Itt a nyár, tűz a nap és egyre több hétvégét töltünk a vízparton. A fényvédő termékek használata ilyenkor kötelező, hiszen a magas UV sugárzás komoly veszélyt jelent a bőrünkre nézve. Nézzük, mit érdemes tudni a használatukról!

Mítosz:

Kétóránként be kell kennünk magunkat.

Igazság:

A naptej a fürdéssel és az izzadással lejön a bőrről, ezért néha gyakrabban is szükséges a pótlása. Lehetőség szerint használjunk vízálló naptejet, és kenjük be magunkat minden csobbanás után.

Mítosz:

Csak kenjünk fel a bőrünkre egy kicsit és kész.

Igazság:

A gyorsan és vékony rétegben felvitt krém nem ad igazi védelmet. A legtöbb ember csak a szükséges mennyiség 25%-át keni magára. Használjunk többet, és egyenletesen kenjük a bőrünkre!

Mítosz:

Ha felhős az ég, akkor nincsen szükségünk naptejre.

Igazság:

Attól, hogy a nap a felhők mögé bújt, még van ereje. Az UV sugarak akár 80%-a is átjuthat a felhőkön, ezért borultabb időben is leéghetünk. Használjunk naptejet mindig!

Mítosz:

A fényvédős kozmetikumok teljesen megfelelőek az arcunk védelméhez.

Igazság:

A fényvédős púderek, színezett hidratálók és alapozók nem tartalmaznak olyan magas faktorszámot, hogy megvédjenek a káros napsugaraktól. A jobb védelem érdekében használjunk szélesebb spektrumú – minimum 30-as faktorszámú – kozmetikumokat.

Mítosz:

A napsütötte alapszín megvéd a további leégéstől.

Igazság:

Némi védelmet ugyan jelenthet, ha már korábban szereztünk egy kis barna színt, de nem lesz 100%-ban védett a bőrünk. Barnulás után is ajánlott naptejet használnunk.

Mítosz:

A naptej nem egészséges, és tele van mérgező anyagokkal.

Igazság:

Ha attól félünk, hogy többet ártunk a naptej használatával a szervezetünknek, mint amennyit segítünk, akkor tévedünk.

Mítosz:

Mindig tároljunk a kocsinkban egy doboz naptejet a biztonság kedvéért.

Igazság:

A naptejet nem szabad közvetlenül a napon és állandó forróságban tartani, mert az összetevői sérülhetnek. Tegyük inkább árnyékos és hűvösebb helyre, és vigyük magunkkal a táskánkban, amikor szükséges.

Mítosz:

Amint a partra érünk, kenjük be magunkat.

Igazság:

A legideálisabb, ha 30 perccel a strandolás és a napra fekvés előtt kenjük be magunkat a naptejjel. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a bőrünk felvegye az anyagot, és kialakuljon a védelem.

Mítosz:

Ha ernyőt használunk, nem lesz szükségünk naptejre.

Igazság:

Hasonlóan a felhőkhöz, a napernyők is képesek átereszteni az UV sugarakat, így ugyanúgy fennáll a veszélye a leégésnek.

Mítosz:

A fényvédő spray-k ugyanolyan hatékonyak, mint a krémek.

Igazság:

A spray-k használatával kevésbé tudjuk egyenletesen felvinni a fényvédőt magunkra. Habár a permetezés nagyon kényelmes lehet, nem biztos, hogy minden részt be tudunk fedni ezzel a módszerrel. Ha mégis ezt választjuk, fújjuk előbb a tenyerünkbe és így kenjük fel a testünkre!

Mítosz:

A naptej használata megvéd a bőrráktól.

Igazság:

Az UV sugárzás nagy veszélyforrás a bőrrák kialakulásában, ezért nagyon fontos, hogy mindig használjunk naptejet. De nem csak ebből áll a védelem: a krémen kívül tanácsos kalapot, hosszabb lenge ruhát és napszemüveget is viselni és árnyékos helyen tartózkodni.

Mítosz:

Ha nem vagyunk hajlamosak a leégésre, akkor nem is kell naptejet használnunk.

Igazság:

Igaz, hogy a világosabb bőrű emberek hajlamosabbak a leégésre, de mindenféle bőrtípus esetében kialakulhat bőrrák, ha nem figyelünk oda kellőképpen a védelemre.

Mítosz:

Sok nő allergiás a naptejre.

Igazság:

Kevés embernél jelentkeznek allergiás tünetek a naptejtől. Ha érzékenyebb a bőrünk és esetleg extrán kiszárad a naptej használatától, akkor válasszunk egy másfajta összetételű verziót.

 

A Nők Lapja Szépség különszámában további szépségápolási témákról olvashattok. A magazint április 19-től keressétek a standokon!

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(goodhousekeeping.com)