Mérgező viselkedési formák, amik az érzelmileg bántalmazó emberekre jellemzők egy párkapcsolatban

Az érzelmi bántalmazás ugyan nem hagy fizikai nyomot, de lelki sérülést, súlyos esetben pedig mentális megbetegedést is okozhat. Mivel ez a fajta bántalmazási forma kevésbé észrevehető, megmutatjuk, mire fontos odafigyelni, hogy könnyebben felismerhessük az ilyen viselkedésű embereket.

Az érzelmileg bántalmazó emberek…

Nem vállalnak felelősséget a cselekedeteikért, közben mindenért a másikat hibáztatják

Az érzelmileg bántalmazó ember ritkán viselkedik felelősségteljesen, sőt az a taktikája, hogy a másikat vonja felelősségre és általában őt hibáztatja minden balul elsült dologért, elhomályosítja a valóságot, eltorzítja az igazságot. A probléma tárgya a veszekedés során már-már irrelevánssá válik, hiszen az érzelmileg bántalmazó fél mindenáron hárít.

Eleinte nagyon szeretnek és fontos nekik a kötelék, de ez sajnos nem tart sokáig

A bántalmazó fél pontosan tudja, hogyan adjon meg minden a másiknak az első hónapokban vagy akár évben, hogy maximálisan megnyerje őt. Kiválóan képes manipulálni és eléri, hogy a párja ragaszkodjon hozzá, sőt mélyen szerelmes és szinte függő legyen a kapcsolattól. Amit a félrevezetett társ eleinte féltékenységként értelmez, az idővel állandó ellenőrizgetéssé fajulhat, ezzel pedig csökken az önértékelés és önbizalom szintje is.

Megsemmisítik a partnerük erősségeit, és minimálisra csökkentik a motivációjukat

Előfordul, hogy sikereket ér el az életben a lelkileg sakkban tartott társ, ilyenkor a domináns partner dicséret és őszinte öröm helyett például ilyesmivel rendezi el az ügyet: „Nagy ügy, erre más is képes”. Nem tudja, vagy inkább nem akarja kellőképpen értékelni a másikat, sok esetben lenézi őt és a képességeit, ezzel pedig önmagát igyekszik feljebb helyezni. Féltékeny, nem fogadja el a partnere véleményét, nem hallgat rá, hiszen csak az a jó és a helytálló, amit ő gondol.

Kiborulnak és összevesznek a másikkal, ha az nem ért velük egyet

A lelki terrorista nem viseli el a nézeteltéréseket és azt, ha a társa nem ért vele egyet, önálló gondolatai vannak. Irányítani akar mindenáron, ezért gyakran haraggal és megfélemlítéssel reagál, és azzal vádolja meg a másikat, hogy hálátlan és nem tartja tiszteletben az érzéseit.

Kifogásokat gyártanak a pusztító viselkedésük miatt

Mindig van kifogása és mindent meg tud magyarázni, diplomatikusnak hat és olyan észérveket sorakoztat fel, hogy még a másikban kelt bűntudatot. Ezzel egyenes az út a megbocsájtáshoz, aminek következtében csak nő a bizonyosság arról, hogy legközelebb is alkalmazhatja ezt a fajta viselkedést.

Igyekeznek elválasztani a párjukat a családjuktól és a barátaiktól, amivel teljes függést alakíthatnak ki

Az érzelmileg visszaélő partner szisztematikusan és szándékosan megpróbálja elválasztani a másikat a külső támogatást jelentő kapcsolatoktól. Ezzel az a célja, hogy a partnerét csakis „magának tudhassa”, és senki se befolyásolhassa a gondolkodását és a közös életüket, csak ő maga. Minél több embertől szigeteli el az ilyen ember a párját, annál nehezebb lesz a reális világhoz, külső erőforrásokhoz és segítséghez való kapcsolódás.

Irreális elvárásaik vannak a társuk és a kapcsolat irányába

Hatalmas elvárásai vannak a partnerétől, ragaszkodik ahhoz, hogy minden idejüket együtt töltsék, és a másik mindent félredobjon az ő igényei miatt. Nem elégszik meg semmivel sem, nem veszi észre az óriási erőfeszítéseket és próbálkozásokat, és gyakran – ha nem mindig – elvárja a másiktól, hogy ugyanazon a véleményen legyen, mint ő. Ha ez nem így történik, akkor dühös lesz.

A Nők Lapja Psziché magazinokban további párkapcsolati témájú cikkeket olvashattok.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)