Régóta tudjuk, hogy a nőknek jobb a szaglásuk, mint a férfiaknak, és ezt az adottságukat egész életükben megőrzik. De vajon tényleg képesek vagyunk kiszagolni a hűtlenséget? Most kiderül!

Woman smelling flowers

Máig rejtély, hogyan szagolja ki a női orr a szex illatát a partneren. Pontosabban: nem is csak a rivális idegen szagát érzi meg a hölgyek orra, a helyzet a férfiakra nézve még sokkal rosszabb. Ugyanis már a férfiúi vágy fellobbanását is képes a női orr kiszűrni. És még mennyi mindent tudnak a – piszétől a hegyes formájúig terjedő – női szaglószervek! Megérzik a veszélyt, kiszimatolják a félelmet, és még éjjel is fontosak számukra az illatok. Kísérletekkel bizonyították, hogy a záptojás büdössége vagy a nyíló rózsa áradó illatözöne megváltoztatja álmaik érzelmi töltetét.

A vágy és a vezeklés illatai

Talán ezért is kötődik annyi babonaság és furcsa hiedelem a különböző illatokhoz és az ezeket közvetítő szaglószervhez. A parfümöket például mindig is előszeretettel használták az uralkodók: tömjénfüstölőkkel kísérték útjaikat, nemcsak a kellemes közérzet biztosítása céljából, hanem mert úgy gondolták, ez elűzi a rossz szellemeket. Nem is tévedtek nagyot: ha nem is a szellemek, de a fertőző, miazmás levegő kórokozóinak elpusztításában szerepet játszhattak a füstölők. A tömjén használta igen elterjedt volt a háremek lakóinak körében is.

Mivel a szomorúság és búbánat ellenszerének tartották, a hárem termeiben mindenütt parázstartókat helyeztek el, és bennük tömjént égettek. A parázstartót az imaszőnyegre tették – a parazsakra még egy darab aloéfát is dobtak. A szomorú nők ettől újra vidámabbak lettek; de – biztos, ami biztos alapon – a füstölővel még a háremhölgyek fejét és testét is körbefüstölték. Indiában viszont a pézsmaillatban bíztak; a piros rózsa illata a szerelmi kötést erősítette, ellentétben a fehér rózsával, amely restséget szült.

Cikkünk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2016/2. számában olvashatjátok.

Szöveg: Balázs-Piri Krisztina

Fotó: Thinkstock