Így fogadhatjuk a dicséretet anélkül, hogy önteltnek tűnnénk

Az ember valahogy gyakrabban fogalmaz kritikát, mint dicséretet, talán ebből ered, hogy sok esetben az elismerést sem tudjuk megfelelően fogadni. Pedig ez is, mint minden más tanulható. A következő tippek segítségével anélkül köszönhetjük meg a bókokat, hogy önteltnek tűnnénk.

Mondjunk köszönetet

Egy bók után az ember hajlamosnak érezheti magát arra, hogy örömében hosszas köszönőbeszédbe kezdjen. Ehelyett azonban inkább halkan, de érthetően mondjuk azt: köszönjük. Ez a legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja annak, hogy alázatosan kifejezzük a hálánkat.

Ne bókoljunk vissza

Nagyon visszásnak tűnik, ha a másik ember hozzánk intézett kedves szavai után gyorsan mi is mindenáron bókolni igyekszünk. Lehet, úgy érezzük, viszonoznunk kell a gesztust, ez azonban nincs így. A dicséret sokkal többet ér, ha szívből jön.

Ne szabadkozzunk

Sok esetben, ha a bók olyan embertől jön, akit nagyon tisztelünk, erős késztetést érezhetünk arra, hogy tudassuk vele, a mi eredményeink semmik ahhoz képest, amit ő ért el. Szabadkozásnak ugyanakkor nincs helye ilyenkor, hiszen álszerénynek és túl hízelgőnek tűnhetünk tőle. Inkább köszönjük meg és élvezzük ki csendben a helyzetet.

Ne feledkezzünk meg a nonverbális jelekről

A testbeszéd az egyik legerősebb kommunikációs eszköz, ha viszont nincs összhangban a szavainkkal, akkor nagyon rossz üzenetet is küldhetünk vele. Egy bók hallatán gyakran jöhetünk zavarba, amit például keresztbe tett karokkal, zárt testtartással igyekszünk kifejezni, ez azonban érdektelenséget is tükrözhet. Álljunk biztosan egy kisebb terpeszben, tartsunk szemkontaktust a beszélgetőpartnerünkkel, és mosolyogjunk, ha dicséretet kapunk tőle.

Ismerjük el mások munkáját is

Amennyiben valami olyan dologért kapunk dicséretet, amit csapatban végeztünk, akkor ne felejtsük el kiemelni a társaink szerepét sem. Ha például valakivel együtt szerveztünk egy eseményt, és a vendégek távozáskor nekünk gratulálnak a rendezvény életre hívásáért, tegyük hozzá, hogy a kedves szavaikat továbbítjuk a partnerünknek is, aki sokat segédkezett.

Kövessük a megfelelő protokollt

Amennyiben egy díjat veszünk át egy nyilvános eseményen, kövessük a megfelelő protokollt: az elismerést a bal kezünkben tartsuk, így a jobbal fogadni tudjuk a gratulációkat. Így alázatosságot és hálát sugárzunk azok felé, akik gratulálnak.

Így tegyünk, ha valaki pohárköszöntőt mond nekünk

Amennyiben pohárköszöntőt mondanak a tiszteletünkre, semmi esetben se igyunk a beszéd végén a poharunkból. Ez ugyanis olyan lenne, mintha a saját születésnapunkon mi is a köszöntő dalt énekelnénk a vendégeinkkel együtt. A legjobb, ha bólintunk egyet és mosolygunk.

 

(huffingtonpost.com, entrepreneur.com)

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock