A szex nélküli házasélet egyáltalán nem ritka, és talán pont ezért is számít óriási tabunak. Persze a téma messzire visz, de mintha egy bizonyos kor utána a szex úgy általában tabusodna. És tudjuk, amiről nem beszélünk, az nem is létezik. Miközben mégis. Mit tehetünk a láng fellobbanásáért?

„Kedves szobatársam!”

Ha a házasságban már nyoma sincs az intimitásnak, és inkább érezzük magunkat egy baráti kapcsolatban, mint egy intim viszonyban, akkor ideje tenni valamit. A lágyság, finomság nem jön magától, hogy felkeltsük szunnyadó vágyainkat, vegyünk egy forró fürdőt és lelkiekben készüljünk az együttlétre! A szexualitásunkat legkönnyebben úgy ébreszthetjük fel, ha olyan dolgokat teszünk, amitől szexisnek érezzük magunkat. Egy csinos fehérnemű, egy vérpezsdítő dallam, vagy a kedvenc parfümünk is a segítségünkre lehet.

„Csak ne beszéljünk róla!”

Korábban könnyedén fejeztük ki és neveztük nevén a vágyainkat, mára azonban a gondolatától is irtózunk annak, hogy szót ejtsünk a szexről? Nagy hiba, hiszen a témáról való beszélgetés szerves része a szexualitásunknak, nem mellesleg hatékony vágykeltő.

Csak a gyerekek

Persze egy csecsemő óriási figyelmet igényel, amint kisbabánk lesz, felborulnak a kapcsolati arányok. Koncentráljunk arra, hogy idővel az intimitás újra visszatérjen az életünkbe! Szülés után a legkevésbé se kívánjuk a szexet, de a finom gondoskodás és cirógatás mindennél többet jelent. Ha netán félelmeink lennének, akkor beszéljük meg a párunkkal és keressünk rá közösen megoldást.

Filmes erotikus jelenetek? Inkább ne!

Zavartan összehúzzuk magunkat, ha egy filmben intim képeket látunk? Ez bizony nem jó jel. Az erotikus jelenetek normál esetben inspirálnak, felkeltik a vágyat és még az is megeshet, hogy szívesen kipróbálnánk, amit éppen látunk. Az ilyen jellegű fantáziák során felmerülő zavar vagy szégyenérzet a saját szexualitásunkhoz fűződő viszonyunkról árulkodik. Érdemes utánagondolni, hogy mi lehet a probléma, miért is érezzük magunkat kellemetlenül.

Flört? Mi az?

Amennyiben a partnerünkre már sokkal inkább úgy tekintünk, mint egy barátra, akivel szívesen megosztjuk, hogy mi volt a munkahelyünkön, ahelyett, hogy némi intimitást csempésznénk a közösen eltöltött alkalmakba, az rossz ómen. Itt az ideje, hogy az erotika, a flört újra helyet kapjon a kapcsolatunkban, használjuk a szemünket, a testünket és a csáberőnket! Incselkedjünk, és éljük meg újra a nőiességünket!

Poéngyáros lepedőakrobata

Vágykeltés helyett lohasztó, ha a párunk gúnyolódik rajtunk. Ha próbálunk szexisek lenni, ő pedig csak nevet, akár zavarában, akár azért, mert tényleg nevetségesnek gondol minket, az problémát jelenthet a szexualitásunk megélésében. Ha ilyen eset áll fenn, akkor próbáljuk megbeszélni, és bízzunk abban, hogy szerelmünk változtat ezen a rossz szokásán.

Érintésmentesen

A szexmentes élet előszobája az, ha már egymáshoz sem érünk. Az apró kedveskedés, simogatás, ölelés elengedhetetlen a kiegyensúlyozott szexuális élethez, éppen ezért ügyeljünk arra, hogy ne vesszen ki a kapcsolatból! Egy puszi érkezéskor, ölelkezés napközben vagy aprócska simogatás a kocsiban igazán nem nagy ügy, mégis életmentő tud lenni, mármint, ami a szexualitásunkat illeti.

„Ne ma, Édes!”

Ismerős helyzet az, amikor tovább maradunk ébren csak azért, hogy elkerüljük a fenti kínos mondatot? Ilyenkor fel kell tennünk magunknak azt a rém kellemetlen kérdést, hogy „Miért nem akarok egyszerre elaludni a párommal?” A válasz sokszor kijózanító lehet, ha végül odáig jutunk, hogy már nem bírjuk elviselni a másik érintését, akkor bizony érdemes elgondolkozni, hogy külön utakon folytassuk az életünket vagy párterapeutához forduljunk.

Nyakunkon az élet

A túl sok munka és tennivaló, vagyis a túlhajszoltság a legkevésbé sincs jó hatással a szexuális életünkre. Tegyünk ellene, szervezzük tudatosabban a hétköznapokat, és jelöljünk ki alkalmat magunknak az intim együttlétekre! Elsőre talán bizarrul hangzik, de valójában nagyon hasznos megoldás.

Milyen a jó szex?

Idealizált képünk van a megfelelő együttlétekről? Rózsaszirmok, gyertya, masszázs és minimum egy latin szerető… Ne csodálkozzunk, ha elégedetlenek vagyunk, mert a vágy és a valóság között óriási szakadék tátong. Egyrészt gondoljuk át, hogy honnan szedtük az irreális képeket a szexről, majd fedezzük fel újra szerelmünkben a vonzó férfit, aki a kapcsolat elején elcsábított minket!

 

Még több párkapcsolati témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché 2018/1. számában. A magazin január 24-től kapható az újságosoknál!

Szöveg: M.M.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)