Nyáron kiemelt figyelmet kell fordítanunk bőrünk épségére, hiszen a tűző napon könnyen leéghetünk, az UVB-sugárzás káros hatásait pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni. A napvédő krémek mellett azonban belülről is táplálhatjuk a bőrünket, hatásos védelmet nyújtva neki.

Fontos: a napégés ellen nem védenek meg ezek az ételek, ezért ha napra mentek, használjatok fényvédő készítményeket, és lehetőleg kerüljétek a közvetlen napsugárzást 11 és 15 óra között!

Cseresznye

A cseresznye rengeteg melatonint tartalmaz, ami az egyik legfontosabb antioxidáns, és védi a bőrt a káros ultraibolya sugárzástól. Ez a hatásos tápanyag továbbá segít a megrepedt bőr javításában is, illetve serkenti az új bőrsejt növekedését. A cseresznyében emellett rengeteg a C-vitamin is, ami a kollagén előállításához szükséges, éppen ezért jó barátja az emberi „páncélnak” és a ráncok elleni harcban is hűséges társ lehet.

Csiperkegomba

Tele van olyan bőrvédő tápanyagokkal, mint például a szelén. Ez a nyomelem szükséges ahhoz, hogy a szervezet egyik legerősebb antioxidánsát, a glutation-peroxidázt előállíthassa, amely hatékonyan felveszi a harcot az erős napsugárzás által a bőrben képződő káros vegyületekkel szemben. Ráadásul a csiperkegomba tele van B-vitaminnal, amely az új bőrsejtek képződésében játszik nagy szerepet.

Zöld tea

A zöld tea rengeteg pozitív hatással van a szervezetünkre: mivel magas az antioxidáns tartalma, enyhíti a bőr gyulladását, illetve csökkenti a gyulladás okozta károsodást. Emellett a ráncosodást is megelőzi és enyhíti a különböző bőrproblémák kialakulását, rendszeres fogyasztása pedig a bőr rugalmasságát is fokozza azzal, hogy visszaállítja a megfelelő nedvességtartalmát.

Gránátalma

Nagyon magas az antioxidáns tartalma, remek gyulladásgátló, ráadásul a gránátalmában lévő tápanyagok csökkentik az UVB-sugárzás bőrre gyakorolt káros hatásait, amivel a bőrrák kialakulásának kockázatát is enyhíthetik. És a tetejében még rendkívül finom is. :)

Zsíros halak

A halhús tele van omega-3 zsírsavakkal, melyek számtalan pozitív hatással bírnak a bőrre nézve. A zsírosabb halak, mint a lazac, segítenek megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta káros hatásoktól, csökkentik a gyulladást, és hozzájárulnak a megfelelő hidratáltsághoz is. A halhúsban található szelén és fehérje, ami javítja a bőr szerkezetét, már csak hab a tortán.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(besthealthmag.ca)