Mikor elkerülhetetlen a vég? 6 ok, amiért a nők válni akarnak

Korábbi cikkünkben azokat a problémákat vettük sorra, melyek a férfiakat késztetik arra, hogy véget vessenek a házasságnak, most pedig azok az okok kerültek górcső alá, amik miatt a nők döntenek a válás mellett. Talán nem meglepő, hogy rengeteg az átfedés – ha pedig ezt időben felismerik, megmenthető lesz a kapcsolat is.

Sad female tearing up red broken paper heart

Úgy érzik, a kapcsolat minden súlya az ő vállukat nyomja

A jól működő házassághoz mindkét fél erőfeszítéseire – figyelemre, jó szándékra és őszinte kommunikációra is – szükség van. Sok feleség a munkája mellett a vállán cipeli a háztartás és a gyereknevelés gondjait, míg a férj már csak a tiszta és rendezett otthonba érkezik haza. Ezek a nők úgy érezhetik, a kapcsolat minden terhe az ő vállukat nyomja, folyamatosan rajtuk áll, hogy a napi teendők elvégzése mellett még újdonságot, frissességet is vigyenek a kapcsolatba. Az pedig frusztrációval tölti el őket, ha nem kapják vissza házastársuktól ugyanezt a figyelmet és törődést.

Mindig ugyanazok a veszekedések ismétlődnek

Szakemberek szerint a párterápiára járó házastársak többségénél ugyanaz a téma vagy kérdés okoz feszültséget már évek óta, így folyamatosan ugyanazok a veszekedések ismétlődnek. A kölcsönös neheztelés azonban halálos lehet a házasságra nézve. Amikor ugyanis a nők úgy látják, nem tudnak hatást gyakorolni férjükre, nem tudnak változást generálni, nem hallgatják meg őket, végül feladják a próbálkozást és kiutat keresnek a kapcsolatból.

Elégedetlenek a szexuális életükkel

Ahogyan a férfiak, úgy a nők esetében is válóok lehet a szexuális együttlétek radikális csökkenése, vagy a szexuális élet és az intimitás abszolút hiánya. Számos pár életében a szexualitás az egészséges és a jól működő kapcsolat barométere. Amikor a nők hálószobai problémákról számolnak be, annak gyökere általában az ágyon kívül keresendő – ha nem kezelik ezeket a problémákat, az frusztrációhoz vezet.

Szinte megszűnt közöttük a kommunikáció

Minden jól működő kapcsolat alapja a rendszeres és őszinte kommunikáció. Hosszú házasságban élő nők tömkelege panaszkodik arra, hogy már nem kommunikál annyit férjével, mint a szerelem kezdetén, és emiatt már érzelmileg sem tud olyan szorosan kapcsolódni házastársához. Az érzelmi elhanyagoltság miatt pedig az is előfordul, hogy másnál fogják keresni ezt a fajta figyelmet.

Túlnőttek a partnerükön

A férfiakhoz hasonlóan, a nők is gyakorta vetnek véget a házasságnak, ha úgy érzik, már nem tudnak kapcsolódni a párjukhoz, mert túlnőttek rajtuk. Pszichológusok szerint természetes, hogy az ember rengeteget változik egy hosszú kapcsolat alatt, a probléma azonban ott kezdődik, ha az egyik fél nem hajlandó kapcsolódni a másikhoz, ha nem fogadja el ezeket a változásokat, és még mindig azt keresi a házastársában, akihez évekkel ezelőtt hozzáment.

Újra előtérbe akarnak kerülni a saját életükben

A rendszeres, sehová sem vezető veszekedések miatt, illetve egy erőszakos vagy szenvedélybeteg partner mellett gyakran érezhetik úgy a nők, hogy már sosem lesz jobb, és hogy már nem képesek szembenézni egy újabb nappal. Egy idő után pedig – annak ellenére, hogy mennyire szeretik a férjüket – úgy döntenek, nem tűrnek tovább, nem hajlandóak elszenvedni annyi feszültséget nap mint nap.

A Nők Lapja SZERELEM különszámában további érdekes cikkeket találtok párkapcsolati buktatókról és az újrakezdés szépségeiről – keressétek a magazint a standokon!

Forrás: huffingtonpost.com

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock