Állásvadászat mesterfokon 7.: Légy motivált, hogy feljebb juthass a ranglétrán!

Éljen, megvan álmaitok állása! A következő lépés az, hogy meg is tartsátok, sőt, hogy minél feljebb jussatok a ranglétrán.

woman and business plan concept

Most, hogy az első munkanapra készültök, valószínűleg nagyon örültök neki, hogy korábbi tippjeinket az önéletrajzra, a fotóra, a motivációs levélre, a személyes interjún való viselkedésre, sőt, a fizetésre vonatkozóan megfogadtátok. Azonban itt az ideje, hogy a sikeres kezdést még sikeresebb munkavégzés kövesse, ehhez adunk motivációs és karriertanácsokat!

Motivációs tanácsok

Jutalom a nap végén

Önmagunk motiválása picit nehezebb, mintha a cég próbálna ilyen-olyan juttatásokkal ­kedvet csinálni a folytatáshoz, de nem lehetetlen! Például, ha jutalmazzátok önmagatokat a jó munkáért – mondjuk egy szép cipővel, táskával, színházjeggyel vagy bármi mással –, akkor könnyebb lesz legközelebb is átvészelni a nehezebb időszakokat, feladatokat. Persze nem szabad minden kis győzelem után betérni a cipőboltba, de nagyobb események után – amilyen egy céges rendezvény sikeres megszervezése – nyugodtan ajándékozzátok meg magatokat – szigorúan motivációs céllal!

Honnan, hová

Tűzzetek ki magatok elé célokat! Ha csak sodródtok az árral, annak idővel az lehet a vége, hogy elbizonytalanodtok magatokban, és a karrieretekben. Viszont, ha tudjátok, hová akartok eljutni, máris szebb színben tűnnek fel az idegőrlő feladatok. Ezt egyébként a felettesek is nagyra értékelik, mert látják, hogy van bennetek potenciál, azaz csak nyerhettek rajta minden szempontból.

Új irány

Ha elzárkóztok az újdonság elöl, a lehetőségek idővel elmaradnak. Lehet, hogy egy feladat elsőre nehéznek, sőt egyenesen elrettentőnek tűnik, de ezekre is igent kell mondani ahhoz, hogy tapasztalatra tegyetek szert. Minél nyitottabbak vagytok, annál kevésbé untok bele abba, amit csináltok. Az pedig csak járulékos haszon, hogy a főnök is értékeli az eltökéltségeteket.

Csábító munkaállomás

A szép, megnyugtató légkör megteremtése szintén hozzájárul a sikerhez. Bár a legtöbb helyen már igyekeznek hívogató munkakörülményeket teremteni, nem árthat, ha ti is kicsit komfortosabbá teszitek a munkatereteket – például egy szép növénnyel, saját tollal vagy bármi egyébbel. Szándékosan nem az otthonos szót használtuk, mert nem szabad, hogy az otthon és a munka összefolyjon, erre nagyon figyeljetek!

Tippek az előléptetéshez

  • Ismerkedjetek meg mindenkivel, a főnökkel is! Ha tudjátok, az egyes munkafolyamatok miatt kihez kell fordulni, azzal kincset érő kapcsolati tőkére tehettek szert. Ha viszont láthatatlan szellemként meghúzódtok az asztalotoknál, esélyetek sem lehet arra, hogy egyáltalán észrevegyenek benneteket, így érthetően az előléptetés sem fog szóba jönni.
  • Kérjetek visszajelzést a munkátokról! Így egyrészt leszűrhetitek, melyek azok a gyenge pontok, amelyeken még dolgoznotok kell, másrészt megmutathatjátok, hogy számotokra nagyon fontos, hogy a tőletek telhető legjobbat nyújtsátok.
  • Ha állandóan mindenért elnézést kértek, akkor csak a gyengeségeitekre hívjátok fel a figyelmet. Természetesen, ha a felelősség megkívánja, a bocsánatkérés elengedhetetlen, de apróságok miatt nem érdemes hosszas elnézéseket kérni.
  • Ragadjátok meg a felszólalás lehetőségét! A sikeres munkaerő nem vár arra, hogy más kérdezzen helyette, hanem ő maga érdeklődik az ügymenet felől.
  • A hozzáálláson sok múlik. Ha látszik rajtatok a tenni akarás a fejlődésre való vágy, akkor előnyösebb helyzetbe kerülhettek a ranglétra hierarchiájában.
  • Keressétek az újdonságokat! Ahogy már mondtuk, a vezetők kifejezetten értékelik, ha valaki nem zárkózik el a feladatok elől. Mutassátok meg, hogy mennyire nyitottak vagytok egy-egy új munkakörre!

Ezzel Állásvadász sorozatunk végére értünk, a korábbi részeket itt találjátok. Reméljük, hogy találtatok benne hasznos információkat és sikerült megcsípni álmaitok állását! :)

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock