Állásvadászat mesterfokon 4.: Ilyen a jó motivációs levél

A jól megírt önéletrajzot a legtöbb helyen más kísérőlevéllel, vagy úgynevezett motivációs levéllel kell kiegészíteni. Ez egy újabb lehetőség arra, hogy meggyőzzük a munkaadókat, ránk van szükségük!

motivációs-levél

Fejléc – Legyen minden pontos

Aki egyszer is írt már hivatalos levelet, az tudja, milyen fontos a fejléc kialakítása, mert csak így juthat el az üzenet az illetékesekhez. Ez a motivációs levélre is igaz, mindig szólítsátok meg, akinek írtok, azaz a céget, illetve azt a személyt is, aki elbírálja a jelentkezéseket. Ha nem tudtok ilyen nevet, akkor mindig ragaszkodjatok a Tisztelt Asszonyom/Uram! sablonhoz – ezzel nem foghattok mellé.

Hirdetés találat – A cél érdekében

Jó, ha azzal indítotok, hol találtatok a hirdetésre. Ez tulajdonképpen kettős célt szolgál: egyrészt képet ad arról, hogy pontosan milyen állásra jelentkeztek, másrészt megmutatja a munkaadónak, hogy a hirdetése célba talált.

Tartalom – Eresszétek bő lére, de ne túlságosan!

A tényleges tartalomnál célszerű a tanulmányokkal kezdeni a bemutatkozást. Említsétek meg, hol tanultátok a szakmát – legyen ez iskola vagy korábbi munkahely –, sőt, fejtsétek is ki bővebben az itt szerzett tapasztalatokat. Ami az önéletrajzba nem fért bele, annak mind itt a helye! Elvégzett projektek, hozzáértések, feladatkörök, mindezt részletekbe menően, mert ebből fog kiderülni a másik számára, alkalmasok vagytok-e a munkára.

Készségek, képességek – Az igazat, csakis az igazat

Ezután jön a személyes készségek sora, amely nemcsak a dicsfényeteket emeli, de egyúttal arra is utal, hogyan tudtok hozzájárulni a cég jövőbeni sikereihez – méghozzá bizonyítékokkal alátámasztva. Ha például azt írjátok, hogy sikeres szervezők vagytok, ami a meghirdetett marketinges feladatkörben hasznos képesség, akkor írjátok bele, hogy korábban már koordináltatok egy 200 fős rendezvényt, amire a szakma legjobbjait hívtátok meg, és mindezt nem ügynökségen keresztül intéztétek, hanem saját magatok bonyolítottátok.

Kiskapu – A személyes bemutatkozás esélye

Lezárásként mindig hagyjátok nyitva a lehetőséget egy személyes találkozóra. Bízom benne, hogy tapasztalataim meggyőzőek, és hamarosan személyesen is bemutatkozhatom – egy ehhez hasonló mondattal csakis nyerhettek.

Elérhetőség – A legfontosabb rész

Ami a végét illeti, mindig írjátok alá a motivációs levelet, sőt, az elérhetőségeteket is tüntessétek fel! Általában az önéletrajz és a kísérőlevél külön fájlban van, ezért ezzel a húzással megkönnyíthetitek a kapcsolatfelvételt.

Rendhagyó bakik, amik miatt elvérezhettek

  • Ha kísérőlevél mintát használtok, mindig ügyeljetek rá, hogy semmilyen logó, illetve oda nem illő mondat ne maradjon még véletlenül se benne! Egyébként óva intünk mindenkit ezektől a sablonoktól, mert a kísérőlevélnek pont az lenne a lényege – az alapvető formátumbeli szabályokat leszámítva –, hogy egyéni és sajátos legyen, hiszen csak így tudja pontosan bemutatni, mi rejlik bennetek.
  • Soha ne használjatok feltételes módot a kísérőlevélben! Tehát, ne írjatok olyat, hogy szeretnék jelentkezni az adott állásra – hiszen épp jelentkeztek. Helyette válasszátok az ezúton küldöm a jelentkezésemet formátumot a nyomatékosítás érdekében.
  • Figyeljetek a mondatszerkezetekre és elütésekre. Ne írjatok nagy, bonyolult körmondatokat, és tartózkodjatok az idegen kifejezésektől, melyek megtörik a tartalmat. Törekedjetek egyszerűségre, és írjatok helyesen! Ha nem vagytok biztosak egy szó írásában, nézzétek meg az MTA helyesírás ellenőrzőjét.
  • Ha olyan állásra jelentkeztek, amiben minimális tapasztalatotok van –például közgazdászként cukrásznak –, akkor azokat az előnyöket domborítsátok ki, melyek alkalmassá tesznek benneteket az állás betöltésére. Például, ha süteményes blogot vezettek a napi munka mellett, azt mindenképp érdemes a tapasztalatok között megemlíteni!
  • A motivációs levél legyen részletes, de egy oldalnál ne legyen hosszabb, mert nem fogják végigolvasni, sőt, a terjedelem láttán lehet, hogy egyáltalán neki sem kezdenek.

Sorozatunk következő részében az állásinterjún valón megjelenés és viselkedés titkaiba avatunk be benneteket – figyeljétek weboldalunkat! A sorozat korábbi cikkeit itt találjátok.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock