Gondold át kétszer, mielőtt megfogadod ezeket a házassági tanácsokat

Generációkon keresztül olyan örök érvényű igazságnak gondolták őket, amiket minden esetben érdemes megfogadni a tartós, boldog házasságért. De tényleg elkerülhető velük a válás? Párterapeuták most arra hívták fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül.

Sad girl is holding heart symbol by her finger and looking at it. Love and relationships concept

Sose feküdj le haraggal

Unalomig ismételt frázis, hogy sosem szabad veszekedés után mérgesen ágyba bújni. Párterapeuták azonban türelemre intenek azzal kapcsolatban, hogy minden áron frissiben beszéljétek meg a problémákat. Felfokozott érzelmi állapotban ugyanis nem mindig vagytok képesek tisztán gondolkodni, ez pedig további feszültségeket szíthat. Néha jobb, ha időt hagytok magatoknak és a másiknak, is, hogy lehiggadjon, és hogy másnap kipihenten, felnőtt módjára rendezzétek a konfliktust.

A házastársadnak mindent elmondhatsz

A működőképes és boldog kapcsolat alapja a kölcsönös őszinteség, ehhez nem fér kétség. A túlzott kitárulkozás azonban ugyanúgy problémákat szülhet, mint az, ha elhallgattok dolgokat a házastársatok elől. Nem tanácsos például minden alkalommal kifejezésre juttatni, mennyire nem kedvelitek az anyósotokat vagy, hogy mit gondoltok a sógornőtökről. Kerüljétek a nyers véleménynyilvánítást, mindig igyekezzetek átgondoltan, tiszteletteljes módon kommunikálni.

A kapcsolatok rengeteg nehézséggel járnak

Természetesen nagyon sok munkát igényel, hogy egy házasság jól működjön, de nem szabad úgy hozzáállni egy kapcsolathoz, hogy az csupán fáradtsággal jár. Veszekedések és problémák időről időre előfordulnak, de igyekezzetek azokra pozitívan tekinteni. Ha mindennek a jó oldalát szemlélitek, sokkal könnyebben veszitek majd együtt az akadályokat.

Ha valamiben nem vagytok biztosak, adjatok igazat a partnereteknek

Régen rossz, ha a kapcsolatban nem érzitek, hogy kifejezésre juttathatjátok az érzéseiteket, a véleményeteket. Törekedni kell rá, hogy nyíltan kommunikáljatok a partneretekkel! Az érzéseitekről folytatott folyamatos párbeszéd közelebb hoz benneteket egymáshoz és magabiztosabbá is tesz.

Kutyából nem lesz szalonna

Aki egyszer csalt, az újra megteszi majd – ugye hányszor hallottátok már? A megcsalás azonban legtöbbször nem egy jellemhibának, egy ismétlődő viselkedésformának, hanem egy mélyebb párkapcsolati problémának a jele. Ha sikerül felszínre hozni a hűtlenség valódi okát, és dolgozni a bizalom újboli felépítésén, a kapcsolat erősebbé válhat, mint valaha volt.

Olyan párt kell keresni, aki jobban szeret benneteket, mint ti őt

Akik ilyen kapcsolatot keresnek, azok általában erős belső bizonytalansággal küzdenek. Csak úgy tudnak nyugodtan és jól működni, ha övék az irányítás, a „hatalom”. Általában ezzel igyekeznek elkerülni, hogy elhagyják őket vagy fájdalmat okozzanak nekik. A szerelem kiszámíthatatlan, nincs garancia arra, hogy sosem bántanak meg. Ha azonban dolgoztok a kapcsolatotokon, igazi boldogságot is megélhettek, míg a félelem alapú kötődés sosem vezet jóra.

A gyerekek az elsők

Ha szülőként túlságosan a gyerekekre fókuszáltok, elvesztetek valamit abból a kapcsolódásból, ami egy jól működő házasság alapfeltétele. A figyelem, az intimitás és a közös programok ugyanolyan fontosak a gyerekek világrajövetele után is, így marad ugyanis tartós és kiegyensúlyozott a házasságotok.

Szöveg: F.R.

Forrás: huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock