Elismerésre vágysz a munkádban? Mutatjuk, hogyan érheted el!

Sikeres szeretnél lenni a munkádban, de így is alig látsz túl a napi teendőkön? A hatékonyságon – vagyis a feladatok szervezésén és ütemezésén – rengeteg dolog múlik, egy produktív napot pedig minden esetben reggel kell megalapozni. Mutatjuk, hogyan!

 Cape Town, South Africa

Hamar túl kell esni a nehezén

Nincs olyan dolgozó ember, aki ne halogatott volna már szinte egy egész napon keresztül egy feladatot, amit nem volt kedve elvégezni annak nehézsége miatt. Ez ugyanakkor egy nagyon rossz taktika, hiszen egész nap nyomasztani fog, és attól még, hogy tologatod, el kell végezni. Vegyél egy hatalmas levegőt, és kezdd a legmacerásabb napi teendővel, kutatások ugyanis kimutatták, hogy reggel rendelkezünk a legtöbb akaraterővel, ezt a motiváló időszakot meglovagolva pedig könnyebben túleshetsz a feladatok nehezén.

Reggel hanyagold az e-maileket

Hatékonyságot vizsgáló szakértők szerint könnyen elveszhetsz a részletekben és elúszhatsz az idővel, ha a reggeleidet a temérdek beérkezett e-mail megválaszolásával kezded. Csak azokat az e-maileket fusd át reggel, melyek fontos levélként vannak megjelölve, hátha hatással lehetnek a napi teendőid alakulására, majd folytasd azzal az ütemtervvel, amit kigondoltál aznapra. Fókuszálj azokra a feladatokra, amelyeket mindenképp el kell végezned az adott napon, és ne azokra az apróságokra, amiket mások kérnek tőled.

Listázd a teendőidet

A napi feladatok listázása egy újabb olyan feladatnak tűnik, aminek fel kellene kerülnie a szóban forgó listára, de hidd el, nagyon hasznos dolog minden nap összeírni, hogy minek kell a végére érned a munkaidő lejártáig. A lista olyan lesz számodra, mint egy iránytű. Összeállításánál többek közt azokat a szempontokat vedd figyelembe, hogy a feladat elvégzése mennyire számít prioritásnak a főnököd számára, mennyire visz közelebb egy nagyobb szakmai cél eléréséhez, illetve többek közt azt is, mennyire kötött határidőhöz az elvégzése.

Köszönj be a kollégáidhoz

Apróságnak tűnik, mégis fontos, hogy úgy indítsd a reggelt, hogy gyorsan beköszönsz a kollégáidhoz. Számodra is jobban fog így indulni a nap, a jó viszonynak köszönhetően pedig ők is szívesebben segítenek majd neked, ha elakadsz egy-egy feladatnál.

Szerző: F.R.

Forrás: fastcompany.com

Fotó: Thinkstock