Mit tegyünk, hogy a párkapcsolatunk a hálószobában is jól működjön? (18+)

Kimerültség, stressz, szenvedélybetegség vagy unalom is okozhatja a libidó csökkenését. De mit tehetünk annak érdekében, hogy újra vágyjunk a párunkra?

Az alacsony libidónak számos oka ismert, és mivel nem egy apróságról van szó, ezért érdemes utánajárni, hogy pontosan mi okozza. Egy a szexualitással foglalkozó nemzetközi szervezet kutatása szerint Angliában a nők 34%-a és a férfiak 15%-a élete során legalább egyszer 3 hónapra már elveszítette érdeklődést a szex iránt. A libidóvesztés komolyan rányomja bélyegét a hétköznapjainkra, ezért mindenképpen érdemes kezdeni valamit ezzel a problémával. Például:

A hálószobában csak pihenjünk és…

A fáradtság oka sokszor az, hogy nem bírunk leállni, még a hálószobába is magunkkal visszük a telefont, számítógépet, és semmi más nem jár a fejünkben, csak a munkahelyi problémák. Ezt elkerülendő vezessünk be egy új szabályt: kapcsoljuk ki mobiltelefonunkat este 8 óra után, és fordítsuk minden figyelmünket a párunkra, családunkra! Ennek hatására megnyugszunk, lelassulunk és a jelenbe kerülünk, ami rendkívül fontos ahhoz, hogy képesek legyünk megélni a szexualitásunkat. Továbbá a hálószobát tartsuk meg pihenő zónának, és onnan is iktassunk ki minden elektronikus eszközt!

Relaxáljunk!

Szinte már félve írjuk le, hogy a stressz káros, mert tudjuk, hogy az emberek többsége sajnos úgyis megtapasztalja a saját bőrén. De még mielőtt legyintenénk erre a stílusosan csak népbetegségnek nevezett problémára, jobb tudatosítani, hogy számos mellékhatása között a libidóvesztést is megtapasztalhatjuk. Hogy elejét vegyük a kellemetlen következményeknek, relaxáljunk, meditáljunk, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy legyőzzük, vagy felülkerekedjünk rajta. Egy forró fürdő, vacsora vagy kellemes esti séta lelazíthat minket egy nehéz nap után.

Harmónia a párkapcsolatban

Párkapcsolati hullámvölgyben, bizalomvesztés, illetve az egymás iránti érdeklődés csökkenésekor könnyen megtapasztalhatjuk a szex iránti érdektelenséget. Ahhoz, hogy újra megtaláljuk egymást a párkapcsolatban, koncentrált együttlétekre, odafigyelésre van szükség. Szervezzünk randevút, beszéljünk meg találkozót és készítsük fel magunkat lelkileg a másikkal való találkozásra! Tegyünk fel kérdéseket, és legyünk kíváncsiak a másik érzéseire, gondolataira, tegyünk meg mindent azért, hogy a párkapcsolatunk a szexmentes zónába sodródjon!

Egészséges életmód a libidó szolgálatában

Törekedjünk arra, hogy minél egészségesebben étkezzünk, és legalább heti kétszer mozogjunk is. Nem hiába mondjuk egy-egy kiadós edzés után, hogy felpezsdült a vérünk, hiszen valóban ez történik. Az egészséges ételek nem terhelik meg annyira a szervezetet, így nem gátolnak minket abban, hogy együtt legyünk a szerelmünkkel. Mindemellett a közös mozgás, főzés és (mértékletes!) étkezés jó hatással lehetnek a kapcsolatunkra.

A boldog ember szép

Erősítsük meg önbizalmunkat, hiszen a magabiztosság valóban vonzóvá teszi az embert, ráadásul, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor sokkal nagyobb kedvvel merülünk el az érzékiség birodalmában. Ha úgy érezzük, célszerű lehet ebben az esetben terapeutához fordulni, akivel feltárhatjuk az önbizalom hátterében álló sérelmeket, hogy újra magabiztosan éljük az életet.

Szöveg: M.M.

Fotó: Thinkstock