A Psziché friss, novemberi számában 8 olyan hibáról is írtunk, melyek a párkapcsolat végét sejtetik. Ezek közül osztunk meg most hármat, pozitív megoldásokkal, konkrét tippekkel együtt.

nlpsziche_szakitasTELJESÍTHETETLEN ELVÁRÁSAINK VANNAK

Amikor szerelmesek vagyunk, sokszor abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy párunk a gyermekkorban beszerzett érzelmi sebeinket is begyógyítja majd. Ehhez képest jönnek a hétköznapi nehézségek, néhány rosszabb nap, a munkahelyi stressz, a gyerekek miatti fáradtság, és máris úgy érezhetjük, hogy szörnyű az életünk.

MI A MEGOLDÁS? A szeretet és a tisztelet nagyon fontos alapköve a házasságnak és a párkapcsolatnak, de legalább ilyen lényeges az elfogadás is. A párunk nem lesz mindig az a makulátlan fehér lovas herceg, akinek hittük, és nekünk sem lesz mindig jó napunk. Ezeken a pillanatokon kell, hogy átlendítsen az összetartozás. Tanuljunk meg jól vitázni: vádaskodás helyett inkább keressünk megoldást, kompromisszumot. Persze az elfogadásnak is vannak határai: a fizikai vagy szóbeli bántalmazásba sose törődjünk bele a kapcsolat mindenáron való fenntartása kedvéért.

HANYAGOLJUK A SZEXET

Teljesen rendben van, ha nem égünk mindig a mézeshetek szenvedélyével. Ám teljesen nem szabad lemondani az intimitásról, mivel egy kapcsolat nem attól marad tartós, hogy közösen fizetjük a számlákat, és minden este együtt vacsorázunk. Hosszú távon senkinek nem jó, ha lakótársként él együtt azzal, akibe valaha szerelmes volt.

MI A MEGOLDÁS? Sokat számítanak a mindennapi ölelések, puszik, és egyéb apró gesztusok is. A szexualitásban nem kell kötelességszerűen a mennyiségre törekednünk, inkább a minőségre, a romantikára figyeljünk.

KERÜLJÜK A PÉNZRŐL VALÓ BESZÉDET

A pénzről általában azért félünk beszélgetni, mert túlságosan sok érzelem, otthonról hozott érték és hagyomány fűződik hozzá. Pedig ha nem sikerül már korán megegyeznünk abban, hogyan kezeljük a pénzügyeket, mennyit tegyünk félre, és miként fedezzük a költségeinket, az nagyon csúnya konfliktusokhoz, végső soron akár váláshoz is vezethet.

MI A MEGOLDÁS? Az őszinte kommunikáció itt is csodákat tud tenni. Érdemes viszonylag hideg fejjel megbeszélni, mit tartunk fontosnak, hogyan képzeljük el a közös pénzügyeket, melyek a rövid-, közép- és hosszú távú pénzügyi céljaink, és olyan kompromisszumra jutni, amely mindkettőnknek megfelel. Akár írásban is rögzíthetjük a megbeszélteket.

Még több tipp a Psziché magazinban!

Szöveg: Csiki Judit

Illusztráció: Thinkstock