feladatokról van szó.

Túlságosan beszűkülten gondolkozunk arról, hogy mi az erősség

Fontos végiggondolni, hogy kinek mit jelent ez erősség. Bátorságot? Netán öntudatosságot? Karizmatikus személyiséget? Célszerű felsorolni ilyen és ehhez hasonló fogalmakat, mert ezáltal közelebb kerülhet a megoldás.

Tipp: Ha az erősségeitekről van szó, vegyétek figyelembe azokat a magatartási és gondolkodási módokat is, amiket ti gyakran alkalmaztok a hétköznapjaitok során, és amik általában segítenek továbblendülni az elakadásokon. Ne csak a személyiségi vonásaitok kapcsán ötleteljetek, ennél sokkal tágabb értelme van az erősségeknek.

A legextrémebb vonásaink egyszerre lehetnek az erősségeink és a gyengeségeink is

Abban az esetben, ha valaki nagyon kitartó, akkor ez egyértelműen nagy erő lehet, hiszen rengeteg dolgot elérhet a szorgalmával. Azonban akkor, ha ez a kitartás makacs viselkedéssel és felszínes odafigyeléssel párosul, bizony gyengeségként jelenhet meg.

Tipp: Próbáljátok meg megismerni magatokat a lehető legjobban, ezen belül is koncentráljatok az erősségeitek és a gyengeségeitek megfogalmazására! Fontos, hogy tudjátok, mi az, ami előre visz és mi az, ami esetleg akadályoz a céljaitok elérésében.

Folyton összehasonlítjuk magunkat másokkal

Sokan azért nem fogadják el a saját erősségeiket, mert önmaguk helyett a külvilágra koncentrálnak, és arra gondolnak, hogy a másik jobb, mint ők. Ha például az emberek azt mondják „Te nagyszerű vagy ebben!”, akkor azért valahol mélyen érzik, hogy igazuk lehet, de ilyenkor mégsem a büszkeség tölti el a legtöbb személyt, hanem automatikusan azokra az ismerőseikre gondol, akik még jobbak az adott területen.

Tipp: Amikor bókot kaptok másoktól a képességeitekre és pozitívumaitokra vonatkozóan, ne azon kezdjetek el gondolkodni, hogy ez reális meglátás-e, hanem örüljetek, hogy úgy tűnik, ti tényleg jobbak vagytok valamiben másoknál!

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)