Mindannyiunkkal megesett már, hogy teljesen elvesztünk a munka, háztartás, gyerek háromszögben, vagy ezek valamely kombinációjában. Vajon mi az első, amit ilyenkor elhanyagolunk? Természetesen a szex.

A stressz teljesen normális része az életünknek, csak épp nem mindegy, milyen időközönként, és mennyi ideig tart egy-egy stresszes időszak. A stressz három szakaszából az első, hogy a szervezet vészhelyzetként reagál a kialakult szituációra, ezután az ellenálló képességünk megnő, végül a szervezet, mivel túlhajszoltuk, kimerül. Ilyenkor jelennek meg a stressz tipikus tünetei, a szorongás, az álmatlanság, a gyomorproblémák, idegrendszeri zavarok, immungyengeség vagy akár a szexuális vágy csökkenése. Persze mindannyian máshogy reagálunk a stresszre, ezért a tünetekkel kapcsolatban sem érdemes általánosítani.

De miért nem kívánjuk a szexet?

Egy ilyen felfokozott élethelyzetben az utolsó, amire gondolni tudunk, az az együttlét. Pörög az agyunk, sokszor már a másnapi teendőkön, vagy esetleg azon, hogy mit felejtettünk el aznap. Ilyenkor szinte képtelenség a partnerre koncentrálni, és ellazulni. Nem beszélve az ólmos fáradtságról, ami ilyenkor rendszerint ránk tör. Ennek eredményeként a stresszfelhő pedig csak tovább gyűlik a fejünk felett, a szex hiánya még feszültebbé tesz, míg végül azt érezzük, felrobbanunk az indulattól. És máris kész az ördögi kör…

Lepedőakrobaták és a stresszoldás

A franciák közismert lazasága talán magyarázható azzal, hogy világhíresen jó szeretők, ráadásul, ha hihetünk a pletykáknak, akkor  gyakoriság terén ők viszik Európában a pálmát. Jól teszik, hiszen így elkerülik a stressz egyik kellemetlen mellékhatását. Ugyanis a stresszes embereket – érthető okokból – kevésbé tartjuk vonzónak. Ezt a kortizol (stresszhormon) tartós jelenléte is okozhatja, ami hosszú távon gátolja a nemi hormonok működését.

Nem kell elkeseredni!

A stresszel, nincs mese, számolni kell! Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy tudatosabban szervezzük a szexuális életünket is. Ha hazaérünk a munkából, ne azzal kezdjük, hogy egy litániában előadjuk a napunk összes fontos (vagy kevésbé fontos) pillanatát. Inkább bújjunk össze, dicsérjük meg egymást, legyünk gyengédek! Kapcsoljunk valami halk zenét, igyunk egy pohár bort, és próbáljuk felvenni az esték lassabb ritmusát! A nők esetében ez kifejezetten célravezető, hiszen még a legstresszesebb nap után is fel tudunk oldódni egy gyengéd ölelésben.

Szöveg: M. M.

(huffingtonpost.com)

Illusztráció: Thinkstock