Figyelmeztető jelek, hogy túl sok teret engedsz a munkának az életedben

Abból, hogy elkötelezett vagy a karriered iránt, még nem következik, hogy az egész életedet a munkádnak kellene szentelned. Ha az alábbi 6 jel közül bármelyik tünetet észleled magadon, akkor semmi kétség: itt az ideje lelassítani!

Cork, Ireland

Nem ismered a szabadidő fogalmát

Az hagyján, hogy rendszeresen túlórázol, de még a szabadnapodon sem tudsz kikapcsolni? Folyamatosan ellenőrizgeted a céges levelezést, nehogy lemaradj valamiről? Újabb és újabb ötletekkel bombázod a főnöködet? Itt az ideje, hogy kikapcsolj, mert ha ez így megy tovább, nagyon gyorsan ki fogsz égni. Sétálj, meditálj, olvass, foglalkozz magaddal és a szeretteiddel – hiszen erre való a szabadidő.

Az egész részleg feladatait a hátadon cipeled

Nehezen engedsz ki munkafolyamatokat a kezedből, sőt olyannyira lelkes vagy, hogy a kollégáid gyakran passzolják le azokat a feladatokat, amelyeket nekik nincs kedvük elvégezni. Egy idő után pedig joggal érezheted úgy, hogy az egész részleget te viszed a hátadon. Ilyen esetben szólalj fel bátran, mondj nemet, vagy kérd a munkafázisok újrafelosztását.

Az összes jövőbeli célod karrier-orientált

Míg a barátaid többségének jövőbeli tervei között nagyrészt magánéleti változások, esetleg egy nagyobb utazás vagy egy új nyelv elsajátítása szerepelnek, addig a te céljaid csakis karrier-orientáltak. Az teljesen rendben van, ha fizetésemelést vagy előléptetést szeretnél, az viszont aggasztó, ha a jövőről gondolkodva csak a munka terén vágysz változásra. Ilyenkor emlékeztesd magad arra: a munkád csupán az életed egyetlen szegmense, nem arról kellene mindennek szólnia.

Nem tudod kikapcsolni az agyadat

A fejed már a párnát nyomja, és próbálsz egy pihentető alvást venni, mégsem megy. Az agyad egyszerűen nem tud leállni, egyik gondolat követi a másikat arról, milyen feladatok várnak rád másnap a munkahelyen, hány megbeszélésen kell részt venned, miről kell majd referálnod. Ezzel nem is lenne nagy baj, hiszen mindenkinek vannak húzósabb időszakai a munkahelyén. A problémák viszont akkor kezdődnek, ha minden egyes éjszaka ezzel a jelenséggel szembesülsz. Segítségképp íme, 25 egyszerű módszer ahhoz, hogy elengedd a napi stresszt.

A munkán kívül nem tudsz másról beszélni

Teljesen mindegy, hogy kivel elegyedsz szóba: legyenek azok a barátaid, az anyukád, vagy a szomszédod, a beszélgetés témája mindig ugyanaz, mégpedig a munkád. Hatalmas elánnal beszélsz arról, milyen profizmussal sikerült elvégezni a napi rutinfeladatokat, vagy teljes átéléssel számolsz be az aktuális munkahelyi pletykákról annak ellenére, hogy beszélgetőpartnereid nem is ismerik a szóban forgó kollégákat – ébresztő, ideje témát váltani!

Kihat az egész viselkedésedre

Nem kérdés, hogy a karrier fontos helyet foglal el az ember életében, azt viszont látni kell, hogy mindenkinek van a munkáján kívül más szenvedélye, érdeklődési köre. Szánj ezekre is minden nap időt, és ne hagyd, hogy a munkád határozza meg 100 százalékban, hogy érzed magad, vagy mit gondolsz a világról.

Forrás: themuse.com

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock