5 mondat, amivel őszintén megindokolhatjuk a szakításunk okát

Mindannyian megéltük már legalább egyszer az életben, ezért pontosan tudjuk, hogy szakítani az egyik legnehezebb dolog a világon. Akárhogy is nézzük, sajnos nem lehet elkerülni, hogy valamelyik fél ne sérüljön. Biztos módszer nincs, létezik viszont pár olyan mondat, amit érdemes észben tartani, ha mégis szétválásra kerülne sor.

„Nem érzem úgy, hogy a kapcsolatunk egészséges lenne”

Ez egy teljesen normális érv, sőt, ha egy mérgező párkapcsolatot veszünk példának még jogos kijelentés is. Ha nem érzitek azt, hogy a párotok mellett egészségesek és lelkileg egészek lehettek, akkor bizony nincs más megoldás: tudatnotok kell vele. Bántás helyett célszerű őszintének lenni.

„Sajnos nem tudok többé bízni benned”

Ezt a megjegyzést leginkább azoknak érdemes elmondani, akik valamilyen tettükkel (titkolózás, elhallgatás, megcsalás) aláásták a bizalmat. Ez a dolog azért is rendkívül nehéz téma, mert az átvert fél a jövőben kételkedhet abban, hogy megismétlődik-e újra egy-egy korábbi „botlás”. Nincs olyan partner, aki ne értené meg ezt a logikus döntést – bizalmatlanságban nem lehet fenntartani egy teljes értékű kapcsolatot.

„Nem én vagyok a hozzád illő társ”

Lehet, hogy sokan klisének tartják ezt a mondatot, de ha olyan emberrel vagytok együtt, aki sem értékrendjében, sem szokásaiban és gondolkodásában nem illik hozzátok, és ez titeket nagyon zavar, akkor érdemes átgondolni a közös jövőt. A másik eset, amiben felhozhatjátok ezt az érvet, az az, ha a társatok elhanyagol titeket, több időt fordít a munkájára és egyéb teendőire, mint rátok. Ha azt érzitek, hogy távolság van kettőtök között és nektek ennél sokkal többre van szükségetek egy párkapcsolatban, akkor jelezzétek!

„Úgy érzem, hogy nem tisztelsz eléggé”

Ezt azok a felek érezhetik leginkább a párkapcsolatukban, akik huzamosabb ideig több negatív megjegyzést kaptak, mint pozitív megerősítést és dicséretet. Ha a társatok részéről nem érzitek a maximális tiszteletet – amely nemcsak nőként vagy férfiként, de alapjából véve emberként is megillet titeket – akkor jobb, ha elgondolkoztok az elválás lehetőségén.

„Egyszerűen nem vagyok kész veled egy kapcsolatra”

Vannak olyan helyzetetek, amikor azt érezhetitek, hogy ti magatok, vagy éppen a jelöltetek nem áll készen egy komoly kapcsolatra. Ezért nem hibáztatható senki, emberek vagyunk, és nem működünk egyformán, éppen ezért míg egyikünk azt érzi, hogy már megállapodna, a másik még lehet, hogy önmagát keresi, és arra vágyik, hogy megvalósítsa az álmait. Ha nem közösek a céljaitok, és nem egyformán gondolkodtok a párkapcsolatotokat illetően, akkor bizony, akármennyire is nehéz, ideje továbblépnetek.

Még több párkapcsolati és sok más érdekes pszichológiai témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché legújabb számában.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(theodysseyonline.com)