Állásvadászat mesterfokon 5.: Minden, amit a megjelenésről és viselkedésről tudni kell

Megírtátok az önéletrajzot és a motivációs levelet, és most személyes interjúra készültök? Akkor jó helyen jártok, sorozatunk új részében segítünk felkészülni a nagy napra!

Business people waiting for job interview

Megjelenés

A ruha – Valami egyszerű, valami rendes

Az első személyes benyomás mindennél fontosabb, ezért nem mindegy miben jelentek meg az állásinterjún. A minimalista, már-már konzervatív megjelenés talán kissé unalmas, de mindenképpen jó választás, mert elegáns, ráadásul megbízhatóságot és magabiztosságot tükröz. Tehát egy kosztümmel, fehér ing, fekete nadrág kombinációval nem nagyon foghattok mellé, de akár egy szebb ruhával sem követtek el baklövést. Azonban ne feledjétek: ez nem a kifutó, nem érdemes nagyon túlöltözni, alulöltözni pedig végképp hiba! A divatosság sem kifejezetten számít, ellenben az, hogy rendezett és vasalt legyen az öltözetetek, annál inkább. Cipőből érdemes kényelmeset, de nem kopottat választani, ami pedig a kiegészítőket illeti, a visszafogottság itt is nagy erény.

Érdemes az interjú előtti napon megtervezni, hogy mit vesztek fel, sőt, fel is kell próbálni! 24 órával a nagy nap előtt még be tudjátok szerezni, ha mégis szükség van új holmira, arról nem beszélve, hogy a szettetek megvan, egy teher lekerül a vállatokról.

A külső – Csak csínján a kozmetikumokkal

A legjobb tanács, amit adhatunk: ne ebben a szituációban próbáljátok ki a legújabb sminkelési technikát a kedvenc vloggeretek videójából! A külsőtök legyen visszafogott, egy erősebb festés ugyanis könnyen ellenszenves benyomást kelthet. Semmi erős rúzs vagy színes szemhéjpúder és erős tusvonal, próbáljátok a legtermészetesebben kinézni. A parfüm hasonlóan érzékeny téma, nem mondjuk, hogy ne fújjátok be magatokat, de egy fojtogató illatfelhő miatt könnyen a futottak még kategóriájában végezhetitek. A mértéktartás nagy erény!

A viselkedés

Érkezés – Óramű pontossággal

Talán nem is kell mondanunk, de az állásinterjúról soha ne késsetek el, sőt! Korábban ott lenni még mindig jobb, mint akár egyetlen percet is késni, ezért ha kell, inkább induljatok 15-20 perccel előbb, mert így az esetleges késés miatt nem kell aggódnotok. Amúgy is, ha korán érkeztek, legalább van még néhány percetek arra, hogy a mosdóba belépve rendbe szedjétek magatokat.

Testtartás – Szálfaegyenesen

Az interjún mindig húzzátok ki magatokat, mert az egyenes tartás magabiztosságot tükröz. A kézfogásotok legyen erős, határozott és nem szorító, ami pedig az ülést illeti, figyeljetek a kényelmes, természetes tartásra – de ne folyjatok szét a széken.

Szemkontaktus – Megy a farkasszem?

Szemkontaktust tartani nem mindenki tud, de legalább időnként nézzetek a felvételiztető szemébe, hogy tudja, figyeltek rá, csak kissé zárkózottabbak vagytok az átlagnál.

Koncentráció – Irányított figyelem

Apropó koncentráció, ne hagyjátok a gondolataitokat elkalandozni. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor nem tudtok válaszolni egy esetleges kérdésre, mivel épp a hétvégi menüt tervezitek fejben.

Őszinteség – Csak ahogy máskor is

Adjátok magatokat, de az udvariasságot is tartsátok szem előtt! Káromkodni szigorúan tilos, de a véleményeteket véka alá rejteni nem, természetesen megfelelő keretek között. Egyetlen kivétel van, az előző munkahely, soha ne illessük negatív kritikával sem azt, sem a főnököt.

Interaktivitás – Merj kérdezni!

Az állásinterjú nem kérdezz-felelek, legalábbis nem a klasszikus módon. Nyugodtan adjatok kifejtendő választ a kérdésekre, sőt, bátran tegyetek fel ti is kérdéseket a munkakörrel kapcsolatban. Ez az óra a tiétek, az lenne a legfontosabb, hogy eladjátok magatokat, ezt pedig csak kommunikáció útján lehetséges.

Klasszikus bakik

  • A túl színes egyéniségek általában felejthetetlenek – de nem ebben az esetben! Hanyagoljátok a rikító, kihívó ruhákat.
  • Soha ne menjetek gyűrött, lyukas, kopott szettben az interjúra. És a farmert is felejtsétek el!
  • A frizurátokat se gondoljátok túl, nem jár érte plusz pont, ha órákig hajszobrászkodtatok.
  • Ahogy mondtuk, bármennyire is szabad a stílusotok, az obszcén szavakat felejtsétek el! Nem kell irodalmi szintű eszmecserét folytatni, de az alapvető illemet azért illik betartani.
  • Nagyon kellemetlen, ha nem készültök az adott cég portfóliójából. Legalább az alapdolgokkal legyetek tisztában, mert ha ezek jönnek szóba, és nem tudtok rájuk reagálni, máris kiestek a versenyből.
  • Pénzről, munkafeltételekről nem illik direktben kérdezni, ezt általában a felvételiztető hozza fel. Akkor azonban kérdezzetek bátran!
  • Ne politizáljatok! Azt gondoljuk, hogy nem kell bővebben kifejteni, miért ne.

Sorozatunk következő részében arról olvashattok, hogyan kell pénzről tárgyalni az állásinterjún – figyeljétek weboldalunkat! A sorozat korábbi cikkeit itt találjátok.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock