Ilyen önéletrajzzal keltheted fel a munkáltatók figyelmét

Az álláskeresés rögös útján az első megmérettetés az önéletrajz elkészítése. Tökéletes ugyan nem létezik ebből sem, de sok olyan apróság van, amivel érdekesebbé tehetitek a leírtakat.

4F6hgr/AvRg5fO9yWXt0+QJZjqD5DZPNO181B1LWtoWsNSBdo2Swv4/HnM2M+zeWKSO/vHEuGeRbMmC6E3whPkyr8pWBlj+Iu3lJTdGqw/3PeBOpRfFb4ClYB6pGcyXRVOsXWJh42Bg7X+1/1PIRBH8WbsZPKVE3O/mx5S88j9LjWoOQpwR3ay638Et2yWfuL3iEH1/5bt3da7T3guASKqNO+Um0wSoC

Nem mindegy a formátum

Ha igazán professzionálisnak akartok tűnni, akkor az önéletrajzotokat először írjátok meg Wordben, de aztán PDF fájlként mentsétek el. Ez két dolog miatt is praktikus: egyrészt, a PDF minden gépen ugyanúgy jelenik meg, így nem történhet olyan, hogy a szépen formázott dokumentum szétesik a HR-es szakember képernyőjén. Másrészt az egész sokkal letisztultabb látványt kelt, és így máris szerezhettek egy plusz pontot a felvételiztetőknél.

Vésődjetek be!

Még egy jó tanács, mindig a saját neveteken mentsétek el a fájlt, mert minél többször bukkan fel a nevetek, annál erősebben bevésődik. Ha pedig emlékeznek rátok, az már fél siker.

Állásra szabva

Minden állásra más és más jellegű önéletrajz illik, hiszen mindig a feladott hirdetéshez kell igazítani a leírtakat. Ezért fontos, hogy készüljön egy Word-mentés is, ahol mindig aktualizálni tudjátok a felsoroltakat. Akár egyetlen kulcsszó megváltoztatása is sokat nyomhat a latban, tehát ezt a lépést ne hagyjátok ki, bármennyire is feleslegesnek tűnik.

Sok kicsi, sokra megy

Az online jelenlét is sokat dobhat a megítéléseteken. Vagyis, ha van LinkedIn-oldalatok, vagy ha a megpályázott álláshoz kapcsolódó blogot vezettek, esetleg van valamilyen elismerésetek, ami az interneten publikálva lett, akkor azt mindenképpen linkeljétek bele az önéletrajzba, ezzel is megtámogatva a szakmai tapasztalatotokról szóló részt.

Csínján a matematikával

A túl sok évszám zavaróan hathat első ránézésre, ezért csak a legszükségesebbeket tüntessétek fel, például, hogy mennyi időt töltöttetek a korábbi munkahelyeteken, vagy a születési dátumotokat, ez ugyanis szakmai szempontból lényeges. A közép- és általános iskolai adatokra senki nem kíváncsi, de még arra sem, hogy mikor diplomáztatok, hiszen nincs jelentősége a munka szempontjából.

Ez itt a reklám helye

Az önéletrajz személyes részét is próbáljátok úgy alakítani, hogy az vonzóbbá tegye az összképet. Azaz, ha például egy éttermi állást pályáztok meg, ne írjátok bele, hogy imádtok keresztrejtvényt fejteni, mert érdektelen információ. Inkább valami olyan hobbival fessétek le magatokat, ami a megpályázott munkába vág, mint például, hogy szívesen néztek főzős műsorokat. Ez kissé elvont példa, de tényleg érdemes még itt is rásegíteni az önéletrajzban foglaltakra. Ez itt az ingyen reklám helye, éljetek vele!

Szöveg: Debreceni Andrea

Forrás: refinery29.com

Fotó: Thinkstock