Sokan csak divatból hordanak napszemüveget, és emiatt sokszor rossz minőségűt, ami helytelen, hiszen egy rosszul megválasztott darab többet árt, mint használ. A nyár kellős közepén járva nem árt feleleveníteni, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a tökéletes fényvédőt.

Szem-pontok

A túlzott UV-sugárzás nemcsak bőrrákhoz vezethet hosszú távon, hanem a látást is károsíthatja. A szürke hályog még a „legjobb” alternatíva, ami a szemmel történhet ilyen esetben, de a sugarak a retinának és a szemfenéknek is árthatnak, sőt sejtelváltozásokat is okozhatnak. Pont ezért olyan szemüvegre van szükség, ami mind az UVA, mind az UVB-sugarak 100%-át kiszűri – ezt a szemüveg címkéjén tudjátok ellenőrizni. Ha nem vagytok benne biztosak, hogy a már megvásárolt termékek rendesen szűrik-e a fényt, vizsgáltassátok be az optikusnál. És lehetőség szerint kizárólag szaküzletben vásároljatok magatoknak napszemüveget.

Takarásból jeles

Az a szemüveg, ami nem illeszkedik mindenhol az archoz, inkább csak divatcikk, mint tényleges védelmi eszköz. A jó választás ráül az orrnyeregre és körben is tökéletesen takarja a szemet, vagyis nem lehet sem alatta, sem felette vagy mellette kikukucskálni. Ebből a szempontból a túlméretezett lencsék jobbak, mert kellően takarják a tekintetet.

Polarizált változatok

A polarizált lencsék csökkentik a tükröződést, ami vízparti nyaralásnál, esetleg síelésnél hasznos segítség, sőt vezetésnél is jól jöhet. Ugyanakkor az tévhit, hogy jobban védenek, mint a klasszikus szemüvegek. Ilyen tekintetben nincs különbség lencse és lencse között.

Minél sötétebb, annál rosszabb

Szintén városi legenda, hogy a feketébe hajló, sötét lencsék hatékonyabban blokkolják az UV-sugarakat, mint a többi szín. Minél sötétebb a szemüveg, a pupillánk annál tágabbra nyílik, vagyis kevésbé tud védekezni a fény ellen, mint egy világosabb lencse esetén. Bizonyos színek, mint a borostyán sárga vagy a zöld kontrasztosabbnak mutatják a környezetet, sportoláshoz ezek az ideálisak, mindennapi viseletre azonban a szürke a legjobb választás, mert ez mutatja a legtermészetesebb színeket.

A lencse anyaga

Ütésálló üveg? Műanyag? Polikarbonát? Nagy a választék a lencsék minőségének tekintetében, igazából itt azt kell eldönteni, milyen célból szeretnétek viselni a napszemüveget. Értelemszerűen az ütésálló változat hasznos, ha mondjuk sportoláshoz hordanátok, minden más esetben megfelel a műanyag vagy a polikarbonát. Arra vigyázzatok csak, hogy az íves változatok sokszor torz képet mutatnak, az ilyen napszemüveget nem szabad megvenni, mert rontja a látást.

Ár-érték arány

Attól, hogy egy napszemüveg drága, még nem biztos, hogy jó minőségű. Egy pár ezer forintos termék is lehet használható, tehát ebből a szempontból a hangsúlyt nem a márkára, hanem a 100%-os UV-fényszűrésre kell helyezni.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(webmd.com, aao.org)