5 hatékony szabadtéri edzésforma, amit akár a strand közelében is végezhetünk

Sport a szabadban? Nyáron? Bizony a nagy hőségben nehezen tudjuk rávenni magunkat a kinti mozgásra, pláne arra, hogy a strand közelében vigyük ezt véghez. Pedig ilyenkor egyszerűen csak arra kellene gondolnunk, hogy a hűs víz és a friss levegő nemcsak az alakformálásban, de a relaxációban is segít!

Futás a strandon

A parti futás nagyon jó dolog, főleg azért, mert egy teljesen más tereppel kell megküzdenünk, mint a beton vagy a jól megszokott futópályák. A süppedő homokról az elrugaszkodás is sokkal nehezebb, de talán pont ezért nagyobb kihívás is, hiszen extra edzést ad (és ezzel nagyobb izomlázat is) a testnek. Az intenzív mozgás alatt a látvány és a kellemes vízparti szél is kárpótol!

Edzés útközben

Egyre népszerűbbek az ún. felnőtt parkok, ahol az edzőteremben megtalálható eszközök kicsit egyszerűbb kivitelű mását próbálhatjuk ki. Lehet biciklizni, evezni, teljes testsúlyt emelni, húzódzkodni, de taposni és gerincet mozgatni is. Itt minden korosztály megtalálja a számára megfelelő eszközt, akár strandolás előtt, akár kora este hazafelé egy félórás edzést gyorsan be is iktathatunk!

Jóga stílusosan, de akár észrevétlenül

Manapság nagyon divatos mozgásforma a jóga, gyakorlati elemei pedig egyenesen szemet gyönyörködtetőek. Sokan szeretnek a szabadban, és persze a nyári hónapokban a parton jógázni, hiszen a természet közelsége, a hullámzó víz hangja és a kellemes szél mind hozzásegít az elmélyüléshez és a harmónia megteremtéséhez. Ha még nem érezzük magunkat elég bátornak, akkor kezdetben válasszunk olyan pózokat, amiket észrevétlenül is elvégezhetünk. Emelkedjünk ki a felsőtestünkkel és nyújtsuk meg a hasizmainkat, üljünk törökülésbe és egyenesítsük ki a hátunkat pár percre, vagy hajoljunk rá kinyújtott lábainkra szintén ülőpózban. Ezek egyszerű, de mégis hatásos pózok ahhoz, hogy testünket és izomzatunkat átmozgassuk.

Csapatjátékokra hangolva

A legtöbb strandon rendelkezésünkre áll foci-, kosárlabda- és röplabdapálya is, sok helyen pinpongozhatunk, vagy akár kézilabdázhatunk is. Ezeken a helyszíneken általában szinte magától szerveződnek össze a csapatok, így könnyen részeseivé válhatunk egy igazi és izzasztó meccsnek úgy, hogy közben még új barátokra is szert teszünk. Pár dologra érdemes itt is odafigyelni! Mivel sok pálya homokos, ami könnyen felforrósodik a napon, vegyünk fel egy zoknit, vagy ha van rá mód, a mérkőzés előtt locsoljuk fel a pályát vízzel, így elkerülhetjük az égési sérüléseket!

Alakformálás a vízben

A legegyszerűbb módja hátunk, vállaink, karjaink, de valójában az egész testünk megmozgatásának, ha úszunk egy jót a nyári melegben. Ezzel edzésben tarthatjuk az izmainkat, a gerincünket, gondoskodhatunk az egyenes testtartásról, de a megfelelő kondícióról is. Ha jobban szeretjük a változatos mozgásformákat, akkor próbáljuk ki a vízi tornát, amit ma már sok strandon szervezett keretek között is gyakorolhatunk. Az ízületi problémákkal küzdőknek és az időseknek is ideális választás, hiszen a víz tehermentesíti a végtagokat és az ízületeket. A bemelegítésről azért itt se feledkezzünk meg, egy kis séta vagy kocogás a parton is bőven megteszi, de guggolásos és kitöréses gyakorlatokat is végezhetünk.

Tipp: Akármelyik mozgásformát választjuk, ne feledkezzünk meg a védelemről! A hőségben mindig legyünk nálunk víz (ne cukros és főleg ne alkoholos ital!), használjunk vízálló és magas faktorszámú fényvédő krémet és fedjük le a fejünket kalappal vagy kendővel (a legjobb, ha benedvesítjük a hajunkat és a nyakunkat). Figyeljünk arra, hogy árnyékos hely is legyen a közelünkben!

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(redonline.co.uk)