Együtt élni valakivel csodálatos dolog, ugyanakkor kemény munka is, sosem szabad azt hinnünk, hogy minden magától megy majd. Ha szeretnétek hosszú távon is jól működő és erős köteléket a párotokkal, azért bizony minden egyes nap tenni kell. Pontosan hogyan? Íme a válasz 14 pontban.

Együtt fejlődni fontos

A saját személyes fejlődésetek mellett, foglalkozzatok a közös célokkal is! Beszélgessetek a mindkettőtöket érintő tervekről és fogalmazzátok meg a kapcsolatotok irányát, a jövőre vonatkozó elképzeléseiteket, hogy aztán ezek mentén haladhassatok előre az életben.

Sok-sok közös emlék

Csináljatok minél több dolgot együtt! Töltsétek meg a hétköznapokat és a hétvégéket is a lehetőségekhez mérten, a lényeg, hogy beszélgessetek sokat és igyekezzetek olyan módon eltölteni a szabadidőt, hogy az emlékezetes és örömteli legyen.

Meglepetés a másiknak

Mindenki szereti a meglepetéseket, legyen az egy egészen apró kedvesség, egy cetlin hagyott romantikus üzenet, egy szép virág vagy egy ágyba vitt reggeli. Nem számít, mi az, a párotok (ebből is) tudni fogja, hogy mennyire fontos nektek.

Fejezzük ki a szeretetünket, amikor csak lehet

Nem elég egyszer mondani, hogy hálásak és boldogok vagytok a párotok mellett. Fejezzétek ki az elégedettségeteket, amilyen gyakran csak lehet, és lehetőség szerint minden egyes nap értékeljétek a társatokat tettekkel és szavakkal egyaránt.

Érintkezni, amilyen sokszor csak lehet

Ez nem feltétlenül, és nem csak az intim együttléteket jelenti, sőt! Fogjátok meg sűrűn egymás kezét, öleljétek meg a másikat, amikor csak jól esik, és mindig puszival, csókkal köszöntsétek egymást. Ez erősíti a köteléket.

Újdonságok együtt

Az új dolgok mindig izgalomba hozzák az embert, ha pedig a párotokkal együtt fedeztek egy eddig számotokra ismeretlen dolgot, az nemcsak élvezetes lesz, de másfajta dimenziókat is megnyit majd köztetek. Nem utolsó sorban pedig bővül a közös emlékek tárháza.

Minőségi idő mindenek előtt

Nagyon fontos, hogy legyen olyan közös idő, amikor mindketten kikapcsoljátok a számítógépet, lehalkítjátok a mobiltelefont és minden szempontból biztosítjátok a zavartalan együttlétet. A minőségi idő és a jelenlét az adott pillanatban elengedhetetlen a párkapcsolatokban (is).

Érdemes a kötelezettségekről is beszélni

Akármilyen furcsán hangzik, egy kapcsolatban is vannak kötelezettségeink. Ha ezek megkérdőjeleződnek, akkor üljetek le és beszéljétek át, hogy minden úgy működik-e, ahogy azt szeretnétek, még mindig ugyanazok-e a céljaitok, és hogy mindketten ugyanúgy dolgoztok-e még egymásért!

Beszélni a személyes célokról? Igen!

Amellett, hogy meghatározzátok a közös törekvéseket, osszátok meg a másikkal a saját terveiteket is! Lehet ez munkára, egy komolyabban űzött hobbira vagy a családotokra vonatkozó cél, a lényeg, hogy avassátok be életek párját. A párkapcsolatban való egyéniségetek mellett a saját személyiségetek megőrzése is különösen fontos.

Kapcsolat újradefiniálva

Az idő múlásával egyre több az ember tapasztalata a párkapcsolatot, a másik embert és még saját magát illetően is. Ugyanolyan tanulási folyamat ez, mint bármelyik másik területe az életnek, ezért időnként érdemes kicsit leülni és mindent összevetve megbeszélni, hogy hol tartotok, hogyan hatnak vagy hatottak rátok az esetleges változások és, hogy még mindig ugyanannyira ismeritek-e a másikat, mint korábban.

A problémákra is muszáj fókuszálni

Az életben sok nehézséggel találkozhatunk, gyakran újra és újra ugyanazok a kérdések merülnek fel. A kapcsolatotokban vissza-visszatérő sarkalatos problémákra és a sűrűbben szóba kerülő kérdésekre szánjatok sokkal több időt, mint a napi teendők megbeszélésére! Ezen akár a kapcsolat is múlhat.

Ég veletek titkok!

Ha már arra vállalkoztatok, hogy megosztjátok az életeteket egy másik emberrel, akkor tiszteljétek meg őt és a kapcsolatot is annyira, hogy nem hallgattok el előle semmit. Természetesen nem kell minden apró gondolatot elmesélni, de azokat az eseményeket, amik például fontos részei a múltatoknak, valamint hatást gyakoroltak rátok és a jelenlegi személyiségetekre, mind-mind nagyon fontos dolgok a partneretekre nézve is. Az őszinteség és a bizalom mindennek az alapja.

Felesleges feltételezések

Ha már szóba jött a bizalom és az őszinteség, elengedhetetlen, hogy nyitottak és kommunikatívak legyetek, ezzel rengeteg félreértést elkerülhettek a jövőben. Ha nem vagytok biztosak valamiben, akkor kérdezzetek rá, fordított esetben pedig legyetek ti megértőek és nyugtassátok meg a társatokat a felmerülő bizonytalanságok kapcsán. Hiába ismeritek már egymást kitűnően, nem tudhattok mindent arról, hogy mi játszódik le a másikban az adott pillanatban. Gyanakvás helyett válasszátok a kommunikációt, mint eszközt!

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com, psychologytoday.com)